زنان بیشتر از مشکلات روانی رنج میبرند
مسوولان وزارت صحت عامه میگویند که زنان از حادثههای خونین و ناگواری که به وقوع میپیوندد، بیشتر متأثر میشوند. فدامحمد پیکان، معین عرضه خدمات صحی این وزارت میگوید که زنان نسبت به مردان بیشتر از مشکلات روانی متضرر و متأثر میشوند.
آقای پیکان میافزاید: «وقتی که یک زن نانآور خانهی خود را از دست میدهد، دیگر نمیداند که چه کار کند، اگر در بیرون از خانه کار کند، گپهای زیادی برایش میگویند و اگر در خانه بماند، برایش کار و نان پیدا نمیشود.»
او همچنان میگوید که وزارت صحت عامه ۶۰ درصد بودجهاش را برای خدمات صحی برای کودکان و بانوان اختصاص داده است. معین عرضه خدمات صحی، وزارت صحت عامه میافزاید: «افغانستان کشوری پس از جنگ و در حالی جنگ است، ۶۷ درصد نفوس کشور از یکی از اختلالات روانی رنج میبرند، در هر حملهای [انتحاری و انفجاری] که میشود، دهها تن از لحاظ روانی آسیب میبینند، در جهان هم از هر چهار خانواده، یک خانواده به یک مشکل روانی گرفتار است.»
در عین حال احمدکاکر خطاب، رییس شفاخانه صحت روانی نیز میگوید امراض روانی در زنان بیشتر از مردان است، به این خاطر که زنان صدمههای بسیار شدید روانی را متحمل میشوند.
شفاخانهی صحت روانی برای درمان افرادی که به مرض روانی گرفتار اند، ۶۰ بستر دارد که نصف این بسترها به زنان اختصاص داده شده است. آقای کاکر میافزاید: «سرویهایی که از طرف سازمان صحی جهانی صورت گرفته، نشان میدهد که در حدود ۳۰- ۳۵ درصد امراض روانی و بالاتر از ۵۰ درصد مشکلات روانی در بین مردم افغانستان وجود دارد.»
افتتاح خدمات بخشهای زنان و اطفال شفاخانه صحت روانی
وزارت صحت عامه به همکاری مالی بانک جهانی خدمات بخشهای کودکان، زنان و بانک اطلاعات شفاخانه صحت روانی را روز دوشنبه، ششم اسد افتتاح کرد. هزینهی این بخشها را بانک جهانی پرداخته است.
احمدکاکر خطاب، رییس شفاخانه صحت روانی میگوید که این پروژه بانک جهانی به خاطر تقویت و ظرفیتسازی این شفاخانه و به خاطر بهبود عرضهی خدمات صحی است که یک سال کار این پروژه سپری و ۱۲ ماه دیگر آن باقی مانده است.
به قول او ارزش مجموعی این پروژه در حدود ۲٫۶ میلیون دالر برای دو سال است که در یک سال گذشته ۷٫۶ میلیون افغانیاش در بخشهای خدمات برای کودکان، زنان، ایمرجنسی، بانک اطلاعاتی، خرید جنراتور و ترمیم شفاخانهی صحت روانی مصرف شده است.
مسوولان میگویند که با ایجاد این بخشها، خدمات صحی و ظرفیت این شفاخانه برای درمان مریضان بالا میرود.
فدامحمد پیکان معین عرضهی خدمات صحی وزارت صحت عامه میگوید که شفاخانه صحت روانی باید یک شفاخانه معیاری شود.
به قول او قرار است این شفاخانه با یک شفاخانهی هندی که گواهینامهی بینالمللی دارد، در زمینهی تبادل تجربهها و آموزشها وصل شود.
آقای پیکان همچنان به دستآوردها و پیشرفتهای حکومت در زمینهی عرضهی خدمات صحی در ۱۱ سال گذشته اشاره کرد که «در سال ۲۰۰۶ ما تنها دو متخصص روانی داشتیم، ولی حالا بیش از ۱۰۰ متخصص در این بخش داریم، در آن زمان یک مشاور روانی نداشتیم حالا ۶۰۰ مشاور داریم که در پنج زون کشور خدمات صحی روانی ارائه میکنند.»
همزمان با افتتاح چند بخش جدید در شفاخانه صحت روانی، مقامهای وزارت صحت عامه سنگ تهداب ساختمان آموزشهای روانی را نیز در این شفاخانه گذاشتند. این مرکز نیز به همکاری مالی بانک جهانی تا یک سال دیگر اعمار خواهد شد.
رییس شفاخانهی صحت روانی میگوید، آنان کوشش میکنند که این بخش را یک مرکز تربیتی مجهز روانی در سطح افغانستان بسازند و همچنان این شفاخانه را در آیندههای نزدیک، به یک مرکز مجهز صحت روانی تبدیل کنند.
آقای خطاب میافزاید: «این یک شفاخانه برای درمان تمام مشکلات روانی در کشور کافی نیست، ولی وزارت صحت عامه تلاش کرده است که در سطح ولایتها و زونها به این مشکلات از طریق شفاخانهها و کلینیکها رسیدهگی کند.»
در چند سال اخیر در کشور در کنار شفاخانههای دولتی، مرکزهای رواندرمانی خصوصی نیز ایجاد شده است.
این مرکزها نیز افرادی را که از بیماریهای روانی رنج میبرند، تداوی و وقایه میکند.
با آن که ۶۷ درصد جمعیت کشور از اختلالات روانی رنج میبرند، اما کمتر دیده شده که این افراد به مراکز رواندرمانی مراجعه کنند.
به قول شماری از رواندرمانان، فقر، بیکاری، ناامنی، خشونتهای خانوادهگی و مواد مخدر عاملهای عمده اختلالات روانی در میان شهروندان است.
منبع: روزنامه هشت صبح