زنان؛ پیش‌گام در پهنۀ ادبیات فارسی

زنان در چند سال گذشته در عرصه‌ی ادبیات دست‌آوردهای قابل توجهی داشته اند که از آن جمله می‌توان به چاپ مجموعه‌های شعری، مقاله‌های علمی و ادبی  و اشتراک در همایش‌های ملی و بین‌المللی اشاره کرد.

مژگان فرامنش از شاعرانی است که از سال 1388 به این سو عضو انجمن ادبی هرات گردیده و همزمان به سرودن شعر آغاز کرده است.

اولین مجموعه‌ی شعری او به نام (اندیشه‌های درد آلود) در پائیز سال 1390 با هزینه‌ی خودش چاپ شد و دومین مجموعه‌ی شعری وی به نام  (گره کور) در پائیز 1393 و هم‌چنان مجموعه‌ی شعری دیگر او به نام (نی‌رنج) در این اواخر چاپ شده است.

خانم فرامنش در کنار کتاب‌هایش چند مقاله نیز نوشته که در باره آن چنین می‌گوید: جایگاه زنان در طول تاریخ ادبیات فارسی و جایگاه زنان در جامعه زن‌ستیز مقاله‌هایست که تا کنون چاپ شده و (شکافتن گاهان با قلم فرامنش) مقاله‌ی دیگریست که به زودی چاپ خواهد شد.

فروزان امیری نیز از زنان داستان نویس هرات است که شمار زیادی از اهل ادب با داستان‌های او آشنایی دارند.

 علاقه‌ی کودکی فروزان به شعر و ادب در 1388 اوج گرفت و این بود که عضو انجمن ادبی هرات گردید.

فروزان امیری می‌گوید: «مدتی مدیر نشریه‌ی (تا ساغری باقیست) بودم و برخی از داستان‌های من در گاهنامه‌‌ی اورنگ هشتم نشر شده است ».

او می‌افزاید: چندین داستان از او در نشریه‌ی واسا، مجله‌ی داستانی انترنتی نبشته و خبرگزاری بانوان افغانستان نشر شده است، رساله‌یی هم به نام (بررسی اشعار مقاومت کاظم کاظمی) و (شگردهای داستانی در منظومه‌های غنایی مولانا جامی) نوشته که به زودی چاپ می‌شود.

فروزان امیری افزود: «در همایش‌های متعدد ملی و بین المللی اشتراک کردم و مقاله‌های هم داشتم که در سال 1395 در همایش بین‌المللی مولانا عبدالرحمن جامی در ایران اشتراک کردم و در آن مقاله‌ی به نام رابطه مولانا جامی با شاهان تیموری ارائه کردم ».

خانم امیری هم‌چنان افزود که مدتی است‌ به عنوان دبیر انجمن ادبی هرات کار می‌کند و در این مدت صنوفی را نیز برای علاقه‌مندان ادبیات دایر کرده است.

نیلوفر نیک‌سیر نیز از جمله زنانی است که در عرصه‌ی ادبیات حرف‌های برای گفتن دارد.

خانم نیک‌سیر در سه مجموعه‌ی که در انجمن ادبی چاپ و نشر شده اشعاری دارد و بسیاری از مقاله‌های او در سایت‌های انترنتی نشر شده است.

 او می‌گوید: «از کودکی به ادبیات علاقه داشتم اما زمانی که وارد دانشکده‌ی ادبیات شدم این علاقه با فعالیت‌های ادبی همراه شد و عضو کانون جوانان انجمن ادبی هرات شدم و توانستم مجموعه‌ی شعر و نثر به نام (گیسوانت گهواره‌ی شعرهای جهان است) را سال گذشته چاپ کنم ».

ماه‌جبین عمر از دیگر زنان پیشتاز در عرصه‌ی ادبیات است که در بسیاری از همایش‌های ملی و بین‌المللی اشتراک کرده و به سبب آثار ادبی‌اش تقدیر شده‌است.

خانم عمر از دست‌آوردهای که در عرصه‌ی ادبیات دارد چنین می‌گوید: «کتاب (ترکیبات بیدل در چهارعنصر) اثری بود که در زمانی که در مقطع ماستری درس می‌خواندم نوشتم و در سال 1387 چاپ شد ».

ماه‌جبین عمر چندین مقاله‌ی دیگر به نام‌های (گسترش ادبیات فارسی در جنوب هند)، (شاگردان بیدل به نقل از تذکره‌ها)، (بررسی ویژه‌گی‌های شعری آنندرا مخلص)، (ادبیات کودک) و (اذکار در طریقه‌ی نقشبندیه) را نوشته است.

خانم عمر هم‌چنان توانسته تا عضویت پژوهش‌گران زبان فارسی و انجمن بین‌المللی بیدل را در هندوستان را داشته باشد.

گزارشگر: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا