جنسیت و پایمال شدن روابط دوستی
در جامعه افغانستان و اگر بخواهیم محوطه را محدودتر بسازیم، فضای محدود و بستهی هرات اجازه صحبت با جنس مخالف را به زن و مرد نمیدهد. بسیاری تحت تاثیر همین جو، منکر از این اند که زن و مرد میتوانند دو دوست معمولی همانند دوست با جنس موافق باشند.
خلیل آریا از شهروندان شهر هرات میگوید که در نفس این روابط به هیچ عنوان مشکلی وجود ندارد اما با بیان این جمله که «افغانستان آفریقای فقر جنسی است» این باور را که یک زن و مرد میتوانند دوستان معمولی باشند رد کرد. او دلیل این سخنش را جو حاکم و عدم آگاهی و درک این نوع دوستیها دانسته و گفت اگر این معقوله درست هم باشد برای مواردی نادر صدق میکند.
در همین حال یوسف که خود را دانشجوی برحال یکی از دانشگاههای هرات معرفی کرد میگوید، تجربه بارها ثابت کرده است که: «دلایل ریز و کوچکی همانند یک تبسم معمولی و یا وضع آراسته یک دختر میتواند دلیلی برای بیدار شدن حس عاطفی یک مرد و دلبستن آنان به دختران باشد در صورتیکه بسیار نادر است که تیپ و قیافه ما بتواند جنس مخالف را جذب کند ».
به باور یوسف چون جامعه اجازه همکلامیاش با جنس مخالف را نمیدهد به این دلیل در چتهای خصوصی با برخی در مورد مسایل مربوط به دروسشان صحبت میکند و دوستان نزدیکی از نوع جنس مخالف دارد اما اگر گاهی حس کند که علاقهمندی جنسی نسبت به بانویی برایش پیش آمده فورا کنار میرود چون باور دارد که این نوعی خیانت به دوستی شمرده میشود.
و اما؛ اگر انسان را موجودی اجتماعی بدانیم و روابط انسانها را ناشی از اجتماعی بودن شان تلقی کنیم، روابط بین دو جنس مخالف میتواند به حکم اینکه هر دو انسان اند طبیعی پنداشته شود .اینها پارهای از حرفهای وحید دقیق از دانشآموختهگان دانشگاه هرات است.
به باور او اما این نوع روابط در صورتی میتواند سالم بماند که در بین مسأله جنسیت کنار گذاشته شود بدین معنا که هر دو فرد بدون توجه به جنسیت شان با هم دوستان اجتماعی باشند.
وحید میگوید که تمامی روابط امروزی را نمیتوان بر مسآله جنسیت ختم کرد و یقینا تمامی روابط امروزی بر مبنای ارزشهای انسانی و اجتماعی در بین طرفین نیز نیست اما او باور دارد که انسانها بدون توجه به جنسیت میتوانند در تعاملات و روابط اجتماعی با همدیگر رابطه داشته و این رابطه را بر مبنای احترام، رعایت ارزشهای اخلاقی و حسن دید طرفین (نبود دید جنسیتی) نسبت به همدیگر پیش ببرند.
پاسخ معمای این که زنان و مردان میتوانند بدون در نظر گرفتن جنسیت دوستهای معمولی باشند را نمیتوان با استفاده از سخنان مصاحبه شوندگان مثبت یا منفی دانست زیرا شماری زیادی باور دارند که این مسله مگر در مواردی نادر امکان پذیر نیست زیرا وجود فقر جنسی در جوانان همچو سدی بر راه این مسله قرار دارد اما در حین گفتن این جملات با خود لبخندی ملیحی دارند گویا در ناخودآگاه در حال انکار این مسله اند.
شما چی فکر میکنید؛ آیا از دید شما مردان میتوانند با زنان دوستان معمولی باشند؟
[poll id=”10″]
گزارشگر: زینب محسنی