پس‌اندازهای دسته جمعی زنان، راهی برای استقلالیت مالی

شماری‌از بانوان در گوشه و کنار شهر هرات، از طریق ایجاد پس‌اندازهای مشترک مشکلات اقتصادی شان را رفع می‌کنند.

این فعالیت که مدتی است در بین تعدادی از خانم‌های خانه‌نشین در بعضی مناطق شهر هرات مروج شده به گونه‌ای صورت می‌گیرد که نخست تعدادی از همسایه‌ها یا خویشاوندان در یک مکان مشخص جمع شده و بعد از توافق در دوره‌های زمانی مشخص مقدار مشخصی پول را پرداخت آ‌ن‌ها را یکجا نموده و بعد پول مجموعی را که معمولا مقدار نسبتا هنگفتی می‌شود، به اساس قرعه‌کشی به یکی از اشتراک کننده‌گان می‌دهند. این عمل را تا زمانی ادامه می‌دهند که به تمام اشتراک کننده‌گان این امتیاز برسد.

بسیاری از این بانوان از این طریق برای شان شغلی را ایجاد کرده و توانستند استقلال مالی شان را بدست آورند.

آسیه که از این طریق پس انداز نموده است می‌گوید، بعداز بدست آوردن مبلغ چهل هزار افغانی، چند پایه ماشین خیاطی  خریداری نموده و اکنون با گروهی دیگر از  خانم‌های خیاط گارگاه خیاطی و گلدوزی  راه اندازی کرده است .

وی می‌افزاید اکنون منبع درآمد ثابتی دارد و توانسته مقداری از مشکلات اقتصادی خود و خانواده‌اش را حل نماید.

در عین حال سیما یکی از بانوان دیگری که در این قرعه کشی‌ها اشتراک نموده است می‌گوید :«شوهرم که تنها نان آور خانه است، زردی سیاه  دارد و کار کرده نمی‌تواند من بعد از اشتراک در برنامه‌ی پس‌اندازهای خانگی همراه با تعداد زیادی از زنان همسایه‌ی مان  توانستم مقدار پولی را بدست آورم و از طریق آن کارگاه تهیه‌ی وسایل زینتی و هنرهایی دستی را راه اندازی کنم. حالا مخارج خود، فرزندان و شوهر مریض‌ام را می‌پردازم ».

این فعالیت ضمن کمک نمودن در کسب استقلال مالی بانوان خانه‌نشین، فرصتی را برای اجتماعی شدن و حضور فعال شان در فعالیت‌های اجتماعی نیز به وجود آورده است.

در این رابطه علی‌الله آزاد جامعه شناس می‌گوید: «اوج تجلی فرایند اجتماعی شدن در فعالیت‌های اقتصادی به چشم می‌خورد. بانوان از طریق ایجاد چنین تجمعاتی در اصل دست به کنشی زده اند که توسط آن بتوانند هویت شان را تثبیت نموده و به عنوان یک قشر فعال  در جامعه شناخته شوند ».

در همین حال شهیره شهیر اقتصاد دان، ضمن تأیید این سخنان می‌افزاید: این گونه پس اندازهای سنتی مروج در بین خانم‌هایی که درآمدی ندارند و با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کنند بسیار موثر است و می‌تواند نتایج مثبتی را به همراه داشته باشد. خانم‌ها از این طریق متکی به خود شده، توانایی و انگیزه‌ی فعالیت‌های اجتماعی و مستقل بودن را در خود تقویه می‌کنند.

این در حالیست که فعالان حقوق زن این نوع کنش‌ها را حمایت کننده مالی برای زنان می‌دانند.

سکینه حسینی، عضو شورای ولایتی و فعال حقوق زن می‌گوید: ایجاد چنین تجمعاتی در کنار حمایت مالی زنان، می‌تواند راه حلی برای برخی معضلات اجتماعی نیز باشد و در مواردی هم زمینه‌ی آشنایی و وصلت‌‌های خانوادگی را به میان می‌آورد.

جمع شدن بانوان در یک مکان، تبادل نظر آن‌ها با یکدیگر می‌تواند راهی برای خروج از انزوای خانگی را برای این زنان به میان آورد.

گزارشگر: مهتاب نیایش

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا