باور تعدادی از زنان به برتری مردها در هرات
(ستاره مرد بالاست، زن ناقصالعقل است، زن حور باشد و مرد کور ) از مقولههای معروفی است که نه تنها بین مردان، بلکه بین زنان نیز کاربرد زیادی دارد، بسیاری از زنان باور دارند که مردان به آنها ارجحیت دارند و گاه به این مسئله اعتراف میکنند.
به باور آگاهان بیشتر این نگرشها نسبت به زنان ریشه در فرهنگ مرد سالار جامعه داشته مردان و زنان در پر رنگ جلوه دادن این مقولهها سهم بسزای دارند.
شماری از زنان به این باور اند که همانطور که از گذشتهها یاد گرفتهاند مردان بر زنان ارجحیت دارند.
نسیمه زن فروشندهیاست که باور دارد مردان بهتر از زنان اند، او دلایلی را همچون حسادت زنان نسبت به یکدیگر را مطرح میکند.
او میگوید: «صد سال که باشد مردان از زنان بهتر اند، زنان به همدیگر حسادت میکنند و نمیخواهند که هم جنسان شان رشد کنند و اتفاق ندارند، ولی مردان همیشه با هم اتفاق دارند و به هم کمک میکنند ».
شماری دیگر از زنان نیز به این باور اند که مردان از لحاظ اجتماعی بالاتر اند.
نگین متعلمی است که باور دارد: «اگر از چند جهت به این موضوع ببینیم مردان بالاتر اند، چون مردان در بیرون کار میکنند، مشغلههای زیادی دارند که زنان نمیتوانند آنرا انجام دهند و به همین دلیل زنان باید به مردان احترام زیادتری قایل شوند ».
زبیده زن دیگریست که خود را مدافع حق زنان دانسته اما میگوید که زن ناقصالدین است.
او دلیل این گفتههایش را عادت ماهوار زنان عنوان میکند.
زبیده با برداشت عام از مقولهی ناقص العقل بودن زنان موافق نیست اما به این باور است که چون زنان عادت ماهوار دارند و در این مدت نمیتوانند نماز بخوانند یا روزه بگیرند ناقصالدین اند.
در همین حال شماری از روانشناسان به این باور اند که این یک بحث تربیتی است و وابسته به اجتماع است.
خلیل مؤید روانشناس به این باور است:«باور به برتریت مردان نسبت به زنان، یک بحث تربیتی و اجتماعی است، زمانی که یک ایده در ذهن کودک دختر القا میشود بر روان او تاثیر گذاشته و تغییر آن وقت گیر است ».
به باور آقای مؤید در جوامع سنتی کمتر میتوان انتظار داشت که مردم به برابری جنسیتی فکر کنند اما در جوامع مدرن مردم باور دارند که از لحاظ حقوقی زنان و مردان از حقوق امتیازات مساوی برخوردار اند.
شماری از جامعه شناسان اما به این باور اند که چون مردان در جامعه سنتی به عنوان منبع درآمد شناخته میشوند، در این جوامع از اهمیت بیشتری برخوردار اند.
علی کاوه آگاه امور اجتماعی به این باور است که به مردان در جامعه افغانی به عنوان منبع درآمد دیده میشود اما به زنان به نگاه افراد مستقل دیده نمیشود و این ناشی از دید جامعه مردسالار است.
آقای کاوه میگوید: «در بسیاری از کشورهای سنتی به زنان به عنوان باردوش نگریسته میشود، و این دلیلی است که به مردان ارزش بیشتری قایل میشوند ».
گزارشگر: سیمین صدف