داشتن فرزند پسر و رهایی از برچسپ دختر زا بودن
گزارشگر: سیمین صدف
جامعه بسته و پیروی از فرهنگ سنتی، ترس از اقدام برای ازدواج مجدد مردان و برچسپ دخترزا بودن باعث شده تا شمار زیادی از زنان فرزند پسر را به دختر ترجیح داده و به پسران خود ارزش بیشتری قایل شوند.
به باور این زنان دختر مال مردم است و این پسر است که تا آخر عمر در کنار پدر و مادر است.
کریمه که فرزند پسر را نسبت به دختر ترجیح میدهد میگوید دوست دارد فرزند پسر داشته باشد تا از برچسپ دخترزا بودن در امان باشد.
او که یک دختر شش ساله دارد و مادر شوهرش به دنیا آوردن فرزند دختر ناراحت است میگوید:” زمانی که حامله بودم مادر شوهرم همیشه میگفت پسر است و زمانی که سونوگرافی کردیم میگفت که سونوگرافی غلط است و بازهم لباس پسرانه خرید.”
او در ادامه میافزاید: “حتی زمانی که دخترم به دنیا آمد هم مادر شوهرم میگفت که این دروغ است و فرزندت پسر است.”
برخی از زنان هم میگویند دوست دارند فرزند شان پسر باشد تا از سرزنشهای دیگران در امان باشند.
حسیبا که هنوز فرزندی ندارد میگوید: ” خودم دختر دوست دارم اما میدانم که اگر صاحب دختر شوم همه میگویند که به مادرش رفته و دخترزا است.”
او میگوید شاید اگر دختر به دنیا بیاورد خانواده شوهرش به فکر این باشند تا دوباره برای پسرشان زن بگیرند.
در همین حال شماری از فعالان حقوق زن به این باور اند که این افکار بازمانده اعمال دوران جاهلیت است.
سکینه حسینی فعال حقوق زن میگوید این اعمال ناشی از ضعف ارزشها و اعتقادهای دینی و فرهنگ بد مردم است.
خانم حسینی میگوید: “با این که کشور ما اسلامی است اما رفتار دوران جاهلیت هنوز در بین مردم دیده میشود و تنها چیزی که تغیر کرده این است که در آن زمان زنان را مستقیما زنده به گور میکردند اما امروز این مسئله از لحاظ روانی وجود دارد.”
او میافزاید که دلیل دیگر این است که مردان منبع درآمد هستند و به این دلیل مردان از حق بیشتری برخوردارند.
اوافزود:” که عامل این تبعیضات خود زنان هستند و فرزندان در خانوادهها الگوهای مناسب ندارند.”
به باور جامعه شناسان استقلالیت مالی مردان به آنها اهمیت بیشتری داده و این خود سبب میشود تا مادران فرزند پسر را نسبت به دختر ترجیح دهند.
علی احمد کاوه جامعه شناس به این باور است که در افغانستان به مردان به عنوان منبع درآمد دیده میشود در صورتیکه به زنان به نگاه افراد مستقل دیده نمیشود.
آقای کاوه در ادامه میافزاید: “چون ولادت کار زن است پس بسیاری از مردم فکر میکنند که در دختر بودن فرزندشان تنها زنان سهم دارند.”
او در ادامه میافزاید که دربسیاری از کشورهای سنتی به زنان به عنوان بار دوش نگریسته میشود و این دلیلی است که در آن محیطها مردان از ارزش بیشتری نسبت به زنان برخوردارند.