انتقاد فعالان مدنی از پروژهای بودن برنامههای زنان
گزارشگر: مرضیه حسینی
شماری از فعالان حقوق زن و مدنی در هرات از برگزاری برنامههای ارایه شده در خصوص زنان به ویژه در سطح ولسوالیها انتقاد کرده و میگویند این برنامهها در حقیقت تحریک زنان علیه مردان بوده و خشونتهای خانوادگی را دامن میزند.
آنان برگزاری این برنامهها(برنامههای آگاهیدهی از حقوق زنان) را در سطح شهر پروژهیی و مقطعی و در سطح ولسوالیها تحریک آمیزعنوان میکنند.
سوسن بهبود زاده یکتن از فعالان مدنی در این ولایت میگوید:” برگزاری برنامههای آگاهیدهی به نوعیت موضوع و هدف بستگی دارد بدین معنا که موسسه ویا نهاد با چه هدف وچه طرز دیدی پیامشان را به افراد جامعه به ویژه زنان انتقال میدهند.”
او در ادامه گفت:” متاسفانه کارها و فعالیتهای پروژهیی در کشور زیاد است و هیچ کار بنیادی برای زنان انجام نشده که همین موضوع سبب افزایش خشونت علیه زنان شده است.”
بنا به گفتههای وی اگر هدف از برنامه خدمت گزاری باشد موضوع طوری انتقال داده میشود که تاثیر گذار بوده و باعث بروز خشونت نیز نخواهد شد.
مژگان انتظار با انقتاد از برنامههای ارایه شده، چنین میگوید:” برنامههایی که معمولا برای توانمندی زنان برگزار میشود بیشتر از طریق نهادهای تازه کار و بی تجربه تطبیق میشود که متاسفانه درک و فهم درست و واقعی از محیط ندارند.”
بنا به گفته خانم انتظار مسائل زنان از جمله حساس ترین موضوعاتی است که باید نظر به محیط به مردم جامعه تطبیق شود که در غیر آن به گونه غیر مستقیم باعث ایجاد ذهنیتها میشود به همین منظور نیز بیشتر برنامههایی که با هدف آگاهیدهی زنان تطبیق میگردد به ضرر زنان ختم میشود.
او همچنان در ادامه صحبتهایش گفت:”امروزه بیشتر نهادهای مدنی و فعالان حقوق زن با هدف کاملا تجاری و یک مدیریت نادرست پیش میرود.”
از سویی هم سکینه حسینی عضو شورای ولایتی در این ولایت، میگوید:” برنامهها در صورتی میتواند خوب باشد که به اساس سطح سویه و فرهنگ حاکم در جامعه انجام شود.”
او در ادامه گفت:”از واقعیت تا نیاز فرق بسیار است چون در بعضی اوقات خانم به برنامه شرکت کرده متاسفانه با برداشت اشتباهی که از موضوع داشته دچار اختلافات درونی شده است.”
بنا به گفتههای وی مشکلی که در برخی از سیمینارها و برنامهها دیده میشود این است که برخی از ترینرها سواد کافی برای ارایه موضوع را نداشته و بدون درک درست از موضوع به مردم انتقال میدهند.
او همچنان در ادامه صحبتهایش گفت:”از سویی نیز سطح آگاهی افرادی که در این برنامهها شرکت میکنند نظر به شرایط محیطی، متفاوت است که همین تغییر ناگهانی و مطابقت نداشتن با شرایط زندگی واقعی نه تنها مشکلات را حل نمیکند بلکه باعث افزایش خشونتهای خانوادگی میشود.”
در همین حال مسوولان ریاست امور زنان این ولایت با تایید این که بیشتر این برنامهها باعث خشونتها خانوادگی میشود میگویند این برنامهها نتایج مثبتی را نیز در پی داشته است.
محبوبه جمشیدی رییس امور زنان، میگوید:”برپایی برگزاری سیمینارها، ورکشاپها و برنامهها جهت آگاهی دهی زنان و مردان در جامعه ما از موثریت خاص خود برخوردار بوده و هست که شاهد نتایج خوب آن نیز بودهایم.”
او در ادامه گفت:” متاسفانه در بسیاری از جاها برگزاری این برنامهها نقد میشود که ما هم میپذیریم. در بسیاری از موارد شاهد بودیم برنامههایی که دایر شده تندروانه بوده است که آگاهیهای یک جانبه و واکنشهایی را در پی داشته است.”
بنا به گفتههای وی همیشه گفته شده که در قدم اول کوشش شود برنامهها آگاهیدهی برای زنان و مردان داده شده، پیاماز آدرس و الفاظی نشر شود که قابل درک و پذیرای جامعه باشد.
لازم به ذکر است که ریاست امور زنان از نهادها و موسسههایی که در زمینه زنان فعالیت دارند خواست که از پیامهای تند و یک جانبه خودداری کنند که اگر چنین نباشد شاهد تشنجهای بیشتری در جامعه خواهیم بود.