زنان تحصیل کرده و ترس از ازدواج
زنان مجرد با وجود استقلال مالی و روحی، قادر به یافتن مردان همسن و سال، همطراز و همسلیقهایی نیستند که در بدو تحصیلات دانشگاهی، شانس آشنایی و رابطه با آنها را داشتند.
زنان با سپری کردن دوره تحصیل، کسب درآمد و استقلال مالی حس نیاز به ازدواج و تشکیل خانواده را در خود پیدا میکنند اما با این وجود در بسیاری از موارد، زندگی را به دلایلی گوناگون تنها ادامه میدهند.
ثنا حبیبیار در آستانهی جشن تولد 30 سالهگیاش قرار دارد. میگوید اکنون نیاز به فرد دومی را در زندگیاش حس میکند اما نتوانسته است تا کنون گزینهی مناسبی را پیدا کند. او باور دارد که همسر آیندهاش باید سطح تحصیل و اندیشهی همسان با وی باید باشد.
او گفت: “نمیتوانم تصور کنم که بعد از ازدواج آزادیهایم را سلب کند یا برایم اجازه کار در اجتماع را ندهد “.
در همین حال غزل ازدواج را لازمه زندگی هر فرد میداند اما میگوید با شنیدن خبرهای عجیب در مورد فریبکاری مردان اعتماد بر آنان کمی دشوار است.
اما باور جامعهشناسان این است که بین تحصیلات و سن ازدواج تناسب مستقیم وجود دارد.
عرفان ارزاز میگوید به میزان رشد در تحصیل، سن فرد نیز افزایش مییابد و انتخاب همسان همسری، باعث میشود تا در مواردی سن ازدواج فرد را در سطحی بالا نگه بدارد که این، تفاوت نسلی بین سن ازدواج و همسان همسری را در جامعه به وجود میآورد.
این سخنان مربوط دخترانی است که بعد از سپری کردن برههی از زمان ازدواج را یک نیاز احساس میکنند .از دید شماری از آنان دلیل تاخیر در ازدواج این است که با وجود پیشرفتهای مختلف اجتماعی، تغییری در بحث گزینش همسر به وجود نیامده و هنوز هم ازدواج و شیوههای آشنایی زوج، طبق رسوم سنتی صورت میگیرد.
اما در این میان دخترانی هم هستند که با دیدن رفتارهای زنستیزانهی شماری از مردان نوعی ترس از ازدواج را در خود دارند و این باعث میشود زندگی ابدی فردی را به ازدواج ترجیح دهند.
سونم هاشمی که 27 سال سن دارد حس میکند زندگی فردی برایش خوشآیندتر است زیرا او را از بسیاری دغدغهها دور نگه میدارد. “فکر میکنم ازدواج ارزش آن همه اضطرابهای روزافزون بعدش را ندارد و دیگر اینکه اصلا حس میکنم به مردان نمیتوان اعتماد کرد. آنان تنوع طلب هستند، هیچ تضمینی برای وفاداری شان وجود ندارد “.
سونم میگوید شغل خوبی دارد و از زندگیاش راضی است. او گفت نمیخواهد با ازدواج اسارات را به روزهایش هدیه دهد.
به باور عرفان ارزاز آگاه امور اجتماعی، برای زنانی با این تصور، تحصیلات از یک سو خودمختاری و استقلالیت مالی را برای آنان به وجود میآورد و از سویی دیگر سرمایهی قویی از جنس روابط اجتماعی برای آنان به ارمغان میآورد که این، زنان را از وجود فردی که دارای سرمایه اجتماعی قوی و کسی به عنوان حمایتکنندهی اقتصادی بینیاز میکند.
گزارشگر: زینب محسنی