سیسیتم آموزشی مختلط و دیدگاه‌های مخالف و موافق

گزارشگر: سیمین صدف

 به باور آگاهان، سیستم آموزشی مختلط در دانشگاه هرات می‌تواند به روند اجتماعی شدن دانشجویان کمک کند اما در این میان موافقان و مخالفان زیادی و جود دارد و ما خواستیم در این گزارش  دلیل موافقت و مخالفت این افراد را بررسی کنیم.

شماری از مسؤلان در دانشگاه هرات می‌گویند مختلط بودن دختران و پسران در صنوف دانشگاه سیستم پذیرفته شده در کشور است.

نعمت‌الله سروری آمر ارتباطات و آگاهی عامه‌ی دانشگاه هرات می‌گوید:«در لوایح و قوانین درسی تحصیلات عالی سیستم مختلط پذیرفته شده و تمام دانشکده‌ها به همین روال پیش می‌رود به‌جز دانشکده‌ی شرعیات، بنابر دلایلی که خودشان دارند صنوف مجزا است.»

او می‌افزاید: به دلیل این‌که پس از پایان دوره تحصیل و در بازار کار زنان و مردان باید باهم کار کنند، این مسئله می‌تواند برای شان کمک کند.

در همین حال شماری از دانشجویان مختلط بودن دختران و پسران را برای مشارکت‌های اجتماعی شان مفید می‌دانند.

طیبه دانشجوی دانشکده‌ی علوم اجتماعی می‌گوید: در یک صنف مختلط درس می‌خواند و از این بابت خوشحال است. او گفت:«مختلط بودن در صنوف دانشگاه به من کمک می‌کند تا زمانی که وارد بازار کار شوم به راحتی بتوانم با همکاران مرد خود کنار بیایم.»

شماری دیگر از دانشجویان نیز از این‌که در یک صنف مختلط درس می‌خوانند ابراز خوشی می‌کنند.

صفی‌الله احمدی دانشجوی صنف چهارم دانشکده‌ی اقتصاد نیز می‌گوید از مختلط بودن صنوف در دانشگاه راضی است و به نظر او این سیستم آموزشی برای آینده‌ی کاری‌اش مؤثر است.

او می‌افزاید:«مختلط بودن در صنوف باعث رقابت می‌شود و هم‌چنین باعث می‌شود تا دانشجویان پس از فراغت از دانشگاه بتوانند بیشتر در اجتماع مشارکت داشته و در معاشرت با جنس مخالف نیز راحت‌تر باشند.»

این در حالیست که شماری از دانشجویان شرعیات از مجزا بودن صنوف شان در دانشگاه ابراز رضایت می‌کنند.

احسان الله مهمند دانشجوی رشته‌ی شرعیات می‌گوید: از این‌که درصنف مجزا از دختران درس می‌خواند راضی است او برای این عقیده‌اش دلایلی نیز دارد که این‌گونه عنوان می‌کند:« اگر دختران و پسران در صنوف مختلط درس بخوانند ممکن است که در آن فساد به وجود آید و دانشجویان به جای درس به کارهای دیگر بپردازند.»

او می افزاید: در یک صنف کلینیک حقوقی بود که با دختران به صورت مختلط درس می‌خوانده و در آن مشکلات پیش آمده و او شاهد اثرات منفی آن بوده است.

شماری دیگر از دانشجویان دختر دانشکده‌ی شرعیات می‌گویند از این که جدا از پسران درس می‌خوانند راضی اند.

شفیقه یکی از این دختران است که چنین می‌گوید:«برای ما خیلی خوب است که جدا از پسران درس می‌خوانیم چون این طور راحت‌تریم و حواس ما به درس است و اگر سوالی نیز داشته باشیم به راحتی می‌توانیم که آن را با استادان مطرح کنیم.»

در همین حال مسؤلان در دانشکده‌ی شرعیات دلیل مجزا بودن دختران و پسران در صنوف درسی را حساسیت‌های موجود در مواد درسی این رشته عنوان می‌کنند.

 عنایت‌الله صدیق‌یار سرپرست دانشکده‌ی شرعیات می‌گوید: محتوای دروس در این دانشکده معمولا مسایل فقهی است و شرایط ایجاب می‌کند که به خاطر تفهیم بیشتر دروس صنوف جدا باشد.

او می‌افزاید:« مجزا بودن این صنوف دلایل دیگری نیز دارد از جمله این‌که شریعت اسلام اختلاط زنان و مردان را منع کرده به همین دلیل در این دانشکده صلاح بر این است که صنوف جداگانه باشد.»

در همین حال شماری از جامعه شناسان به این باور اند که سیستم‌های مختلط آموزشی می‌تواند به مشارکت زنان در اجتماع کمک کند.

علی آزاد استاد دانشکده‌ی جامعه شناسی به این باور است که سیستم آموزشی جنسیتی در بیشتر از کشورهای جهان مردود شده است.

آقای آزاد به این باور است که سیستم آموزشی مختلط به دانشجویان کمک می‌کند که با خواص فردی هم‌دیگر آشنا شده و به روند اجتماعی شدن آن‌ها کمک کند.

او می‌افزاید:«تجربیات تاریخی ثابت کرده که به هر اندازه که ما بین دوجنس زن و مرد فاصله بگذاریم به همان میزان فاصله‌ی طبقاتی را بین این دو قشر زیاد کردیم و این در نهایت به ترس دو جنس از هم منجر شده و باعث می‌شود طبق باورهای گذشته زنان مردان را گرگ و مردان زنان را طعمه تلقی کنند.»

آقای آزاد در ادامه افزود: دانشگاه جاییست برای تمرین عملی زندگی کردن و سیستم آموزشی مختلط به دانشجویان کمک می‌کند اصطلاح جنس مخالف را از یاد برده و و به جای آن واژه‌ی جنس متفاوت را استفاده کنند.

به باور آگاهان امور، سیستم آموزشی جنسیتی باعث کاهش مشارکت‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی زنان می‌شود در حالی‌که سیستم آموزشی مختلط به مشارکت زنان در اجتماع کمک می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا