ژولیا پارسی برنده‌ی جایزه‌ی «مارتین انالز» شد

آی‌نور سعیدپور

ژولیا پارسی، فعال حقوق بشر و از زنان معترض برنده‌ی جایزه‌ی حقوق بشر «مارتین انالز» در سال ۲۰۲۴ شد.

بنیاد مارتین انالز روز (سه‌شنبه، ۲۷ عقرب)، با نشر بیانیه‌ای اعلام کرد که دو فعال حقوق بشر، ژولیا پارسی از افغانستان و منوچهر خالق‌نظروف از تاجیکستان، برند‌ه‌ی این جایزه شده‌اند.

در بیانیه آمده است که دو مدافع برجسته‌ی حقوق بشر که زندگی خود را وقف حفاظت از حقوق بشر در افغانستان و تاجیکستان کرده‌اند. برندگان، در مراسمی در تاریخ ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴ (روز پنج‌شنبه) در جینوا سوئیس، جایزه‌ی مارتین انالز، این سال را دریافت خواهند کرد.

بنیاد مارتین انالز، نوشته ژولیا پارسی و منوچهر خالق‌نظروف، با شجاعت و اراده‌ای استثنایی، حقوق بشر را در وضعیت بسیار «سرکوب‌گرانه» به‌عنوان اولویت قرار داده‌اند.

شجاعت در سایه سرکوب؛ صدایی که خاموش نشد

ژولیا پارسی، از فعالان حقوق زن که پیش از حاکمیت دوباره‌ی طالبان، آموزگار بود. او پس از اگست ۲۰۲۱، شغل خود را از دست داده و شاهد محرومیت دخترانش از آموزش بود.

خانم پارسی در برابر محدودیت‌های طالبان دست به فعالیت‌های مدنی زد. او گروه اعتراضی به‌نام «جنبش خودجوش زنان افغانستان» را برای مبارزه با سیاست‌های «سرکوب‌گرانه» طالبان بنیان‌گذاری کرد.

ژولیا پارسی با زنان دیگر، در نخست اعتراض‌های خیابانی برگزار کردند. او این حرکت مدنی در کابل و ولایت‌های دیگر سازمان‌دهی می‌کرد.

بنیاد مارتین انالز، نوشته که «جنبش خودجوش زنان افغانستان»، اکنون ۱۸۰ عضو دارد و برای ایستادگی در برابر فرمان‌های محدود کننده‌ی طالبان در ولایت‌های مختلف فعالیت دارد.

در سپتامبر ۲۰۲۳، ژولیا پارسی همراه با پسرش توسط نیروهای طالبان دست‌گیر و سه ماه در بازداشت تحت شکنجه و بدرفتاری قرار داشت.

بنیاد مارتین انالز با اشاره به زندانی‌شدن خانم پارسی و سپس ادامه‌ی فعالیت‌های مدنی‌اش پس از آزادی نوشته است: «آزادی او عزمش را برای مقاومت در برابر ظلم طالبان بیش از پیش تقویت کرد».

هیأت داوران متشکل از ده نهاد بین‌المللی حقوق‌‌ بشری، از جمله سازمان عفو بین‌الملل، نان برای جهان، حقوق بشر در اولویت و دیده‌بان حقوق‌‌ بشر، این دو نفر را برنده‌ی جایزه امسال ماریتن انالز دانسته‌اند.

«جایزه‌ی مارتین انالز» در سال ۱۹۹۳ میلادی برای بزرگ‌داشت از مارتین انالز، دبیرکل سابق سازمان عفو بین‌الملل پایه‌گذاری شد.

این جایزه هر سال با هدف شناسایی، حمایت و گرامی‌داشت مدافعان حقوق بشر در معرض خطر طراحی شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا