لیدا عزیزی:دوست دارم روزی به مردم کشورم ساختن ربات را آموزش دهم
گفتگو کننده: فرشته کریمی
فقط پانزده سال سن دارد، عاشق بازی نیمار در تیم فوتبال بارسلونا است، قرمه سبزی بهترین غذایی است که میپسندد، رنگهای سبز و سیاه که دو رنگ پرچم کشورماست را خیلی دوست دارد، نه مدرک لیسانس دارد، نه ماستری و نه هم دوکتورا ولی با تیم رباتیک افغانستان به عنوان یک دخترخانم نوجوان که در افغانستان خیلیها تا هنوز زن را ناقص العقل میپندارند کاری کرده کارستان!.
وی با اعضای تیمش افغانستان را به نشان نقره مسابقات جهانی رباتیک جهان رساند و در آینده قصد دارد از این بلندتر پروازکند، بلند وبلند، بلندتر؛ تا بوسیله علم خویش به جهانیان ثابت بسازد که افغانستان تنها لانه خشونت علیه زنان نیست.
این دخترخانم دوست دارد، به منظور تحصیلات عالی و آموختن علم رباتیک به خارج از کشور برود و سپس به کشور برگردد و برای شهروندان افغانستان ساختن ربات را آموزش دهد، بانویی که با سن کم رویاها و اهداف بزرگی در سر میپروراند.
برای معرفی بیشتر با این دختر قهرمان گفتگویی ترتیب دادم که در ادامه میخوانید
پرسش: درود بر شما در گام نخست خود تان را برای مخاطبان خبرگزاری بانوان افغانستان معروفی نمایید.
پاسخ: بنام خدا، لیدا عزیزی هستم دانش آموز صنف دهم لیسه خصوصی توحید همچنان عضو تیم ملی رباتیک افغانستان و پانزده سال سن دارم.
پرسش: سفر شما به آمریکا با یک سری حاشیههایی نیز به همراه بود، مثلا برخی از کابران فیسبوک نوشته بودند که چرا دختران هرات بدون محرم به یک کشور خارجی رفتند، محرم شما کی بود و جای بود وباش شما چه قسم جایی بود؟
پاسخ: زمانیکه ما به آمریکا رسیدیم دانش آموزان از 163 کشور جهان در دو هتل مستقر شدند، ما شش نفر در یک اتاق جداگانه اقامت داشتیم که خوشبختانه هیچ مرد و نامحرمی به نزدیکی ما نبود و استاد ما به یک اتاق جداگانه داشتند، در مورد نگاههای مردم باید بگویم وقتی وارد فیسبوک شدم، برخیها نسبت به تیم رباتیک دیدگاههای مثبت و خوبی داشتند و عدهای هم نگاههای منفیای داشتند، وقتی کامنتها و پستهایی که محتوای منفی داشت را خواندم خیلی ناراحت شدم، و با خودم گفتم چرا هنوز مردم کشور هم این قسم دیدگاهی دارند؟ بخاطر همین نگاههای منفی است که ما پیشرفت نمیکنیم.
پرسش: استقبال و برخورد ایوانکا ترامپ، دختر رییس جمهور آمریکا با شما چگونه بود؟
پاسخ: خیلی خوب بود!
ما اول صبح که به فرست گولوبل رفتیم، برای ما گفتند بیایید که شما مسابقه دارید، ما هم ربات خود را آوردیم و به مسابقه اشتراک نمودیم، هنوز مسابقه شروع نشده بود که خانم ایوانکا ترامپ آمدند و من خیلی خوشحال شدم که توانستم ایوانکا ترامپ را ببینم، وبعد خانم ایوانکا مسابقات ما را دیدند و در ضمن ما را خیلی تشویق و حمایت کردند.
پرسش: گفتنی شما به آنان افرادی که نسبت به شما دیدگاه افراطی دارند چیست؟
پاسخ: این یک تفکر بسیار بد است که برخیها فکر میکنند زن جنس دوم است، چون اگر بانوان بخواهند میتوانند از مردان یک قدم جلوتر بگذارند و پیشرفت کنند.
پرسش: شناخت مردم کشور ما از ساخت ربات تا چه حد است؟
پاسخ: متاسفانه چون رشته رباتیک هنوز در افغانستان به صورت درست معرفی نشده است برخی حتی ربات را نمیشناسند و هیچ اطلاعی در مورد ربات و رباتسازی ندارند، برای ما جالب بود، وقتی استاد رفتند گمرک تا بستهی لوازم ربات ما را بیاورند مسئولان گمرک پرسان میکردند که به دنبال چی آمدید؟ استاد ما میگفت به دنبال ربات اما آنها فکر میکردند که ربات یک انسانی است که کار میکند ولی زمانیکه که قطعات ربات را میدیدند میگفتند که این مال شما نیست به همین دلیل بود که سه و نیم ماه منتظر ماندیم تا وسایل مورد نیاز به دسترس ما قرار گرفت و به دلیل کم بود زمان ما توانستیم ربات خود را به دو هفته بسازیم.
پرسش: چه چیز شما را خیلی آزار میدهند؟
پاسخ: این که افغانستان نمیتواند پیشرفت کند و مردم ما بجای این که پیشرفت کنند پسرفت میکنند و من دوست دارم که مردم ما درس بخوانند تعلیم ببینند و بفهمند که زنان هم میتوانند که در بخش فناوری پیشرفت کنند.
پرسش: از زمانیکه مطرح شدید تا به حال کسی شما را تهدید نموده است؟
پاسخ: بله
وقتی دخترخانمها بین 14 تا 16 سال به یک کشور خارجی بروند خوب یک عده از افراد دوست ندارند، حتی به داخل فیسبوک ویدیوهایی ساخته بودند که ما حتمن از تیم دختران رباتیک افغانستان انتقام میگیریم و از این حرفها خیلی زیاد بود، و از حکومت وحدت ملی میخواهیم که ما را تنها نگذارند و حمایت مان کنند.
پرسش: شیرین ترین خاطره زندگی تان را برای ما تعریف کنید.
پاسخ: روز مسابقات بود، من راننده رباتها بودم و به شدت خسته و مانده شده بودم، بعد اعضای تیم کامل به ردیف ایستاد شدیم و خود من هم خواب داشتم، خیلی خیلی زیاد، من اصلا حواسم نبود که ناگهان اعلام کردند که تیم رباتیک افغانستان مدال دوم شجاعت را بدست آورده،خیلی خوشحال شدم خیلی خیلی زیاد باورکنید خواب من پرید و واقعا احساس خوبی داشتم چون افغانستان توانست از میان 163 کشور جهان مقام دوم را بدست آورد.
پرسش: در پایان اگر گفتنی خاصی به دختران همسن سال خودتان دارید مطرح نمایید.
پاسخ: گفتنی خاصی ندارم اما به بانوان میگویم که هیچ وقت نا امید نشوند و در هر رشتهای که دوست دارند تحصیل کنند و تا حد ممکن در رشته تحصیلی شان تلاش کنند تا به موفقیت دست یابند، تشکری خاصی میکنم از خبرگزاری بانوان افغانستان.