چند همسری؛ عدالت یا خشونت؟
بیشتر زنانی که شوهران شان چند همسر دارند، از عدم رعایت عدالت شوهران خود شکایت داشته و میگویند شوهران شان با وجود همسر دوم عدالت را بین آنان رعایت نمیکنند.
جمیله که چهار سال است همباغ داراست میگوید شوهرش از زمانی که زن دوم آورده هیچ توجهی به او و فرزندانش ندارد.
او با ناراحتی ابراز می دارد: “اگر گاهی شوهرم به من مهربانی هم کند زن دوم او مانع این کار میشود و من خودم را یک بار اضافه در خانه فکر میکنم که فقط محتاج نان و آب است تا زنده بماند “.
این در حالیست که غلام محمود که جدیداً زن دوم گرفته است از عدالت بین زنهایش سخن میگوید.
او گفت: “وضع مالی من خوب است و نمیگذارم زنهایم احساس کمبودی کنند. من زن دوم را بخاطری گرفتم چون بسیار مهماندار هستم و یکی دیگر باید میبود تا در کارها با خانم اولم کمک کند “.
در همین حال عالمان دین به نقل از آیات قرآن چند همسری را در صورت رعات عدالت بین همسران خود، جایز میدانند.
عبدالحلیم راشد استاد شرعیات در دانشگاه هرات میگوید بر مردان چند همسری در صورتی واجب است که عدالت را بین زوجههای خود مراعات کنند به گونهای که هیچ یک از زنهای شان از هیچ نگاهی احساس کمبودی نکنند.
او می افزاید: “اگر مرد نتواند عدالت را بین زنهایش مراعات کند، چند همسری برایش حرام است “.
جامعه شناسان اما به این باور اند که، چند همسری بیشتر باعث بروز اختلافات در خانواده بخصوص بین همباغها و فرزندان شان شده و وضعیت زندگی را از حالت نورمال آن خارج میکند.
علی احمد کاوه استاد جامعه شناسی میگوید: “رابطه یک مرد با چند زن منطقی به نظر نمیرسد و آنها نمیتوانند رابطهی عاطفی را بین هم برقرار کنند “.
او همچنان اضافه میکند، در چنین وضعیتی مرد دیگر به زنهایش نه به عنوان یک شریک زندگی، بلکه به عنوان ملک خود مینگرد.
موضوع چند همسری از گذشته تا حال وجود داشته است و عامل اصلیاش قدرت مردانه در جوحاکم جامعه است. این موضوع گرچه نسبت به قبل کمتر شده ولی با آن هم به دلیل مقبولیت اجتماعی آن که بیشتر جنبه دینی دارد، هنوز هم بصورت گسترده در گوشه و کنار افغانستان دیده میشود.
گزارشگر: فریبا آرام