دیده‌بان حقوق بشر: ۲۰۶ هزار دختر در افغانستان از آموزش محرومند

سازمان دیده‌بان حقوق بشر در گزارشی اعلام کرده که شمار دخترانی که در افغانستان از آموزش محرومند در سال‌های اخیر به‌طور چشم‌گیری افزایش یافته و تلاش برای فراهم کردن شرایط آموزش برای دختران هم بر اساس این گزارش کاهش یافته است.

در گزارش این نهاد آمده که در کنار ناامنی در این کشور، نبود صنف‌های درسی، نبود آموزگار و ازدواج زیرسن قانونی، حدود ۲۰۶ هزار دختر را از رفتن به مکتب باز داشته است.

در گزارش ۱۰۲ صفحه‌ای دیده‌بان حقوق بشر که زیر عنوان “اگر من دکتر نشوم یک روز تو بیمار خواهی شد” منتشر شده، با ۲۴۹ دانش‌آموز دختر و پسر زیر سن ۱۸ سال در ۴ ولایت (بلخ، قندهار، ننگرهار و کابل) افغانستان حرف زده شده است.

این گزارش نشان می‌دهد که بدترشدن اوضاع امنیتی، محیط نامناسب و کمبود تشناب حضور زنان را در نهادهای آموزشی محدود ساخته است.

دیده بان حقوق بشر در مورد این مشکلات با دختران مکتب‌های مختلف صحبت کرده. یکی از آنها نجیبه است که ۱۵ سال دارد. او گفته است: “تا ما پای‌پیاده به مکتب می‌رسیدیم، ساعت‌های درسی تمام و مکتب بسته می‌شد.”

پیمانه ۱۲ ساله از قندهار، یکی دیگر از دخترانی است که در این گزارش از آن نقل شده است.

او گفته است: “طالبان در نزدیکی خانه ماست. اگر به مکتب شامل شویم، ما را می‌کشند. اگر دولت بتواند تأمین امنیت کند، ما خیلی شوق داریم به مکتب برویم.”

او می‌گوید در یکی از کلاس‌های خانگی در نزدیکی منزل‌شان در قندهار به‌صورت مخفیانه درس خوانده است.

به نقل از یکی از این دختران در این گزارش آمده که وضعیت دستشویی‌های مکتب شان در وضعیت “خیلی فجیعی” است.

جنگ میان گروه طالبان و نیروی‌های دولتی در افغانستان هزاران خانواده را آواره و بی‌جا کرده است.

دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید که مکاتب زیادی در ولایات ناامن افغانستان به قرارگاه‌های جنگی شورشیان تبدیل شده است.

هیتر بار، مشاور ارشد حقوق زنان این نهاد امروز سه‌شنبه ۲۵ میزان/مهر در یک نشست خبری در کابل گفت که اکثر خانواده‌ها به دلیل نبود دستشویی جداگانه برای دختران، به آنها اجازه رفتن به مکتب نمی‌دهند.

او در ادامه گفت که در ولایت نا امن پکتیکا تنها یک درصد از آموزگاران زن هستند.

حقوق بشر

چندی قبل یک گزارش بی‌بی‌سی در افغانستان هم نشان داد که تعداد زیاد از دختران بعد از دوره ابتدایه بنابر مشکلات گوناگونی مکتب را ترک می‌کنند.

دیده‌بان حقوق بشر به حکومت افغانستان سفارش‌هایی هم دارد.

به گفته این نهاد رفتن کودکان به مکتب باید اجباری شود و از مکاتب به حیث مراکز نظامی استفاده نشود.

آمار موجود درباره کودکان دانش‌آموز و کودکانی که از آموزش محروم هستند در افغانستان متفاوت و متضاد است.

به گفته وزارت معارف (آموزش و پرورش) افغانستان ۹ میلیون کودک در این کشور دانش‌آموز هستند که ۳۹ در صد آنها دانش‌آموزان دختر هستند. تعداد کودکان محروم از مکتب هم نزدیک به سه میلیون اعلام شده که اکثریت شان را دختر هستند.

در ادامه گزارش دیده‌بان حقوق بشر آمده که دولت‌ها بایستی ۱۵ تا ۲۰ در صد کل بودجه ملی و ۴ تا ۶ درصد “تولید ناخالص داخلی” را صرف هزینه‌های آموزش و پرورش کنند.

منبع: بی بی سی

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا