در مورد سرطان پستان بیشتر بدانید
«زیبایی اندام از دسترفتهاش برایش مهم نبود. فقط میخواست کنار ما باشد، کنار دو دختر یتیمش، اگر امکانات مدوا همین جا بود، اگر زودتر تشخیص میشد، حالا مادرم کنار ما بود…»
این سخنان دختر است که دو سال مادرش را در مبارزه با سرطان سینه دیده است. او معلم است و یک خواهر کوچکتر از خودش دارد.
او که نمیخواهد نامش در گزارش ذکر شود میگوید: «باید خارج از کشور مادرم را میبردم اما تا هزینه درمان درست شد کمی دیر شده بود و هزینهی سفر چون کم بود بعد از عمل زود برگشتیم. اگر همینجا زودتر تشخیص میشد اگر امکان مداوا همینجا فراهم بود مادرم حالا با ما بود… ».
و اما سرطان سینه چیست؟
سرطان سینه یا پستان از بیماریهای است که سلولها به صورت غیر نورمال به گونهی فزایندهی رشد میکنند.
این بیماری تنها مربوط به زنان نبوده بلکه مردان را نیز تهدید میکند اما آمارهای ابتلای زنان به این بیماری بیشتر است.
به باورپزشکان، افراد پایینتر از سن بیست سالهگی را خطر ابتلا به این بیماری کمتر تهدید کرده اما افراد سنین بالای ۳۵ سال بیشترین بیماران ابتلا به این بیماری را تشکیل میدهند.
نظر به گفتههای شماری از پزشکان بعد از سرطان ریه این خطرناکترین بیماری از نوع سرطان است که زندگی زنان را در شهر هرات تهدید میکند.
سخن از خطرناک بودن این بیماری در حالی به میان میآید که تا قبل از سه سال گذشته مرکز خاصی برای تشخیص این بیماری وجود نداشت اما نظر به گفتههای رفیق شیرزی سخنگوی شفاخانه هرات، در سال ۱۳۹۳ بخش ماموگرافی در شهر هرات از طرف موسسه حمایت کننده مقابله با سرطان سینه از سوی کشور ایتالیا تاسیس شد.
فرزانه رسولی مسوول بخش ماموگرافی شفاخانه هرات میگوید عوامل ژنتیک و هورمونی مهمترین عوامل باعث ایجاد سرطان سینه هستند اما در کنار آن گفت که بررسیها نشان داده است که مصرف الکل، سیگار و چربی بیش از حد نیز میتواند افراد را در خطر ابتلا به این بیماری قرار دهد.
در مرکز ماموگرافی هرات امکانات تشخیص به گونه نسبی مهیا بوده اما امکانات برای درمان بسیار اندک است به این دلیل بعد از تشخیص بیماری اگر سرطان در حد پیشرفته باشد آنان را به خارج از کشور میفرستند.
خانم رسولی تاکید میکند زنان نازا، افرادی که یائسگی دیررس و یا تجربه نخستین بارداری بالای ۳۵ سال را داشته اند باید برای معاینه نزد پزشک مراجعه کنند.
او میگوید شروع این بیماری همراه با درد نیست اما اگر خانم شاهد تغییر شکل، اندازه، سرخی، خارش و یا وجود غددی در ناحیهی زیر بغل و پستان خود حس کند با مراجعه به پزشک و تشخیص و مداوای زودهنگام، درمانها موثرتر بوده و امکان نجات جان بیمار بیشتر می شود.
از آن جا که سرطان سينه جزو سرطانهايي است که میتواند قابل درمان باشد، اطلاع رساني و آگاهي دادن مردم در اين خصوص بيگمان بسيار کارساز خواهد بود.
نویسنده: زینب محسنی