آیا نام مادر در شناس‌نامه‌های الکترونیک درج خواهد شد؟

ذکر نام مادر در شناس‌نامه‌های الکترونیکی مسئله‌یست که بارها برای آن دادخواهی صورت گرفته اما مسؤلان در این اداره هم‌چنان می‌گویند که به دلیل تعصبات برخی از مردم، نام مادر فقط در دیتابیس ذکر خواهد شد و در شناس‌نامه به دلیل نبود بستر مناسب فرهنگی به ذکر نام پدر اکتفا می‌شود.

روح‌االله احمدزی مشاور ارشد و سخنگوی اداره‌ی توزیع شناس‌نامه‌های الکترونیکی می‌گوید، نام مادر در دیتابیس ثبت می‌شود اما در شناس‌نامه، هم‌چنان نام و نام پدر ذکر می‌شود.

به گفته آقای احمدزی به دلیل وجود تعصبات در مورد نام زنان و جلوگیری از مشکلات، خواست اکثریت در نظر گرفته می‌شود، چون به باور او، کتله‌ی از مردم نمی‌خواهند نام مادر ذکر شود.

در این میان لیناشفق از زنان هراتی است که برای ذکر نام مادر در شناس‌نامه‌های الکترونیکی دادخواهی کرده است.

او می‌گوید: «ما در شبکه زنان دادخواه، دادخواهی کردیم و این روند هنوز هم ادامه دارد و این دادخواهی تا مجلس نمایندگان و وزارت عدلیه نیز رسید ».

او می‌افزاید: از این دادخواهی نتیجه‌ی مطلوب نگرفته‌اند چون در مجلس نمایندگان دلایلی از جمله تعصبات، مسائل دینی و برخی از مسائل حقوقی مطرح شد.

خانم شفق می‌افزاید دلیل دیگری که از سوی مجلس مطرح شد این است که برای ذکر نام مادر، هنوز از لحاظ فرهنگی زود است و جامعه آماده‌ی پذیرش این مسئله نیست.

فاطمه جعفری یک‌تن از فعالان مدنی اما به این باور است که ذکر نام مادر از ابتدایی‌ترین حقوق مردم است.

او بیان می‌دارد: «ذکر نام مادر از ابتدایی‌ترین حقوق‌ ماست و نباید برای این، دادخواهی صورت بگیرد، چون همه باید بتوانند به راحتی نام مادر را در شناس‌نامه داشته باشند ».

فاطمه جعفری در ادامه می‌افزاید: «این ابتدایی‌ترین آزادی است و اگر نتوانیم آن را بدست بیاوریم، باید توقع آزادی بیشتر و یا برابری را نداشته باشیم ».

این همه در حالی اتفاق می‌افتد که شماری از آگاهان امور دینی ذکر نام مادر را خلاف قوانین شرعی نمی‌دانند.

عبدالمجید صمیم استاد دانشکده‌ی شرعیات به این باور است که ذکر نام مادر در شناس‌نامه مشکلی ندارد و اگر مشکلی در این زمینه وجود می‌داشت نام خانم‌های پیامبران و اصحاب ذکر نمی‌شد و یا آیه و حدیثی در این مورد ذکر می‌شد.

او می گوید: «در کشور اسلامی سودان نام مادر در پهلوی نام پدر در مکاتب درج می‌شود و هیچ‌ مشکلی هم ندارد ».

آقای صمیم این مسئله را مشکل فرهنگی دانسته، می‌افزاید: «بهتر است تا این موضوع به شورای علما رجعت داده شود، و آن‌ها حتما در جواز این کار فتوا خواهند داد ».

ذکر نام زنان در موارد مختلف از جمله شناس‌نامه‌های الکترونیکی، از مسائلی است که اخیرا فعالان حقوق زن و فعالان مدنی، در ارتباط با آن دادخواهی‌ کرده و چندی پیش هشتگی را تحت عنوان «نام من کجاست» راه‌اندازی کردند.

گزارشگر: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا