ولیزاده؛ این جایزه انگیزهام را برای کار زیاد کرد
سمیه ولیزاده یکی از خبرنگاران جوان هرات که در سال 2012 از دانشکده ژورنالیزم هرات سند فراغت گرفت و بعد از آن کار ساحوی را انتخاب نمود و دیری نگذشت که سمیه یکی از بهترین خبرنگارانی شد که زبان زد همه همقطارانش گردید.
وقتی با سمیه روبرو میشویم هیچ چیزی جز صمیمیت، لبخند و مهربانی از او نمیشود دید، سمیه شخصیت آرام و فروتنی که همیشه دنبال اهداف و رسالت خود است و سرش به کار خودش گرم است و هیچگاه خود را برتر از دیگران نگرفته است و شاید این عملکرد سمیه باعث گردیده که محبوب همه باشد.
درین اواخر سمیه به صفت خبرنگار شجاع شناخته شد و به همین دلیل خواستیم با سمیه گفتگویی داشته باشیم.
پرسش: رشته خبرنگاری انتخاب خودتان بود؟
پاسخ: بله، رشته خبرنگاری از آرزوهای دوران کودکیام بود، که سرانجام با انتخاب این رشته کار رسانهای با زندگیام گره خورد.
پرسش: چی فکر میکنید چقدر کار رسانهای تان مثمر واقع شدهاست؟
پاسخ: کار رسانهای راههای پرخم و پیچ دارد، اما من در جریان کار خود هیچگاه در مسیرهای دشوار زانو خم نکردم بلکه در برابر آن مبارزه کردم، در گذر از همین سختیها سوژههای دریافتم که از دید مردم کتمان مانده بود و آنها را در قالب گزارش تولیدی و تحقیقی انعکاس دادم.
پرسش: لقب خبرنگار شجاع را که از طرف صدای آمریکا گرفتید این انتخاب بر چی اساس بود؟
پاسخ: چندی پیش تعدادی از خبرنگاران محلی از ولایات مختلف کشور از سوی شبکه رسانهای صدای آمریکا مبنی بر توانایی و ظرفیت کاریشان در یک برنامه آموزشی دعوت شدند، قبل از این برنامه نمونهای از گزارش خبرنگاران اشتراک کننده هم گرد هم آمده بودند و علاوه بر بررسی گزارشها، چالشهای کار رسانهای و شیوهی مبارزه علیه آن بحث گردید که با در نظر داشت این موارد، خودم و یک خبرنگار بانوی از مرکز کشور مقام خبرنگار توانا و شجاع را بدست آوردم، جایزه Award نیز از سوی شبکه بین المللی Voa برای ما اهدا گردید.
پرسش: بعد از گرفتن جایزه چی تصمیم گرفتید، ازین به بعد چی تغییری در کارهایتان شاهد خواهیم بود؟
پاسخ: دریافت این جایزه و مقام انگیزه مرا قویتر ساخته است که با وجود مشکلات فعلی در کار رسانهای جدیتر و دقیقتر فعالیت نمایم و سوژههای را دنبال کنم که از دید مردم پنهان ماندهاست.
پرسش: برای زنان و برای تغییر وضعیتشان چی کردید؟ و چی مانده که میخواهید انجام دهید؟
پاسخ: یک خبرنگار میتواند فعال مدنی باشد، زنان کشورم که در جریان تاریخ و فضای مردسالارانه، خشونتهای فجیع متحمل شدند، من در کار رسانهای تلاش نمودم که برای این قشر جامعه در قالب گزارشهای تحقیقاتی و اجرای برنامههای دادخواهی شود و همچنین سعی کردم دستاوردهای زنان توانمند را برای مردم معرفی کنم.
پرسش: هرات یک شهر بسته و سنتزده است چقدر در این شهر شما و همقطارانتان رزمیدید تا جای پای برایتان باز کنید؟
پاسخ: در فضای که تبعیض جنسیتی وجود دارد، کار خبرنگاری ساده نیست ولی من و همسنگرانم رزمیدیم و در کار خود تعهد داشتیم و داریم.
پرسش: سمیه در چند سال آینده دنبال چه جایگاهی است آیا برنامهریزی مشخصی دارید؟
پاسخ: ادامه تحصیل برای گرفتن دوره ماستری و دوکتورا در اولویت برنامهی زندگی من قرار دارد و در کنار تحصیل کار رسانهای را هرگز رها نخواهم کرد.
پرسش: برای دخترانی که در آینده همسنگرت خواهند بود چی گفتنی دارید؟
پاسخ: من برای دختران خبرنگاران سرزمین هری توصیه میکنم که هرگز در مقابل چالشهای کار رسانهای زانو خم نکرده بلکه راههای مبارزه با چالش را باید جستجو کرد.
پرسش: خیلی از خبرنگاران مرد روحیه زنان خبرنگار را تضعیف میکنند و میگویند توانایی ندارند، جواب شما برایشان چیست ؟
پاسخ: اندیشههای زن ستیزانه کم از طالب و داعش نیست، امروز اگر مسوول رسانه و یک تعداد خبرنگار حضور و فعالیت زنان را نمیخواهند و در پی تضعیف خبرنگاران بانو هستند، در اشتباه اند چون مشکلات، انسانها را قویتر میسازد.
پرسش: لقب خبرنگار شجاع چقدر روی کارتان در آینده تاثیر گذار خواهد بود؟
پاسخ: هر کاری که انجام میدهیم اگر تشویق وجود داشته باشد نتیجه کار هم موفقیت آمیز خواهد بود، این مقام و جایزه در عرصه کار رسانهای من تشویقی است که گامهایم را استوارتر نمایم و مسیرهای بهتر برای کار خود جستجو کنم.
مصاحبه کننده: سیمین صدف