چرا زنان ترک تحصیل میکنند؟
گزارشگر: سیمین صدف
سالانه شماری از زنان به دلیل سنتی بودن جامعه، دید بد مردم و محدودیتهای موجود در خانوادهها از ادامه تحصیل منصرف شده تن به ازدواج داده و خانه نشین میشوند.
شماری از دختران دلیل ترک تحصیل شان را مسئله ازدواج عنوان میکنند.
سمیه میگوید: “زمانی که از صنف دوازده فارغ شدم امتحان کانکور دادم و به تعلیم تربیه قبول شدم اما چون نامزد بودم و زمانی رسیده بود که باید ازدواج میکردم دانشگاه نرفتم.”
سمیه میافزاید اگر ترک تحصیل نمیکرد حالا از دانشگاه فارغ میشد و میتوانست وظیفه خوبی برای خودش بگیرد در حالیکه حالا مجبور است دکانداری کند.
او میگوید :”زندگی خوبی ندارم و میخواهم طلاق بگیرم از این که به خاطر یک ازدواج ناموفق آینده تحصیلی خود را خراب کردم بسیار پشیمان هستم.”
برخی دیگر از زنان هم محدودیتهای خانوادگی را دلیل بر ترک تحصیل عنوان میکنند.
طاهره که تا صنف 9 مکتب بیشتر درس نخوانده میگوید: “پدرم میگوید که دختر که بزرگ شد باید ازدواج کند و مکتب رفتن به دردش نمیخورد.”
او در ادامه میافزاید که برادرش در رشته زراعت درس خوانده و پدرش به او افتخار میکند.
طاهره در ادامه میافزاید:” پدرم در مورد زنان بسیار تعصب دارد و فکر میکند که اگر دختری مکتب برود حتما مشکل اخلاقی پیدا میکند.”
اما شماری از فعالان حقوق زن به این باور اند که ترک تحصیل زنان تابع شرایط اجتماعی جامعه افغانی است.
ماریا بشیر فعال حقوق زن به این باور است که “در جامعه افغانی مرد مدیر خانه است و ضرورتهای اقتصادی زن را برطرف میکند پس این طور جلوه داده میشود که زنان مجبور نیستند که درس بخوانند و یا کار کنند.”
او میافزاید که مشارکت در اجتماع حق زنان است و داشتن صلاحیت یک اصل مهم است پس به این منظور زنان باید تحصیل کنند.
خانم بشیر به این باور است که زنان هم در این مورد کمتر توجه کردهاند و این میتواند پیامد منفی را در قبال داشته باشد.
در همین حال شماری از جامعه شناسان به این باور اند که از مهم ترین دلایل ترک تحصیل دختران ازدواج و مسئله بلوغ است.
علی احمد کاوه جامعه شناس میگوید:”در افغانستان مهمترین دلیل ترک تحصیل دختران مسئله بلوغ و ازدواج عنوان میشود.”
او به این باور است که چون در افغانستان دختران در جامعه انسانهای مستقلی به شمار نمیروند، بسیاری از خانوادهها فکر میکنند که سواد دختران در حد خواندن و نوشتن کافی است و لازم نیست دختران به هدف به دست آوردن وظیفه و آینده شغلی درس بخوانند.
او در ادامه میافزاید که شماری از دختران هم به این دلیل ترک تحصیل میکنند چون امیدی برای آینده کاری خود ندارند و فکر میکنند که اگر درس هم بخوانند نمیتوانند کاری کنند.
این درحالیست که سالانه شمار زیادی از دختران شامل مکتب شده اما همه آنها موفق نمیشوند تا وارد دانشگاه شوند و در رشته مورد علاقه شان تحصیل کنند.
یک دیدگاه