سه‌سالگی حکومت وحدت ملی و رضایت‌مندی زنان از آن

سه سال از عمر حکومت وحدت ملی می‌گذرد و اما به باور برخی از آگاهان میزان اصلاحات در رابطه با وضعیت زنان چندان چشم‌گیر  نبوده و سیر مشارکت زنان در فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی، در بیشتر موارد به جای صعود سقوط  داشته است.

برخی از آگاهان حکومت وحدت ملی را آن‌طوری‌که  باید، موفق نمی‌دانند.

ماریا بشیر فعال حقوق زن به این باور است که کارکردهای حکومت در بخش زنان چندان چشم‌گیر نیست.

خانم بشیر تشکیل حکومت وحدت ملی را خارج از احکام قانون اساسی افغانستان دانسته و می‌گوید در چنین حکومتی تمام تقرری‌ها به اساس سهمیه‌بندی و تقسیمات بوده است.

خانم بشیر می‌گوید: «حکومت وعده کرده بود که از 9 چوکی قضا یکی را به زنان اختصاص دهد اما این کار نشد و زنانی هم که در کابینه گنجانیده شده بودند حضورشان به صورت نمادین بوده است،  به گونه‌ی که بسیاری از آن‌ها امروز در آن پست‌ها نیستند.

برخی دیگر از آگاهان امور اما می‌گویند با توجه به مشکلات فراروی حکومت وحدت ملی انتظار آن‌ها برای توجه به زنان بیشتر از وضعیت موجود بوده‌است.

فاطمه جعفری عضو شورای ولایتی هرات می‌گوید: «با توجه به مشکلاتی که سر راه حکومت به وجود آمد از جمله تقلیل کمک‌های بین‌المللی، مداخلات همسایه‌ها،  به ویژه تشکیل غیر منتظره حکومت وحدت ملی،  اما می‌توانیم بگوییم که دراین حکومت برای مشارکت زنان اولویت داده نشد ».

خانم جعفری می‌افزاید: در گذشته‌ها حداقل چهار زن در جلسات اداری ولایت هرات وجود داشت که امروز تقریبا به صفر رسیده به جز معاون ولایت که آن هم به تازگی مقرر شده است.

او در ادامه افزود: حکومت وحدت ملی در امر مبارزه با فساد نیز نا موفق بوده است، اما در حوزه‌ی زنان حکومت کارامدی که به وعده‌های خودش عمل کرده باشد نبوده‌است.

این در حالیست که شماری دیگر از آگاهان به این باور اند که، کارکرد حکومت وحدت ملی سیر صعودی داشته و اگر به همین روال پیش‌رود امیدوارکننده است.

لایقه صداقت استاد دانشکده‌ی حقوق دانشگاه هرات به این باور است که قبل از تشکیل حکومت وحدت ملی چالش‌های فراوانی در بخش زنان در افغانستان موجود بود که امروز کم رنگ شده است.

خانم صداقت نقش رولا غنی بانوی اول کشور را برای زنان موثر می‌داند و آن را پس از حکومت شاه امان الله بی سابقه عنوان می‌کند.

او می‌گوید: «28 درصد وکلای پارلمان افغانستان را زنان تشکیل می‌دهند، که میزان مشارکت زنان از 67 درصد کشورهای دنیا بیشتر است،  ده درصد کرسی‌های رهبری در حکومت  دراختیار زنان است، 33 در صد معلمان مکاتب، در راس  800 شرکت تجارتی زنان حضور دارند، در ابتدای سال 2015  بیست درصد داکتران زن بوده اند که امروز در حدود 31 درصد آن زنان اند، سه و نیم میلیون دختر در مکاتب مصروف آموزش اند و  2 هزار زن را در رسانه‌ها داریم  که این‌همه نشان دهنده میزان قابل توجه مشارکت زنان در عرصه‌های مختلف است ».

خانم صداقت افزود: اما مشکلاتی هم از قبیل خشونت‌، بی‌سوادی و نگاه‌های جنسیتی به زنان وجود دارد و هنوز هم افغانستان بلندترین آمار خشونت علیه زنان را دارد و عدم حاکمیت قانون نیز از جمله مشکلاتی است که هنوز هم در حکومت وجود دارد.

شماری از زنان در حالی‌که از نمادین بودن حضور زنان در حکومت انتقاد می‌کنند می‌گویند زنانی که در کابینه‌ی حکومت وحدت ملی حضور داشتند هرکدام به بهانه‌یی برکنار شده اند.

گزارشگر: سیمین صدف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا