آزمایش بکارت زندگی دختران افغان را دگرگون میکند
شمار زیادی از دختران در افغانستان مورد آزمایش بکارت قرار گرفتهاند اما تعداد کمی از آنان حاضر میشوند تا دراینباره حرف بزنند. تهیه این گزارش چهار ماه وقت گرفت تا با شماری از این دختران به شرط افشا نشدن هویتشان مصاحبه کنیم.
با وجود مخالفت مدافعان حقوق بشر با این کار، آزمایش بکارت هنوز به گستردگی در افغانستان انجام میشود. این آزمایش زمانی در بیمارستانها انجام میشود که پلیس به داشتن رابطه میان دختران و پسران شک کند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان اعلام کرده که تلاشهایش برای متوقف کردن آزمایش بکارت دختران تا حدی نتیجه داده است. این نهاد گفته که قبلا صحبت در اینباره تابو بود ولی اکنون این نهاد، پیشنویس فرمان تقنینی توقف این آزمایش را به دفتر بانوی اول افغانستان فرستاده تا برای امضاء آن توسط رئیسجمهوری رایزنی کند.
ندا (نام مستعار) درباره ماجرای آزمایش بکارتش میگوید که این کار پس از سوار شدن بر موتر یکی از آشنایانش آغاز شد. وقتی پلیس در مورد او مشکوک شد او را برای بازجویی به حوزه پلیس برد.
ندا میگوید اتهام او “عیاشی و خوشگذرانی” بوده و پلیس بعد از تحقیقات اولیه او را به شفاخانه/مرکز درمانی برده تا “آزمایش بکارت” رویش انجام شود.
به گفته ندا، دکترها دریافتند که پرده بکارت او “سالم” است و نتایج را به پلیس دادند تا “ماجرا ختم شود”. ندا میگوید که انجام این “معاینه زندگیاش را دگرگون کرد”.
او که ۱۸ سال عمر دارد، بعد از این رویداد بار سنگینی از حرف و حدیث را تحمل کرده است.
اکنون پرونده او از دادستانی گذشته و در انتظار دادگاه عالی است. دو محکمه او را بیگناه شناخته و حکم برائت دادهاند.
اعتبار آزمایش بکارت
آزمایش بکارت براساس قانون افغانستان باید توسط پزشک قانونی انجام شود ولی در ولایتهای افغانستان مراکز درمانی عادی این آزمایش را انجام میدهند.
این پدیده اکنون نه تنها در شهرهای بزرگ انجام میشود بلکه دامن شهرهای کوچک افغانستان را نیز گرفته است.
داکتر بوبانی حیدری، پزشک زنان و زایمان که در شمال و ولایتهای مرکزی افغانستان این آزمایش را انجام داده، میگوید که آزمایش بکارت جزء درسهای دانشگاه طب/پزشکی است و این کار باید توسط پزشک قانونی انجام شود.
او میگوید که این کار باید در محیط مصون و با رعایت نکات پزشکی انجام شود تا در جریان آن به بکارت دختران آسیب نرسد.
پرده بکارت دختران پنج نوع است و پزشکان میگویند که ممکن است که این پرده به صورت طبیعی نیز موجود نباشد. سازمانهای حقوق بشری میگویند که آزمایش انجام شده در افغانستان علمی نیست و نمیتواند چیزی را ثابت کند.
مسئولان کمیسیون مستقل حقوق بشرافغانستان میگویند که معاینه بکارت دختران “آزار جنسی وحشتناک، نقض کرامت انسانی و حقوق بشری” است.
ثریا صبحرنگ، عضو این کمیسیون که خود نیز پزشک است میگوید که معاینه بکارت چیزی را ثابت نمیکند.
ژنرال سید غفار سیدزاده که تا چند ماه پیش رئیس تحقیقات جنایی وزارت داخله/ کشور افغانستان بود، میگوید که شماری از پروندههای اتهام سالم نبودن بکارت دختران را بررسی کرده و متوجه شده که پزشکان بر سالم بودن آن تاکید کردهاست.
او نیز خواهان لغو این نوع معاینه است و میگوید پیامدهای این آزمایش برای دختران سنگین است.
پیامدهای آزمایش بکارت
داشتن بکارت در جامعه سنتی افغانستان برای دختران یک امر حیاتی است. پرده بکارت برای دختران افغان، پرده عزت دختر و خانواده او شمرده میشود. سالم نبودنش پیامدهای ناگوار دارد. حتی آزمایش آن زندگی دختران را از این رو به آن رو میکند.
در صورتی که نتیجه آزمایش منفی باشد برخی کشته میشوند، برخی طلاق داده میشوند و شماری تا آخر عمر در خانه زندانی میمانند.
سازمانهای حقوق بشری نگران پیامدهای این آزمایش هستند و تلاش دارند تا از تکرار این خشونت جلوگیری کنند. کمیسیون حقوق بشرافغانستان میگوید که در برخی موارد حتی چهار مرتبه آزمایش بکارت بر یک دختر انجام شده و قربانیان چندین بار قربانی میشوند.
دختر دیگری که این آزمایش روی او انجام شده به ما گفت که بعد از آزمایش چند بار اقدام به خودکشی کرده و یک بار که خودش را داخل چاه حلقآویز میکرده، توسط خانوادهاش نجات دادهشد.
زمستان سال گذشته مردی در ولایت ننگرهار افغانستان با دو خواهر در یک شب همبستر شد. او شب عروسی با اتهام اینکه زن اولش بکارت ندارد او را به خانه پدرش فرستاد و خواهر کوچک زنش را بهزور با خود آورد و نکاح کرد.
سید غفار سیدزاده، رئیس پشین تحقیقات جنایی وزارت کشور افغانستان که این پرونده را بررسی کرده، میگوید که پزشک قانونی سالم بودن بکارت این دختر را تایید و نوشته بود که از نوع پنجم است که تا زمان تولد فرزند سالم میماند.
این مقام سابق پلیس افغانستان هم میگوید که با توجه به پیامدهای این آزمایش، باید این کار لغو شود.
رایزنیها برای لغو آزمایش بکارت
سازمانهای بینالمللی خواستار توقف بیدرنگ این آزمایش هستند؛ آن را آزار جنسی وحشتناک، نقض کرامت انسانی و حقوق بشری دختران میدانند.
سازمان بهداشت جهانی از دولتها خواسته که آزمایش بکارت دختران را متوقف کنند. کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز انجام این معاینه را نقض تکان دهنده حقوق بشر، آزار جنسی و خلاف ارزشهای حقوق بشری میداند. به گفته خانم صبحرنگ تلاشهای برای متوقف کردن این آزمایش جریان دارد.
کمیسیون حقوق بشر افغانستان از وزارت کشور و بهداشت افغانستان خواسته تا جلوی فرستادن دختران را برای آزمایش بکارت بگیرند.
زنان افغان به دلیل حاکمیت سنتهای مرد سالارانه در این کشور قربانی زنانگی شان هستند.
ماهها تلاش کردیم تا آمار دقیق دختران قربانی معاینه بکارت را پیدا کنیم. وزارتخانههای داخله و بهداشت افغانستان حاضر نیستند این آمار را رسانهای کنند. آماری که روزانه بر شمار آن افزوده میشود. همینطور شمار دخترانی که قربانی این کار میشود هر روز افزایش مییابد.
منبع: بی بی سی فارسی