رییس امور زنان نیمروز: بیکاری زنان دلیل عمده خشونتها است
ترتیب: سودابه احراری
مساعد نبودن زمینه کار برای زنان در ولایت نیمروز از جمله چالشهای است که ریاست امور زنان آن ولایت همواره از آن سخن زده و آن را یکی از دلایل افزایش خشونت بر زنان در آن ولایت میداند. این که آیا کار اساسی وبنیادی برای بلند بردن ظرفیت اقتصادی زنان در آن ولایت صورت گرفته یا خیر؟ پاسخ آن را در گفتگویی که با آمنه حکیمی رییس امورزنان آن ولایت داشتم بررسی میکنیم.
پرسش: به عنوان رییس امور زنان نیمروز وضعیت زنان در آن ولایت را چگونه بررسی میکنید؟
آمنه حکیمی: در ولایت نیمروز کدام مانعی برای کارکردن و درس خواندن زنان وجود ندارد. زنان در این ولایت به عدالت دسترسی دارند. مشکلات شان را با نهادهای عدلی و قضایی در جریان میگذارند، نهادها تا حد توان به مشکلات شان رسیدگی میکنند. اما تنها مشکل زنان در ولایت نیمروز مشکل اقتصادی و مساعد نبودن زمینه کاری برای زنان است.
با وجود اینکه زنان در این ولایت از سطح سواد بالایی برخوردار هستند اما نبود کار آنان را در وضعیت دشواری قرار داده است. درحال حاضر بسیاری از دختران دانش آموخته به دلیل مساعد نبودن زمینه کار و شرایط مناسب در این ولایت تمام روز را در خانههای شان در بیکاری بسرمیبرند.بیشتر زنان در این ولایت به قالین بافی، خامک دوزی، گل دوزی، خیاطی و هنرهای زیبا دسترسی دارند اما نبود بازار فروش مشکل بیکاری را برای این بانوان دو برابر کرده است.
پرسش: دلیل این بیکاری چیست؟ چه فکر میکنید آیا نا امنی هم میتواند یکی از دلایل باشد؟
آمنه حکیمی: بیکاری زنان در این ولایت میتواند چند دلیل داشته باشد. اول اینکه موسسات و حمایت کنندهها خارجی مختص به زنان در ولایت نیمروز وجود ندارد. کارهای صورت میگیرد اما این که ویژه زنان باشد متاسفانه نیست. ناامنی هم میتواند یکی از دلایل بیکاری زنان باشد. افزایش ناامنیهای اخیر در این ولایت و ولسوالیهای اطراف آن سبب بیکاری زنان شده و زمینه را برای بیرون رفتن زنان از منزل دشوار کرده است. دیگر اینکه روزانه دهها زن از کشور ایران به دلیل هم مرز بودن به این ولایت آمده و یا رد مرز میشوند که این خودش نیز بیکاری این زنان را بیشتر از گذشته کرده است.
بیکاری سبب شده تا آنها حهت تامین نیازهایشان به مردان خانواده محتاج باشند که همین موضوع باعث افزایش خشونت علیه زنان در این ولایت شده است.
پرسش: از افزایش خشونتها یاد کردید آمار خشونت بر زنان در این ولایت در چه سطحی است؟ یعنی گراف بلندی دارد یا خیر؟
آمنه حکیمی: خشونتها امسال در مقایسه به سالهای گذشته افزایش یافته است. در هفت ماه سال جاری 108 پرونده خشونت علیه زنان در این اداره به ثبت رسیده است درحالیکه در حدود 110 مورد در کل سال گذشته این پروندهها ثبت شد. قضایا زیاد است زنان زیاد تر نسبت به سال گذشته به ریاست امور زنان مراجعه میکنند. نپرداختن نفقه، ازدواجهای زیر سن و اجباری و لت و کوب در رده بالایی از خشونتهای قرار دارد که در این اداره به ثبت رسیده است.
اعتیاد مرد خانواده به مواد مخدر یکی از عمده ترین موارد افزایش خشونتها در این ولایت است. بسیاری از زنان در این ولایت از اعتیاد شوهران یا یکی از اعضای خانواده رنج برده، مورد اذیت و آزار روحی و جسمی قرار میگیرند .
پرسش: چرا دولت توجه چندانی برای بهبود این وضعیت ندارد؟
آمنه حکیمی: احتمالا موضوع امنیت است. دلیل دیگر این است که نیمروز یک ولایت دورافتاده است. به همین دلیل از طرف دولت توجه چندانی صورت نمیگیرد.
پرسش: شما به عنوان رییس امور زنان آن ولایت برای بهبود وضعیت زنان چه در زمینه کاریابی و چه در زمینه کاهش آمارخشونت تا به حال چه کار اساسی و بنیادی را انجام دادهاید؟
آمنه حکیمی: ما به وزارت امور زنان، موسسات و والی ولایت نیمروز پشنهاد کردیم که جهت ارتقای ظرفیتهای اقتصادی زنان، چند دستگاه قالین بافی برای زنان مهیا شود، چون بافتن قالین از هنرهای زنان این ولایت است . دیگر این که اداره امور زنان پشنهاد کرده است که مراکز تولید رب سازی، مرباسازی و ترشی برای زنان ایجاد شود.
در قسمت زنان دانشآموخته که زمینه کار برای شان مساعد نیست اداره امور زنان برنامههای را با نهادها وادارههای که توانایی جذب این زنان را دارند داشته است.
همچنان اداره امور زنان برای کاهش خشونت برنامههای آگاهیدهی و اطلاع رسانی به را داشته و سعی شده تا از طریق منابر و مساجد آگاهیدهی صورت گیرد.