عدم باورمندی به توانایی‌ها؛ مشکل ناشی از عدم اعتماد بنفس در دختران

گزارشگر: مرضیه حسینی

عدم اعتماد به نفس، ضعف و یا کمبود آن در بین بانوان  همواره یکی از مشکلات روحی و روانی عنوان می‌شود. این در حالیست که بسیاری از دختران جوان با داشتن یک تصویر نادرست از توانایی‌ها و استعدادهای شان می‌گویند بابت داشتن اعتماد به نفس پایین نتوانستند هدف شان را در زندگی دنبال کنند.

زهرا میرزایی که از اعتماد بنفس پایینی برخوردار است در این مورد چنین می‌گوید:” اگر من در زندگی‌ام پیشرفت نکردم و با به هدفم نرسیدم، بخاطر اعتماد به نفس پایینم بود. در جاهایی که مردان و زنان بخاطر تبادل افکار، نظر می‌دادند من بخاطر نداشتن اعتماد به نفس بالا و یا ترس از صحبت کردن هیچ سهمی نمی‌گرفتم.”

او در ادامه گفت:” دوران مکتب هم همین قسم بودم، در هیچ درسی حتی درسی را که هم یاد داشتم سهم نمی‌گرفتم.”

ضعف یا کمبود اعتماد به نفس تنها صحبت کردن در جمع نیست که دختران را درگیر خود کرده است، بلکه عده‌یی از آنان نیز در زمینه کار دچار مشکل شده‌اند.

بهاره افضلی، می‌گوید:” بیشتر در مواقعی سبب ضعف در اعتماد به نفس می‌شوم که کاری را به من می‌سپارند به خصوص کاری که در آن هیچ تخصصی ندارم .”

او در ادامه افزود:” نداشتن اعتماد به نفس در زمينه كار مشكلات زيادی را به بار می‌آورد به خصوص برای ما دختران، چرا که  بازار کار امروزی در جامعه‌ای ما مردانه است و دختران هم به تازه‌گی وارد بازار کار شدند.”

به باور بسیاری از این دختران داشتن پزشک و یک مشاور می‌تواند در بالا بردن اعتماد به نفس موثر باشد.

در همین حال پزشکان بخش صحت روانی بیمارستان مرکزی هرات می‌گویند، برگزاری برنامه‌ها و کنفرانس‌ها جهت بلند بردن اعتماد به نفس در سطح مکتب‌ها و دانشگاه‌ها سبب شده تا در این اواخر افراد زیادی جهت رفع این مشکل به بیمارستان مراجعه کنند.

وحید نورزاد پزشک و مسوول بخش روان درمانی بیمارستان حوزوی هرات، می‌گوید:” نسبت به سال‌های گذشته تعداد زیادی از افراد به مرکز ما مراجعه می‌کنند که بیشترین مراجعین ما را دختران جوان و دانشجویان تشکیل می‌دهند.”

او در ادامه گفت:” در این مرکز ما برنامه‌ها و کارگاه‌های متعدد آموزشی جهت بلند بردن اعتماد به نفس ویژه دانشجویان داریم. “

بنا به گفته‌های وی هر چند زنان و دخرتان جوان بیشتر با کمبود و یا ضعف اعتماد به نفس مواجه‌اند اما از جایی که برون گرا هستند، نسبت به مردان کمتر دچار مشکل می‌شوند.

به گفته‌ی روان شناسان عوامل متعددی چون ارزش قایل نشدن به خواسته‌ها، بی ارزش شمردن شخص، توهین و حقیر شدن از سوی افراد به ویژه خانواده‌ها،  سرزنش و سرکوب نمودن و زیر پا کردن شخصیت فردی و اجتماعی از جمله مواردی اند که در پایین آمدن اعتماد به نفس نقش دارند.

حسین جعفری یکتن از روان شناس در هرات، چنین می‌گوید:” اعتماد به نفس در واقع ارزشی است که خود شخص به خود قایل می‌شود که متاسفانه چینن موضوعی در بین دختران کمتر است که آنهم دلایل متفاوتی می‌تواند داشته باشد از بی ارزش شمردن و اهمیت ندادن وی تا گرفتن برخی آزادی‌ها از وی و محدود شدن شان.”

او در ادامه گفت:” باخوردی که فرد در طول زندگی از دیگران به ویژه اعضای خانواده دریافت می‌کند، مهم‌ترین عامل ضعف و بلند بردن اعتماد به نفس در میان دختران جوان است. “

بنا به گفته‌های وی مقایسه کردن فرد با فرد دیگری و عدم تشویق  در امور کاری از سوی والدین سبب می‌شود تا عزت نفس پایین آید و این مشکل از 14 سالگی شروع تا 28 سالگی را بر می‌گیرد.

به باور روان شناسان توانایی علمی، زیبایی ظاهری  و عوامل متعدد دیگری باعث می‌شود تا فرد احساس غرور کرده و اعتماد به نفس بالایی در امور زندگی فردی و اجتماعی داشته باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا