ترک تحصیل؛ دلیل محرومیت اجتماعی زنان
گزارشگر: سیمین صدف
خانه نشینی، محرومیت از مشارکت در اجتماع و عدم استقلالیت مالی از اضرار ترک تحصیل دختران به حساب میآید.
سالانه شمار زیادی از دختران ترک تحصیل میکنند و پس از چندی از کارشان اظهار پشیمانی کرده و آنرا باعث و بانی مشکلات شان میدانند.
برخی از این زنان میگویند: زمانی که ترک تحصیل کردند فکر نمیکردند که با این مشکلات مواجه شده و این قدر ناچار شوند.
آصفه یکی از زنانی است که به دلیل مهاجرت ترک تحصیل کرده ومیگوید: « من در ایران به دنیا آمدم و در همانجا دورهی ابتدایی مکتب را تمام کردم، پس از مدتی به افغانستان که آمدیم دیگر درس نخواندم و دنبال کار رفتم چون وضعیت اقتصادی مان خوب نبود آن زمان فکر میکردم کار خوبی کردم چون میخواستم به خانواده ام کمک کنم.»
او میافزاید حالا که پیر و درمانده شده و کارهای ثقیل را انجام داده نمیتواند، میداند که اگر ترک تحصیل نمیکرد حالا میتوانست دریک اداره به عنوان کارمند کار کند، امتیاز مالی خوب و شخصیت اجتماعی داشته باشد.
آصفه میگوید در خانههای مردم کارگری میکرده ولی حالا چون مریض است این کار را هم کرده نمیتواند شوهرش فلج است و او باید دختر و پسراش را کمک کند تا بتوانند تحصیل کنند و مثل او بیسواد و درمانده نباشند.
شماری دیگر از زنان نیز میگویند ترک تحصیلشان موجب بسیاری از بدبختیهایشان است.
شبنم که مکتب را تا صنف دوازده خوانده و در کنکور قبول شده است اما چون ازدواج کرده دانشگاه را نخوانده است.
او میگوید:« به خاطر اینکه ازدواج میکردم ترک تحصیل کردم اما حالا که دارم طلاق میگیرم، میدانم که چه اشتباهی کردم چون حالا مجبورم برای تأمین مخارج زندگیام کارگری کنم و تحصیلات کم من به من کمک نمیکند تا بتوانم در یک اداره یا جای دیگر کنم.»
او گفت: اگر تحصیلاتاش را ادامه میداد اکنون میتوانست یک مقام خوب با امتیاز کافی داشته باشد و زندگی خوبی را برای خودش بسازد اما حالا مجبور است کارگر باشد.
در همین حال شماری از فعالان حقوق زن به این باور اند که ترک تحصیل زنان میتواند پیامدهای منفی را روی زندگی زنان داشته باشد.
ماریا بشیر فعال حقوق زنان میگویند:« اینکه زنان در مقاطع مختلف ترک تحصیل میکنند میتواند پیامدهای منفی از جمله تشدید خشونتهاعلیه زنان، عدم استقلالیت مالی و تعدد زوجات را در پی داشته باشد.»
خانم بشیر میافزاید: زنان باید بدانند که در جامعه شریک اند و سعی کنند تا در جامعه مشارکت داشته باشند چون اگر ترک تحصیل کنند هیچگاه نمیتوانند از حصار بیرون آیند و حقوق انسانی خود را بدست آورند.
شماری از جامعه شناسان نیز به این باور اند که ترک تحصیل زنان استقلالیت اقتصادی و مشارکت آنها را در اجتماع کمرنگ میکند.
علی کاوه استاد دانشکدهی جامعه شناسی به این باور است که ترک تحصیل زنان پیامدهای منفی را روی زندگی زنان داشته و آنها را از مشارکت در اجتماع و سیاست دور میکنند.