کار پر زحمت، مزد بی برکت
در اتاق نیمه روشن با سه همکارش پای دار قالی نشسته و تارهای رنگارنگ قالی را به هم گره میزند. میگوید با وجود علاقه به بافتن قالی، گاهی از کارش نیز خسته میشود و این خستگی ناشی از بی ارزش شمردن کارش در بازار کار است.
بی بی ناز 35 ساله که از طفولیت بافت قالین را آموزش دیده می گوید، انگشتان پردرد سود بیشتری میخواهد اما پولی که از فروش یک قالی بدست میآورد در مقابل زحمتاش بسیار ناچیز است.
بی بی ناز که برای بافتن یک قالین شش متره سه ماه از وقتاش را سپری میکند میگوید دستمزدش قابل قبول نیست و نمیتواند نیازمندیهایش را رفع کند.
وی میافزاید:«خود ما دسترسی چندانی به نخ نداریم که نخ بخریم و قالین ببافیم اگر هم نخ خوب پیدا کنیم و ببافیم کسی از ما نمیخرد و این قسم فروش ندارد مجبوریم اربابی بگیریم، یعنی کسی که به بازار قالین میفروشد به ما فرمایش میده و نخ هم میآورد قالینی که ما میبافیم او به قیمت بسیار بالای در بازار به فروش میرساند ولی برای ما چندان پولی نمیدهد ».
ماهگل نیز در کنار بی بیناز پای دار قالی نشسته است. او نیز با تأیید حرفهای همکارش از زحمت زیاد و مزد کم شکایت دارد.ماهگل که بعداز بافت قالین توانایی انجام کار دیگری را ندارد میگوید: «13 ساعت کار میکنم. بعداز این که از پشت کارگاه قالین برمیخیزم بخدا دستانم قوت هیچ کار دیگری را ندارد ولی در مقابل زحمتی که میکشیم مزد ناچیزی میگیریم تمام پول به کیسه کسی میرود که در بازار است و میفروشد ».
این درحالیست که قالین فروشان در ولایت هرات با تأیید این مشکلات، دلیل افت قیمت قالین را نبود تقاضا برای قالینهای وطنی میدانند.
رحیمالله که به خرید و فروش قالینهای دستی مصروف است گوید، قیمت بلند مواد خام و نبود تقاضا سبب شده تا فروش قالینهای دستی در بازار قالین افت نماید که مشکل روی پایین آمدن دستمزد زنان قالینباف نیز تأثیر گذاشته است.
وضع مالیات زیاد بر مواد خام، کمبود مواد با کیفیت و تولید نشدن مواد خام در داخل کشور از دلایلی است که به باور مسوولان اتحادیه قالین فروشان حوزه غرب،ان سبب پایین آمدن قیمت قالین و دستمزد زنان قالینباف شده است.
عبدالرسول فایق رییس اتحادیهی قالینبافان در حوزه غرب نیز بر سخنان زنان قالینباف مبنی بر پایین بودن دستمزد شان مهر تأیید گذاشته و گفت: «یک زن قالینباف ما یک قالیچه را با زحمت زیاد به مدت 20 روز میباید ولی باید در بدل 1000 افغانی به فروش برساند. دلیلاش هم وضع محصول بالای مواد خام از طرف دولت است ».
[cycloneslider id=”000″]
برگزاری نمایشگاههای بینالمللی، بازاریابی برای قالینهای دستی و تولید موادخام باکیفیت در داخل کشور از راهکارهای است که با باور آگاهان اقتصاد میتواند قیمت قالین را بلند ببرد که در نتیجه روی کار زنان قالینباف نیز تأثیر گذار خواهد بود.
بشیراحمد بشارت استاد دانشکدهی اقتصاد میگوید، دولت میتواند با معرفی قالین افغانی در بازار جهانی صنعت قالیبافی در کشور را یکبار دیگر رونق دهد که این خود سبب افزایش عواید در کشور و صنعتگران قالی میشود.
گزارشگر: سودابه احراری