صلاحیت محدود بانوان و نقش کمرنگ در تصمیم گیریهای حکومتی
مسوولان شبکه زنان افغانستان در حوزه غرب میگویند، صلاحیت محدود بانوان، نقش آنان را در تصمیمگیریهای حکومتی کمرنگ میکند. به باور این مسوولان اگر صلاحیتهای زنان در ادارههای دولتی افزایش یابد میتواند تاثیر مثبتی بر روی نقش آنان در تصمیمگیریها داشته باشد.
حسینه نیکزاد رئیس شبکه زنان افغانستان در حوزه غرب، در مصاحبهی با خبرگزاری بانوان افغانستان گفت در جریان ناامنیهای موجود در کشور جدیترین آسیبها به زنان وارد شده است که عمدهترین آسیب در قسمت تحصیل زنان است.
او میگوید در تمام کشور تنها 17 درصد بانوان باسواد اند که این محرومیت از تحصیل آنان را از اجتماع دور نگهداشته است.
خانم نیکزاد حضور نمایشی زنان در ادارههای دولتی را تایید کرده اما این را دلیلی بر ناتوانی زنان عنوان نکرد.
به باور حسینه نیکزاد هر چقدر کمیت محدود گردد کیفیت را پایین میآورد.
او گفت در جریان سالیان متمادی مردان با هر سطحی وارد اجتماع شده و کار برای شان تجربه به وجود آورده است درصورتیکه زنان همیشه دور بوده اند.
«اما زنان تا کنون نتوانسته اند آن جایگاهی را که باید در حکومت وحدت ملی بدست آورند» این جمله نقل قول کوتاهی از سکینه حسینی عضو شورای ولایتی هرات است. به باور خانم حسینی از سویی حضور زنان در کابینه کم است و از سویی دیگر فعالیت آنان به نام خود شان انعکاس داده نمیشود.
وی اضافه کرد که وکلای موجود در مجلسین بیشتر وقت خود را به مسافرتهای خارجی اختصاص داده و کمتر به حمایت و دادخواهی برای زنان میپردازند.
سکینه حسینی میگوید هر چند که حضور 25 درصدی زنان در دوران حکومت وحدت ملی به 27 درصد افزایش یافته است اما این افزایش سهم زنان بیشتر در حوزه معارف محدود میشود و به باور او حضور زنان در ادارههای دولتی و بستهای کلیدی محدود است طوری که اصلا حس نمیشود: «در دوران حکومت وحدت ملی ما هیچ نوع قوتی را نسبت به حضور زنان نمیبینیم ».
خانم حسینی این حرکتهای اخیر برای جذب زنان در ادارههای دولتی را نوعی کمپاین و کسب کریدتهای سیاسی برای انتخابات ریاست جمهوری پیشرو دانست.
در همین حال وحیده عزیزی کارشناس جندر در مقام ولایت هرات میگوید تا زمانیکه زنان در سطوح بالای رهبری قرار نداشته باشند صلاحیت اشتراک در تصمیمگیری را ندارند و اما او میافزاید زنانی که در سطوح رهبری قرار میگیرند صلاحیت تصمیمگیری برای آنان داده نمیشود.
اما خانم عزیزی میگوید تعدادی از بانوان هستند که با گرفتن بستی در ردیف رهبری، به صورت محافظهکارانه عمل میکنند زیرا نمیخواهند مقامها را از خود ناراض داشته باشند به همین دلیل خودشان از مبارزه دست میکشند تا وظیفه خود را حفظ کنند.
با آن که حضور زنان در ولایت مختلف افغانستان نسبت به سالیان گذشته افزایش یافته است اما شماری از فعالان زن با اندک دانستن این نقشها ناراضی بودن خود را اعلام کرده و خواهان حضور سهم بیشتر در ادارههای دولتی کشور هستند.
گزارشگر: زینب محسنی