برداشت‌های زنان از تاثیرات شبکه‌های اجتماعی

گزارشگر: سیمین صدف

استفاده از شبکه‌های اجتماعی با استقبال جامعه افغانی مواجه شده است اما درباره‌ی استفاده‌ی آن در بین‌ ‌زنان تناقض‌های وجود دارد،  به گونه‌ی که برخی از زنان استفاده از این شبکه‌ها را برای اجتماعی شدن شان مؤثر می‌دانند و اما برخی دیگر آن را برای زنان غیرضروری عنوان می‌کنند.

شماری از دختران که از چندی به این سو درگیر این شبکه‌ها شده اند از مزیت‌های آن سخن می‌گویند.

سمیه محمدی دانشجوی دانشکده شرعیات که از تلگرام و فیس‌بوک استفاده می‌کند می‌گوید: «شبکه‌های اجتماعی به زنان کمک می‌کند از مسائل سیاسی و اجتماعی آگاه شده سطح دانش و شعورشان بالا برود.»

محمدی می‌افزاید از زمانی که از این شبکه‌ها استفاده می‌کند از بسیاری مسائل آگاه شده و سعی می‌کند در جهت  مثبت آن استفاده کند.

منیژه محمدی دانشجوی دیگریست که می‌گوید استفاده از شبکه‌های اجتماعی نقش مثبتی در زندگی او داشته است.

منیژه دانشجوی دیپارتمنت جامعه شناسی دانشگاه هرات می‌گوید « شبکه‌های اجتماعی نقش مؤثری در اجتماعی شدن زنان داشته است و به زنان کمک کرده که بتوانند از مسائل مختلف از جمله حقوق خود از این طریق آگاه شوند.»

او می‌افزاید در گذشته‌ها زنان همیشه در کارهای خانه مصروف بوده اند اما شبکه‌های اجتماعی به زنان کمک کرد تا بتوانند سطح دانش شان بالا برود و این گونه بتوانند از خود در اجتماع شخصیتی بسازند.

شماری دیگر از زنان نیز به این باور اند که استفاده از شبکه‌های اجتماعی می‌تواند به زنان کمک کند بهتر زندگی کنند.

فاطمه بیات می‌گوید تقریبا از همه‌ی شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کند و این استفاده روی زندگی و شخصیت او تأثیر زیادی گذاشته است.

فاطمه می‌گوید: «از زمانی که از شبکه‌های اجتماعی چون فیس‌بوک و تلگرام و دیگران استفاده می‌کنم معلوماتم در رابطه با موضوعات سیاسی و اجتماعی بیشتر شده و توانستم مردم را بیشتر بشناسم، در بین اجتماع باشم و مشکلات خود را با آن‌ها در میان بگذارم.»

اما در این میان هستند زنانی که می‌گویند شبکه‌های اجتماعی زندگی زنان را مختل کرده و تأثیرات مثبت آن اندک است.

لینا که از هیچ شبکه‌ی اجتماعی استفاده نمی‌کند دلیل این کارش را تأثیرات بد شبکه‌های اجتماعی روی زندگی زنان عنوان کرده می‌گوید :« از شبکه‌های اجتماعی استفاده نمی‌کنم چون وقت آدم را می‌گیرد و از وظایف اصلی باز می‌دارد.»

او همچنان می‌گوید: استفاده از شبکه‌های اجتماعی گاهی منجر به روابط نادرست می‌شود و او به همین دلیل تا حال از آن استفاده  نکرده است.

در همین حال شماری از جامعه شناسان به این باور اند که استفاده از شبکه‌های اجتماعی دگرگونی‌های مثبت و منفی را روی زندگی زنان ایجاد کرده است.

عبدالوهاب شمس استاد دانشکده جامعه شناسی به این باور است که هدف اساسی استفاده از شبکه‌های اجتماعی برقراری ارتباط و تبادل افکار بوده و چگونگی استفاده آن بستگی به فرهنگ و سطح دانش مردم دارد.

او می‌گوید:« استفاده از شبکه‌های اجتماعی توانسته معلومات و سطح دانش زنان را از طریق تبادل افکار و دیدگاه‌ها  بالا ببرد و این می‌تواند در زندگی اجتماعی زنان تأثیر مثبت داشته باشد.»

او می‌افزاید: «استفاده از شبکه‌های اجتماعی نکات منفی هم دارد و آن عبارت از تنش‌هایست که ممکن، بر اثر استفاده‌ی زنان از شبکه‌های اجتماعی در خانواده ایجادشود مثلا زمانی که در یک خانواده خانم بیش از حد در شبکه‌های اجتماعی مصروف باشد منجر به بی‌اعتمادی و حساسیت مردان می‌شود و مورد دیگر این‌که استفاده نادرست از شبکه‌های اجتماعی باعث ایجاد روابط نادرست بین دختران و پسران نوجوان می‌شود.»

به باور این آگاهان در صورتی که زنان از شبکه‌های اجتماعی به صورت درست استفاده کنند، می‌تواند به اجتماعی شدن آن‌ها کمک کند و باعث ارتقا دانش آن‌ها شود و در غیر این صورت می‌تواند باعث ایجاد تنش‌ها در خانواده و روابط نادرست در جامعه شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا