سفیر سویدن: زنان افغان برای صلح، نظریات خوبی دارند
سفارت سویدن برنامهی آموزشی یکسالهای را برای ۳۴ خانم از ۳۴ ولایت کشور در بخشهای میانجیگری، گفتمان و صلح راهاندازی کرده بود که هفته گذشته با ارزیابی توبیاس تایبرگ، سفیر تازه تعیین شده سویدن در کابل به پایان رسید.
عصر روز چهارشنبه، ۵ میزان مسوولان سفارت سویدن پیش از این که به ۳۴ خانم افغان گواهینامههای فراغت از آموزش یک ساله را بدهند، سفیر سویدن داخل اتاقی شد که زنان افغان در آن، کنار هم جمع شده بودند.
خانم بزرگ سال سویدنی که یکی از آموزگاران این برنامهی آموزشی بود، از زنان افغان در اتاق خواست که روز اول این دورهی آموزشی را به یاد بیاورند و به نوبت با سفیر تازه تعیین شدهی سویدن برای افغانستان در میان بگذارند.
از میان این خانمها، یک زن دستش را به نشانهی درخواست گپزدن بالا برد و در رابطه به برنامهی آموزش میانجیگری، گفتمان و صلح گفت که با فراگرفتن در این برنامه در بخش صلح بیشتر کار میکنند.
او افزود که مردم افغانستان جنگجو نیستند و از جنگهای کشور بیشترین خساره را زنان دیدهاند.
او همچنان گفت: «در طول چندین دهه جنگ، ما اعضای خانوادهی خود را از دست دادهایم، امیدواریم این برنامه انکشاف داده شود، ما با استفاده از این آموزشها میخواهیم که دیگر فرزندان ما اختلال و اغتشاش فکری از ناحیهی جنگ نداشته باشند، زنان میتوانند سفیران صلح شوند.»
۳۳ خانم اشتراک کننده، به جز پرستو یاری، از ولایتهای دیگر به کابل آمده بودند.
این خانمها گفتند چیزهایی را که آموختهاند در ولایتهایشان با دیگران نیز در میان خواهند گذاشت.
یک خانم از بامیان در این برنامه گفت که روش گفتمان و حل منازعات را فرا گرفته و زمانی که به ولایتش برود با خانمهای دیگر نیز آن را در میان میگذارد.
او گفت: «پیش از این معلومات ما در حل منازعه کافی نبود، در اینجا ما مهارتها برای حل منازعات را آموختهایم تا آن را منصفانه حل کنیم، بعد از این کوشش میکنیم که در حل منازعات فرزندان ما هم مشکلی نداشته باشند.»
این خانم بامیانی افزود در صورتی که آنان با منازعهای روبهرو شوند و از آن نظریات متناقض را بشنوند، برای حلش نقاط همنظر را پیدا میتوانند.
توبیاس تایبرگ که به دقت به سخنهای خانم بامیانی گوش میداد، گفت که این زنان در بخش صلح نیز شوراهای ولایتی صلح را میتوانند همکاری کنند.
در همین حال پرستو یاری که به نمایندهگی از زنان کابل در این برنامه اشتراک کرده بود، از مسوولان سفارت سویدن خواست که آنان را در بخش اجرایی برنامههای صلح حمایت مادی و معنوی کنند.
خانم یاری خواستار برگزاری دورههای بعدی این آموزش برای بهروز شدنشان در بخشهای میانجیگری، گفتمان و صلح شد.
او گفت که زنان در ولایتها با تبعیض روبهرو استند.
در عین حال مریم امواج از ولایت بدخشان که در این برنامه اشتراک کرده بود، گفت که نقش زنان در آن ولایت در بخشهای مختلف، کمرنگ است.
خانم امواج این برنامه را برای زنان مفید و مثبت دانست و گفت که در بدخشان این برنامه را با دیگران نیز در میان میگذارد.
توبیاس تایبرگ، سفیر سویدن، بعد از شنیدن آموختههای شماری از این خانمها گفت که نظریات خوب و فوقالعادهای را از زنان افغان در بخش صلح شنیده است.
آقای تایبرگ افزود که فضای اعتماد در میان زنان افغان برای کار کردن در بخش صلح ایجاد شده است.
او همچنان این برنامه را برای زنان افغان مثبت خواند و گفت در صورت امکان، برای ظرفیتسازی زنان افغان بیشتر کار میکنند.
گفتنی است که این برنامه، برای ۹ روز در یک سال برگزار شده است.
سه روز اول این برنامهی آموزشی در ۲۴ دسامبر سال گذشتهی میلادی برگزار شده است و دور دوم آن برای ۳ روز در ۶ اپریل سال روان و همچنان دور سوم و پایانی آن ۲۷ سپتمبر در سفارت سویدن برگزار و ختم شد.
به قول مسوولان سفارت سویدن، زنانی در این برنامه انتخاب شدهاند که فعال حقوق زن بوده و عضویت شورای عالی صلح را داشتهاند.
منبع: روزنامه هشت صبح