داشتن سواد، شاه کلید خوشبختی
گزارشگر: فرشته کریمی
طبق آمارهای ارائه شده بیش از 60 درصد از جمعیت افغانستان بی سواد اند که بیشتر شان را زنان تشکیل میدهد. برای دانستن اینکه سواد چه نقشی بر زندگی زنان میتواند داشته باشد به سراغ چند تن از زنان باسواد و بیسواد رفتم.
شمار زیادی از این زنان هراتی داشتن سواد را برای زن و مرد جهت سپری نمودن یک زندگی مرفع و تربیه اولاد سالم برای آینده کشور یک امر مهم و الزامی عنوان میکنند.
این بانوان به این باور اند که اگر یک مادر با سواد باشد میتواند یک فرزند صالح و مودب به جامعه تقدیم کند و از سویی دیگر زمانیکه همه افراد جامعه با سواد باشند کشور به سمت ترقی و پیشرفت گام برمیدارد.
حسینا کریمی که به صفت آموزگار در دانشگاه هرات ایفای وظیفه مینماید به این باور است که فرق میان فرد باسواد و بی سواد مانند تفاوت آسمان تا زمین است.
خانم کریمی به خبرگزاری بانوان افغانستان گفت:” بدون شک خانمهایی که تحصیل میکنند سطح درک شان از مشکلات زندگی و جامعه بالا میرود و بانوانی که از نعمت سواد محروم اند به دلیل عدم آگاهی نمیتوانند زندگی موفقی را سپری کنند چون میزان درک شان پایین است.”
در ادامه خانم کریمی بیان داشت:” بانوانی که سواد دارند میتوانند با داشتههای زندگی شان کنار بیایند و توقعات بیجا را از ذهن شان حذف کنند، برعکس بانوانی که سواد ندارند همسر شان را در مسایل مختلف زندگی مشترک درک کرده نمیتوانند.”
با این وجود شماری از بانوانی که نظر به دلایل مختلف از قافله کسب علم و دانش عقب مانده اند سنتهای حاکم و حاکمیت نظام مرد سالاری را از جمله بزرگترین موانع سد راه شان عنوان میکنند.
عزیزه رحمانی که به عنوان آشپز در یکی از موسسات خارجی کار میکند، خانواده خود را عامل بیسوادی خویش دانسته و میگوید بین زنان باسواد و بیسواد تفاوتهای زیادی وجود دارد.
خانم رحمانی افزود:” بانوانی که تحصیل نمودند و از نعمت سواد برخوردار هستند طرز حرف زدن شان، سطح فرهنگی خانواده شان و میزان درک شان نسبت به افراد بیسواد بسیار فرق میکند.”
در همین حال صدیقه ولیزاده بانویی است که تا صنف دوازدهم در هرات درس خوانده و اکنون صاحب هشت فرزند میباشد داشتن سواد را برای زنان به سان طلا با ارزش عنوان میکند.
خانم ولیزاده گفت:” بانوانی که سواد دارند بدون شک میتوانند فرزندان صالح و با درکی به جامعه تقدیم کنند، من بانویی هستم که با فقر و تنگ دستی مبارزه نمودم و نگذاشتم فرزندانم بیسواد وارد جامعه شوند و اکنون اولادهای من، مهندس، پزشک و استاد هستند و در زندگی شخصی شان به موفقیتهای زیادی دست یافته اند.”
داشتن سواد و درک دو فاکتوری است که جامعه شناساسان هم برای داشتن یک جامعه مترقی و متمدن الزامی میدانند.
علی احمد کاوه جامعه شناس میگوید:” یکی از عواملی که زنان فرودست هستند همین پایین بودن سطح سواد عده از بانوان است، اما وقتیکه بانوان تحصل نمایند و باسواد شوند هم در بین خانواده جایگاه خاص شان را دارند و هم در بین اجتماع محبوب و مطرح میشوند.”
آقای کاوه اضافه نمود:”وقتی بانوان باسواد باشند میتوانند کار کنند و درآمدی از خود شان داشته باشند و این استقلال مالی زنان جایگاه ویژهای برای بانوان در بین اعضای خانواده مهیا میکند.”
بحث دانش و سواد بانوان همواره یکی از مواردی بوده که طی سالهای پیسن محور گفتوگوهای زیادی بوده است، دولت و جامعه جهانی طی سالهای اخیرا هزینههای زیاید را صرف توانمند سازی زنان نموده اند اما این که آمار زنان باسواد چه زمانی بالاخواهد رفت نیاز به زمان دارد.