وحیده عزیزی ؛ باور مند تغییر در وضعیت زنان است
وحیده عزیزی در سال 1390 از رشته مدیریت دانشکدهی اقتصاد دانشگاه هرات فارغ شده است و پس از آن مدت چهارسال در ریاست امور زنان ولایت هرات به صفت مدیر عمومی پلان و پروژهها، کار کرده است و اکنون چهارماه است که به حیث کارشناس جندر ولایت آغاز به کار نموده است، برای معرفی بیشتر، با او گفتوگویی را ترتیب دادهام.
پرسش: چگونه به کار در حوزهی زنان علاقهمند شدید؟
پاسخ: از اوایل دوست داشتم با زنان و برای زنان کار نمایم و همواره در جستجوی مرجع بودم تا بتوانم از آن آدرس برای زنان کاری را انجام دهم. اداره امور زنان این فرصت را برایم فراهم نمود تا ضمن تحقق این خواسته تجاربی را نیز در زمینه کسب کنم. چون دقیق نیازهای زنان را میدانستم، فرصتها و چالشهای زنان هرات برایم هویدا بود و احساس کردم که میتوانم بر کار در حوزه زنان تسلط داشته باشم بنا با اعلان بست کارشناس جندر ولایت هرات متقاضی شدم و اکنون از مدت چهار ماه بدینسو کار میکنم.
پرسش: چه فعالیتهای برای زنان داشتهاید؟
پاسخ: از آنجائیکه در اداره اهداف، وظایف و مکلفیتهای هر کارمند مشخص است بنا در اداره امور زنان نیز مسؤلیت وظیفوی من بود تا در بخش اقتصادی برای زنان کار نمایم. در آن زنان سعی کردم در چهار چوب پروژهها برنامههای مشخصی را در بخشهای اقتصادی، حقوقی، اجتماعی، فرهنگی و همچنان ظرفیت سازی راه اندازی و به زنان علاقمند کمک نمایم.
پرسش: در آمریت جندر ولایت هرات برای زنان چه فعالیتهای دارید؟
پاسخ: از مدت محدودی که در این اداره کار مینمایم بیشتر برنامههای آگاهی دهی در مورد مقرره منع آزار و اذیت زنان در دوایر دولتی کار مینمایم تا خانمهای شاغل در مورد کمیسیونی که در راستای رسیدگی به چالشهای زنان در محیط کار ایجاد گردیده آگاهی حاصل نمایند و در صورت مواجه شدن به کدام چالش به این کمیسیون مراجعه و حل مشکل نمایند چون تا به حال کدام شکایتی درج نگردیده که نشان دهنده عدم زنان است.
ایجاد کمیته جندر و امور زنان مقام ولایت و به تاسی از آن تلاش در جهت ایجاد واحدهای جندر در ادارات سکتوری دولتی که کتله بیشتر زنان در آن مصروف ایفای وظیفه هستند از کارهای دیگری بوده که خوشبختانه در سه اداره معارف، اراضی و صحت عامه این بخشها افتتاح و در پنج اداره دیگر نیز به زودی افتتاح میگردد تا فعالیتهای زنان در آن حوزه را بسیج نماید.
مشخص نبودن آمار خانمهای کارمند در ادارههای دولتی یک دغدغه بود، اما تا یک ماه دیگر آمار دقیقی از زنان کارمند در دیتابیس ثبت و به اطلاع رسانهها نیز رسانده میشود.
برنامه دیگری که در حال اجرا است گزارش عمومی کتابگونه از وضعیت عمومی زنان در بخشهای مختلف که به زودی در دسترس قرار میگیرد.
در هفتهی پیشرو اولین و بزرگترین بورد مشورتی زنان فعال در هرات را خواهیم داشت که در این برد بیش از 60 زن نخبه و پیشتاز که در بخشهای مختلف فعالیت داشته اند حضور دارند و عدهی از جوانان را هم با این برد در ارتباط قرار میدهیم، تا برای بهبود وضعیت زنان فعالیتهای بیشتر داشته باشند.
پرسش: چه انگیزهی باعث شد تا در بخش کارشناسی جندر کار کنید.
