حکومت وحدت ملی، از زنان استفاده ابزاری میکند!
اشرف غنی و عبدالله عبدالله در جریان مبارزات انتخاباتی، شعارهای زیادی در مورد تقویت نقش زنان در ساختارهای سیاسی و حکومتی سر دادند.
اینک که سه سال از عمر حکومت وحدت ملی میگذرد، آگاهان به این باوراند که رهبران حکومت وحدت ملی، در جهت عملی کردن وعدههای شان به زنان کار موثری انجام نداده اند. به اعتقاد ناظران، سهمی که برای زنان در ساختار سیاسی داده شده، بیشتر نمادین بوده است. حکومت تلاش کرده که نشان دهد، زنان در حکومت سهیماند. البته این چیزی است که با حضور موثر و نیرومند زنان در ساختارهای سیاسی تفاوت زیادی دارد.
اشرف غنی رییس حکومت وحدت ملی، در بیانیه خود در کانگرس امریکا گفت:”باور بنیادی ما این است که در برخورد با زنان در داخل و خارج از جامعه ما، یک تحول فکری و فرهنگی باید رونما گردد. ما کنوانسیونهای بین المللی پایان دادن خشونت و تبعیض در برابر زنان را امضاء نموده ایم، و آنها را تطبیق خواهیم کرد. وقتی رشد اقتصادی اولین سنگ تهداب به طرف خودکفائی باشد، دومین آن آموزش زنان درافغانستان است.”
البته بازهم این گفتههای آقای غنی، در حد شعار مطرح است. فعالان حقوق زنان در افغانستان میگویند که زنانی که برای احراز کرسیهای بلند حکومتی در زمان حکومت وحدت ملی گماشته شدهاند، از جملهِ زنان مطرح و برجستهیی نبودهاند که بتوانند مشارکت بایسته زنان در ساختارهای سیاسی را تمثیل کنند و در جهت تقویت حضور زنان موثر باشند. به بیان دیگر، بیشترینه زنانی گزینش شدهاند که منحیث زن در کابینه حضورداشته باشند. چگونگی موثریت عملکرد آنان مورد توجه نبوده است. کما این که همین نقش سمبولیک زنان در کابینه نیز زیاد تحمل نشد و آنان به بهانههای مختلف حذف شدند.
در سطح ولایتی نیز دو زن در سمت والی ولایت گماشته شدند که بعدا به دلیل فشار زورمندان و مردانی که نمیخواستند زنان برای شان دستور بدهد ناچار به استعفا و کناره گیری شدند. البته حکومت نیز به گونه شایسته از والیان زن حمایت نکرد و تحت تاثیر فشارهای محلی تن به کنارگذاشتن زنان از سمتهای ولایت داد.
در تعدادی از ولایتها که زنان در راس یک اداره بودند آنها را به بهانه های نامعلوم برکنار کرده و هیچ پاسخی هم برای آن ندادند.
در تازه ترین مورد، در راستای رویکردهای نمادین حکومت در قبال زنان، یک زن به حیث معاون اجتماعی ولایت گماشته شده است. ولایت یک معاون دارد که همان معاون اداری و مالی است. اما وقتی قرار شد یک زن باید معاون والی شود، یک پست تشریفاتی برایش ایجاد شد. تا به زنان گفته شود که از میان آنان یک تن به حیث معاون والی کار میکند. اینکه چه کار میکند، چه صلاحیتهایی دارد و چقدر برای زنان موثریت دارد، مهم نیست!
در واقع میتوان گفت که حکومت وحدت ملی، نهتنها به وعدههایش در خصوص زنان عمل نکرده بلکه از زنان استفاده ابزاری نیز کرده است. استفاده ابزاری برای جلب توجه جهانیان و دریافت فندهای مشخص زیر این عنوان.
نویسنده : نسیمه همدرد