نشانههای افسردگی در زنان
نگارنده: وحید نورزاد : مسئول دیپارتمنت مشاوره و روان درمانی صحت روانی شفاخانه حوزوی هرات
افسردگی بالای مردم در سنین مختلف تاثیر گذار میباشد. بالای همه اقشار جامعه و در تمام کشورها. این باعث اضطراب روحی شده و بالای توانایی افراد تاثیر دارد. که آنها نمیتوانند کارهای بسیار ساده روزمره را انجام دهند.
در دهههای اخیر، افسردگی در کشورهای صنعتی و توسعه یافته مانند ایالات متحده آمریکا و یا انگلستان، شیوع بسیاری پیدا کرده و روز به روز هم به تعداد افراد مبتلا افزوده میشود.
این امر باعث شده است که روانشناسان، افسردگی را به نوعی «سرماخوردگی بیماریهای روانی» تشبیه کنند. (DSM-5، ۱۳۹۴) بر اساس بررسیهای جدید از هر هفت نفر، یک فرد احتمال دارد که در طول زندگیاش به اختلال افسردگی حاد مبتلا شود و از هر 20 نفر، یک نفر به افسردگی لحظهای گرفتار میشود. (WHO، ۲۰۱۷)
مبتلایان زنان به افسردگی بیشتر از مردان است و این نظر به دلایل مختلف میباشد که میتوان یک نگاه کوتاه روی آن داشت:
1. عوامل بیولوژیکی
2. عوامل اجتماعی
3. وضعیت شناختی
4. وضعیت فرهنگی
یکی از اهداف کمپاین سال 2016 الی 2018 سازمان جهانی صحت برای از بین بردن افسردگی این است که با فرد افسرده حرف بزنیم و حرف زدن یکی از راه کمک رسانی به آنها میباشد.
یکی از دلایلی که در زنان آمار افسردگی بالا است، این است که زنان حرف میزنند و در مورد افسردگی خود به مشاور مراجعه مینمایند در حالیکه مردان اکثراً از این کار دوری میکنند.
عواقب افسردگی در زنان:
1. اختلالات خواب: این نشانه در بین بیشتر زنان متداول است. به دلیل افسردگی ، زنان نمیتوانند درست بخوابند. یا زیاد میخوابند و یا اصلا نمیخوابند.
2. احساس خستگی: بیشتر زنان در اثر افسردگی احساس ضعف و خستگی میکنند.
3. سرزنش کردن: زنان وقتی دچار افسردگی باشند، اغلب خود را برای همه چیز سرزنش میکنند و در برابر موقعیتها درمانده میشوند.
4. احساس ناراحتی و نگرانی: زنانی که از افسردگی رنج میبرند تمام مدت احساس ناراحتی دارند. همه چیز را به شیوه منفی میبینند.
5. مشکل در تصمیم گیری: آنها در تصمیم گیریهای کوچک نیز دچار مشکل میشوند و تمرکز بر روی مسائل کوچک را نیز سخت مییابند و ذهن قاطعی ندارند.
6. قاعدهگیهای نامنظم: بسیاری از زنان به دلیل افسردگی قاعدگیهای نامنظم و به تاخیر افتاده دارند.
7. رفتار بی تفاوت ونه چندان خوب: زنانی که افسرده هستند، رفتار بی تفاوتی از خود بروز میدهند. آنها سر هر چیز کوچک بدخلق میشوند.
8. مشکلات سیستم هاضمه: در افسردگی مزمن، بسیاری از زنان با مشکلات سیستم هاضمه نیز روبرو میشوند.
9. اضطراب و خیال پردازی: زنان دچار افسردگی بیشتر تمایل به خیال پردازی دارند که میتواند موجب حملات نگرانی و اضطراب در آنها شود.
انواع افسردگی در زنان:
بلوغ و افسردگی: پیش از بلوغ، دختران و پسران کمتر دچار افسردگی میشوند و این نسبتاً در سنین ۱۱ تا ۱۳ سالگی تغییر میکند. در سن ۱۵ سالگی دختران دو برابر پسران به این بیماری مبتلا میشوند؛ البته در دورۀ بلوغ، نقشها و انتظارهای فرد به طور چشمگیری تغییر پیدا میکند.
چگونه PMS و PMDD با افسردگی زنان در ارتباط است؟
از هر چهار زن سه زن در دوره عادت ماهانه با سندرم قبل از عادت ماهانه یا PMS روبه رو میشود.PMS اختلالی است که در آن نشانههای فزیکی و احساسی از یک چرخه قاعدگی به چرخه دیگر به شدت در نوسان است. زنان بین 20 و 30 بیشتر به آن مبتلا میشوند.
حدود سه تا پنج درصد زنان اختلال پیش از قاعدگی یا PMDD را تجربه میکنند. PMDD شکل شدید PMS است که در آن علایم احساسی و فیزیکی 10 روز پیش از شروع قاعدگی معمولا شدید و شدیدتر میشود.
افسردگی بعد از زایمان: اکثراً زنان بعد از زایمان کودک به افسردگی دچار میشوند که حتی به کودک خود نیز محبت داده نمیتوانند و کارکرد ایشان خیلی پایین میآید.
سالخوردگی و افسردگی: در دورهی سالخوردگی، زمانی که فرزندان یکی پس از دیگری خانه و خانواده را ترک میکنند، زن با تنهایی روبرو میشود که برخی از آنان بی هدف میشوند و دچار افسردگی میشوند.
راه حلها برای نجات از افسردگی:
1. پیدا نمودن علل افسردگی
2. حرف زدن با زنی که افسرده است
3. ورزش منظم و دوامدار
4. کمک گرفتن و حمایت خانواده
5. مصروف نگهداشتن فرد افسرده
6. به مشاور مراجعه کردن
7. بعضاً اگر افسردگی شدید باشد فرد را تنها نگذارید
8. در مواردی مثل افسردگی بعد از زایمان همسر باید اورا حمایت نماید
9 اشتراک در جلسات روان درمانی گروهی حمایتی