پاسخ: همیشه دوست دارم تا در پوزیشنهای جنجالی و چالشی که دیگران کمتر تمایل به اشتراک را دارند کار کنم، تا این ذهنیت که میگویند در استخدام افراد بحث فساد و روابط است برطرف شود و به نظر من افغانستان به شرایطی رسیده که جوانان هم میتوانند در بستهای مختلف سهم داشته باشند، و با اتکا بر توانمندیها و باورمندی بر شفافیت پروسهها پوزیشنهای کلیدی را ازآن خود سازند.
پرسش: به نظر شما فعالیتهای که برای برابری جنسیتی از سوی نهادهای دولتی و غیردولتی صورت میگیرد چقدر مؤثر بوده و شما چقدر امیدوار هستید؟
پاسخ: حضور فعلی زنان در اجتماع نتیجهی فعالیتهای انجام شده در راستای برابری جنسیتی است اما برنامهها از موثریت چندانی برخور دار نبودند و چند دلیل داشت از جمله این که پدیدهی جندر یک پدیدهی نو بود و باور کمتری وجود داشت، کارها پروژهیی بود و به شکل مقطعی صورت گرفت و پول هنگفتی از خارج آمد و نظارت بر مصرف آن وجود نداشت، اما امروز که بودجه وجود ندارد و خارجیها نسبت به حمایت از برنامههای زنان کمعلاقه شده اند، در این زمان است که زنان راه خود را پیدا کرده و خود بر چگونگی مصرف بودجهها نظارت میکنند.
پرسش: فکر میکنید چقدر وقت نیاز داریم تا مردم به پدیدهی آرمانی چون برابری جنسیتی باورمند شوند؟
پاسخ:زمانی که متوجه میشوم که تعداد زیادی از افراد به شمول کسانیکه در راس دوایر دولتی کار میکنند به این باور رسیده اند که زنان و مردان با هم برابراند و دیدگاه جنسیتی شان به دیدگاه انسانی تبدیل شده این مرا امیدوار میکند تا به موضوع به گونه مثبت ببینم و در انتظار تحولات اجتماعی باشم اما با آنهم دیدگاههای مخالفی در برابر قانون منع خشونت علیه زنان و مقرره منع آزار و اذیت زنان وجود دارد و به عدالت جندر باور ندارند که این نگران کننده است و ما را به تلاش بیشتر وادار میکند.
پرسش: به نظر شما، با وضعیت موجود چقدر ممکن است برابری جنسیتی در کشور محقق شود؟
پاسخ: نا امید نیستم جون تلاش و مبارزههای زنان آگاهانه تر از قبل وجود دارد. زنان و مردان با انتخاب مسیرهای درستتری در آوردن تغییر متعهد هستند و من امیدوارم که بتوانیم موفق شویم، اما نیاز به زمان داریم و امیدواریم نسل نو با ذهن بازتری نسل گذشته را نیز وادار به تغییر کنند.
پرسش: پیشنهاد شما برای تغییر وضعیت موجود در خصوص زنان، چیست؟
پاسخ: از زنان میخواهم در هر ساحه و بخش که کار میکنند با اتکا بر ظرفیت و توانمندیهای خود خوب کار کنند تا این حس که گویا یک زن است و کار زیادی از آن انتظار نمیرود از بین برود و عملا حضور خود را در اداره ثابت کنند.
بخاطر اعاده حقوق شان در مقابل مردان جبهه نگیرند راههای قانونی و اصلی را در این زمینه انتخاب کنند. چون ما همیشه بر دیدگاه انسانیت تاکید داریم نه جنسیت بنا ما هم باید به مردان به عنوان انسان احترام بگذاریم تا احترام ما هم در جامعه رعایت شود و ما تا حمایت مردان را نداشته باشیم نمیوانیم پیش برویم، ما باید موازی با مردان پیش برویم تا موفق شویم و از زنان میخواهم که ناامید نباشند، انگیزه برای پیشرفت و تعالی داشته باشند و هیچگاه بحث فساد و روابط را مطرح نکنند، بلکه از فرصتهای موجود نهایت استفاده را ببرند.
مصاحبه کننده: سیمین صدف