کسر شأن؛ توهمی که زنان از پوشیدن لباس تکراری دارند
گزارشگر: ضیاگل عظیمی
چشم همچشمیها و تنوع پسندیها در بین زنان سبب شده تا عامل مصرف گرایی و تجملگرایی در جامعه باشند. در حالی سخن از چشم و هم چشمیها به میان میآید که برخی از زنان بیشترین وقت شان را صرف مد وفشن بخصوص تهیه لباس نموده و میگویند پوشیدن لباس تکراری در محافل کسرشان است.
این زنان میگویند پوشیدن یک نوع لباس در دو یا سه محفل سبب میشود تا از یک طرف از زیبایی شان کاشته شود و از طرف دیگر مورد توجه قرار نگیرند.
لینا فقیری یکی از دخترانی است که رفتن به محفل با لباس تکراری را کسر شان برای خودش میداند.
وی میگوید:” یادم نمیآید که با لباس تکراری به کدام محفلی رفته باشم؛ من همیشه هر لباس را فقط یکبار در محفل میپوشم و خجالت میکشم که یک لباس را در دو محفل بپوشم.”
مهتاب نیایش که به درست کردن لباس زیاد اهمیت میدهد در این مورد چنین میگوید. :” دوست دارم زمانیکه به یک محفل میروم چشمهای همه طرف من باشد و در بین همه صحبت از مدل لباس من باشد.”
مهتاب از جنجالهای که بر سر موضوع لباس با خانوادهاش داشته است سخن میزند.
وی میگوید:” محفل از پسر مامایم بود، یک هفته قبلاش در یک محفل دیگر مادرم برایم لباس آماده کرده بود زمانیکه محفل پسر مامایم شد مادرم برایم گفت همان لباسات را بپوش اما من انکار کردم وگفتم اگر برایم لباس درست نکنید به محفل نمیروم. من به آن محفل نرفتم و مادرم تا چند روز از من قهر بود و با من حرف نمیزد.”
اما نرگس احمدی میگوید، خانوادهاش با لباس درست کردنش مشکلی ندارد و به هر محفل حتی دو تا سه جوره لباس هم برای خودش درست میکند.
اومیگوید:” چهار سال است که ازدواج کردم و تا هنوز هم مانند دوران مجردیام هر وقت که به کدام محفلی بروم با لباس جدید میروم. و دوست ندارم یک جوره لباس را به چند محفل بپوشم.”
پوشیدن لباس جدید به محفل یا کدام مناسبت برای نرگس حس خاصی میدهد. بنابه گفته وی با پوشیدن لباس جدید اعتماد به نفساش زیاد میشود.
با این حال اسدالله امینی کسی است که از چشم همچشمی در بین خانمها سخت شکایت دارد.
او میگوید:” من مامور دولت هستم و هشت هزار معاشم است هر ماه حدود دو تا سه هزار افغانی برای خانمم لباس میخرم.”
او میافزاید:” خانمم برایم میگوید اگر یک لباسش را چند بار بپوشد پیش زنان دیگر کم میآید و این به معنی این است که من زنم را دوست ندارم که برایش به هر محفل لباس نمیخرم؛ به همین دلیل مجبورم هر قسمی که شده به هر محفل برایش لباس بخرم.”
در همین حال محمد فقیری جامعه شناس دلیل علاقهمندی زنان را به پوشش متنوع تبعیض جنسیتی در جامعه عنوان میکند.
وی میگوید:” تبعیض جنسیتی در تمام خانوادهها و جود دارد مردان صاحب اختیار و به نحوی شخصیت شان را بالا تر از زنان میدانند؛ این جاست که زنان میکوشند تا از دریچهای دیگری برای خود شخصیتی بسازند که مورد توجه همه باشند به همین دلیل به مد و لباس روی میآورند.”
به باور آقای فقیری، زنانی که در خانه نشسته هستند میخواهند به نحوی خود را تبارز دهند و از این طریق میخواهند به اعتماد به نفس بالایی برسند.