نمایش انکوباتور در نمایشگاه «مکاترونیک»
نام سازهاش را انکوباتور معرفی کرد، معصومه رضایی دختری که در سومین نمایشگاه مکاترونیک دانشکدهی انجینری اشتراک کرده است.
معصومه دانشجوی سال چهار رشتهی انجینری است. سازهاش یک جعبهی شیشهای با درجه دمای مشخص و پایههای چوبی است. از سوراخی کوچک واقع در جعبه لولهی اکسیژن داخل شده بود، یک متر و یک لولهی که دما تولید میکرد. معصومه گفت این انکوباتور است یک وسیله پزشکی که در زایشگاهها کاربرد دارد. به گفتهی معصومه این وسیله همانند رحم مادر عمل میکند و برای کودکانی است که قبل از موعد به دنیا میآیند.
او انگیزهی ساخت این دستگاه را از وقتی داشت که به بخش نسائی ولادی یکی از شفاخانهها مراجعه کرده و کمبود این وسیله را حس کرده بود.
رشتهی انجینری با تمام بخشهای که دارد در افغانستان یک رشتهی مردانه به حساب میآید زیرا باور شمار زیادی این است که بعد از اتمام درس دختر نمیتواند به ساحهی کار رفته و کار مهندسی انجام دهد.
معصومه میگوید در رابطه به مختص بودن رشتهی انجینری به مرد بارها و بارها در دوران تحصیل از همکلاسیها و آشنایان شنیده است. آنقدر زیاد که حسابش از شمارش انگشتان دستش خارج شده. در کنار آن نگاههای تبعیضآمیز استادانش گویا بارها کسی به او بگوید که راه را اشتباه آمده ای.
اما او با خنده گفت اینها بیشتر از ناامیدی برایش شوق و علاقه برای ادامه دادن و بیشتر تلاش کردن میدهد.
چند غرفه آنطرفتر گلثوم رضایی از ساخت سازهای برای تولید برق صحبت کرد. او گفت این با استفاده از گاورنر و واترویل دستگاهی را با تیمش ساخته است که برق آبی تولید میکند. او گفت بیش از یک و نیم سال است که روی این پروژه با تیمش کار میکند و به باور او اگر روی این پروژه سرمایهگذاری شود میتوانند در سطوح کلانتر آنرا ساخته و در تولید برق از آن استفاده کنند.
وقتی از او از تعداد کم بانوان اشتراک کننده در نمایشگاه را پرسیدم گفت تعداد آنان خیلی کم است چون عدهی زیادی باور دارند که یک دختر با خواندن این رشته به جایی نمیرسد اما او به این حرفها باور ندارد و رشتهاش را با شور و شوق خاصی ادامه میدهد.
سید فیصل رحمانی استاد دانشکدهی انجینری در بخش میکاترونیک میگوید در این نمایشگاه 27 پروژه از دانشجویان بخش میکاترونیک دانشکدهی انجینری به نمایش گذاشته شده که از مجموع 17 غرفه، 5 غرفهی آن مربوط به بانوان است.
او میگوید این یک رشتهی نوپا در افغانستان است که بخشهای میکانیک، برق و اتومیشن را شامل شده و تنها در دانشگاه هرات تدریس میشود.
بنا به گفتههای آقای رحمانی علاقهمندی دختران به این رشته همانند و همپایهی مردان است اما دید مردم حضور زنان را به این رشته کمتر ساخته است چنانچه 30 درصد از مجموع دانشجویان انجینری را زنان تشکیل میدهد.
او افزود که مکاترونیک برخلاف تصور شماری از مردم، ساحهی کار آن تنها محدود به بیرون نبوده بلکه در محیطهای بسته همانند ادارهها نیز قابل اجرا است و زنان در بخش تزئینات و اتومیشن بخاطر روحیه و سلیقهای که دارند میتوانند موفقتر از آقایان باشند.
گزارشگر: زینب محسنی