رویا محبوب و رویاهای بلند پروازانه
نامش رویا است. بانویی که از سوی مجله تایم در فهرست 100 شخصیت مقتدر سال 2013 قرار گرفت.
رویا در یک خانواده هفت نفری در ایران متولد شد. تحصیلات ابتدایی را همانجا گذراند بعد از فروپاشی طالبان و آغاز صفحه جدید در تاریخ کشور، او هم یکی از مهاجرینی بود که با هزار امید به زادگاه پدریاش یعنی افغانستان بازگشت. با وجود تمام مشکلات و سختیها تحصیلات عالیاش را در دانشکده علوم کمپیوتر ساینس دانشگاه هرات به اتمام رسانید و سند ماستریاش را در همین رشته از کشور مالزیا به دست آورد.
رویا محبوب از همان ابتدا یعنی در شانزده سالگی وقتی برای اولین بار چشمش به کمپیوتری افتاد و وارد دنیای ارتباطات و تکنالوژی شد رویایی در سر پروراند که با همت و تلاش خستگی ناپذیر در راه تحقق این رویا گام برداشت.
او در سال 2010 میلادی در سن 23 سالگی موفق شد تا اولین پایگاه سافتویر “افغانسیتادل” (ACS ) را با هدف مشارکت زنان در کسب و کار و فنآوری و رشد آنها، تاسیس کند و به این ترتیب به عنوان اولین رئیس اجرایی تکنالوژی معلوماتی در افغانستان، پا به عرصه گذاشت.
در شرکت سافتویر بانو محبوب بیست و پنج تن مشغول به کار شدند که هجده تن شان زنان و سایر آنها مردان هستند از میان این هجده زن هم پنج تنشان از خانههای خود با وی همکار اند. این شرکت برای وزارتها نهادهای غیر دولتی و شرکتهای خصوصی پروگرامها و دیتابیسهای کمپیوتر میسازد و یا برای آ ها مشوره میدهد.
رویا محبوب خودش در مورد کار خود چنین میگوید:
“به عقیده من سواد دیجیتالی میتواند در گفتگوی جهانی به زنان قدرت بیان بدهد. آنها میتوانند مهارتهای مختلفی را کسب کنند و در نهایت به استقلال مالی برسند وی میافزاید در جامعهای که به زنان چشمانداز باریکی از دنیا نشان داده میشود اینترنت و تکنالوژی معلوماتی دروازهای به دیگر نقاط جهان است ما باید ریسک کنیم ما نیاز داریم که درست بفهمیم چه چیزی در جریان است و و بیشتر کار کنیم. مشارکت زنان در فعالیتهای اقتصادی هر قدر بیشتر و بیشتر شود ما میتوانیم به استقلال مالی برسیم”
رویا محبوب موانع زیادی را به خاطر میآورد که در شروع ایجاد پایگاه سافتویر “افغان” در جامعه محافظه کار و بستهی افغانستان با آنها روبرو شده بود. یکی از مهمترین مشکلاتی که با آن مواجه بود نداشتن مشتری بود چون در باور مشتریان اعتماد کردن به زنان در مسایل کاری پیشینه نداشته و کار آسانی نبود و همینطور رقابتهای ناسالم باعث شده بود برخیها تلاش کنند تا وی و همکارانش را از کار باز دارند در حدی که حتی زنان تهدید میشدند تا با او همکاری نکنند.
سرانجام درگیری با این همه مشکلات باعث شد تجارت او در سطح محلی به شکست مواجه شود اما بانو محبوب ناامید نشده و طرحی جایگزین برای کسب و کار ابداع کرد و از طریق رسانههای اجتماعی با شرکتهای مختلف در تماس شد و از آنها خواست که آیا مایل هستند تا از خدمات یک شرکتی که توسط زنان اداره میشود استفاده کنند
رویا محبوب به واسطه کارش شبکه خود را گسترش داد و با “فرانسیسکو رولی” تاجر و خیر ایتالیایی در نیویورک ملاقات کرد. این تماسها به گسترش و ثمر بخش شدن پروژهها انجامید. با کمک “رولی” وی صندوق دیجیتال شهروند(DCF ) یک شرکت غیر انتفاعی را تاسیس کرد که به زنان و دختران در کشورهای در حال توسعه برای دسترسی به تکنالوژی معلوماتی و ارتباط با دیگر نقاط جهان کمک میکند.
این شرکت 11 مرکز تکنالوژی معلوماتی را در 11 موسسه فعال ساخته است. 2 مرکز مستقل رسانهای و مرکز نوآوری 8000 دانش آموز دختر را در راستای سواد دیجیتالی آموزش داده است.
رویا محبوب سایر پروژههای دلچسپ را هم رهبری میکند. در افغانستان استفاده از اینترنت کلپها برای زنان و دختران کار دشواری است به همین خاطر، خانم محبوب در تمام افغانستان، چهل اینترنت کلپ ساخته است که در مجموع، تقریباً یک صد و شصت هزار دانشجو از آن استفاده میکند.
وی همچنان یک وبلاگ اینترنتی را به چند زبان و همچنان یک سایت ویدیویی را برای زنان افغان که بتوانند سرگذشتهای خود را در آن بنویسند، ایجاد کرده است.
در این صفحات اینترنتی، در حدود سه صد تن از شاگردان و دانشجویان دختر، نوشتههای خود را نشر میکنند تا به گوش جهانیان برسد.
در جامعه افغانستان که اکثر زنان از حقوق اساسی خود محروم اند، فراهم آوردن چنین امکاناتی، کار سادهای نیست
رویا محبوب میگوید: پیش از این، زمانی که میدید زنان افغانستانی در فهرست مجله تایم قرار گرفته اند، برایش عجیب بود و باور هم نداشته که یک روز، نام و تصویر خودش در همین فهرست دیده خواهد شد.
برگرفته از صفحه زنان پیشگام