بانو؛ رستورانتی در بلخ که مردان حق ورود ندارند
زهرا پارسا دانش آموختهی ادبیات فارسی دری از دانشگاه بلخ است، او برخلاف رشتهاش درحدود شش سال، فعالیتهای اقتصادی برای زنان داشته است و اکنون رستورانتی را مختص زنان، تحت نام «بانو » در شهر بلخ ایجاد کرده است که برای معرفی بیشتر، با او گفتگویی انجام دادم.
پرسش: خانم پارسا با توجه به این که رشته تحصیلی شما ادبیات فارسی است، چه انگیزهی باعث شد که به فکر ایجاد رستورانت زنانه شوید؟
پاسخ: در بلخ رستورانتهای که برای آقایان و فامیلها باشد زیاد است، اما تا به حال رستورانتی مختص به زنان در این ولایت نبوده است و به همین دلیل من به فکر ایجاد این رستورانت شدم تا زنان بتوانند به راحتی به این مکان بیایند وبدون هیچ مزاحمتی در آنجا وقت بگذرانند، ما نیاز داشتیم تا در این شهر رستورانتی مختص زنان باشد و در این رستورانت مردان حق ورود ندارند.
پرسش: چند نفر در ایجاد و پیشبرد این رستورانت شمار را همکاری کرده اند؟
پاسخ: در قسمت ایجاد این رستورانت و مسائل مالی، یک تن از مردان مرا همکاری کردند، اما در این رستورانت ما 9 نفر هستیم، که فقط یکتن از مردان در بخش امنیت ما کار میکند و هشت تن دیگر، شامل آشپز، سرآشپز، خدمه و مسؤل رستورانت میشود که همه زنان هستند.
پرسش: با توجه به اینکه عرصه برای هرگونه فعالیتهای زنان تنگ است، چه مشکلاتی را تجربه کردید؟
پاسخ: مشکلات زیاد بود، از بی باوری مردم نسبت به کار زنان گرفته، تا یافتن مکان مناسب، که هم برای فروشات خوب باشد و هم از لحاظ امنیتی با مشکلی بر نخوریم، اما من و همکارانام تسلیم نشدیم و سرانجام موفق شدیم موانع را دور کنیم.
پرسش: استقبال زنان از کار شما چگونه بودهاست؟
پاسخ: با این که مدتی کمی از ایجاد رستورانت ما میگذرد، استقبال زنان از کار ما فوقالعاده و دور از انتظار بوده است و حتی برخی زنان، بدون آن که ما در جریان باشیم برای ما بازاریابی میکنند، به همین دلیل روز به روز مشتریان ما زیادتر میشود.
پرسش: خانم پارسا! رستورانت شما گنجایش چند نفر را در یک زمان دارد و بیشتر کدام غذاها در این رستورانت آماده میشود؟
پاسخ: فعلا ما در رستورانت میتوانیم هم زمان بیشتر از پنجاه نفر را پذیرایی کنیم و در قسمت غذاها؛ بیشتر، غذاهای محلی را آماده میکنیم مثل آشک، منتو، بولانی، آیخانم، قابلی ازبیکی و بریانی و حالا به دلیل درخواست مشتریان به فکر غذاهای خارجی هم شده ایم.
پرسش: با توجه به استقبال زنان از رستورانت بانو، قدم بعدی شما چه خواهد بود؟
پاسخ: به زودی چندین نمایندگی این رستورانت را در سطح شهر باز خواهم کرد، دوست دارم که رستورانت بانو را چندین بانوی دیگر بسازم.
پرسش: به نظر شما استقلالیت مالی زنان چقدر برای بهبود وضعیت زندگی شان نقش دارد؟
پاسخ: من فکر میکنم زنان میتوانند با کار کردن خودشان را از لحاظ مالی مستقل کرده و هم چنین برای زنان دیگر هم زمینه کار را فراهم کنند، چون بسیاری از مشکلات را که ما تجربه می کنیم ناشی از اقتصاد ضعیف ماست و تنها کار کردن مردان به هیچ عنوان کافی نیست.
پرسش: فکر میکنید با این اقدام شما چه تغییراتی در وضعیت زنان خواهد آمد؟
پاسخ: من رستورانت بانو را ایجاد کردم تا زنان دیگر هم بتوانند برای کار اقدام کنند و اینگونه برای همجنسان شان کارآفرینی کنند، و زمانی که زنان از لحاظ مالی مستقل شوند وضعیت اجتماعی و خانوادگی آنها نیز خوب خواهد شد.
مصاحبه کننده: سیمین صدف