بیکاری؛ معضلی که بانوان سنگینی آن را بدوش می‌کشند

گزارشگر: فرشته کریمی

بیکاری معضل اجتماعی که بانوان را به بیماری روانی مبتلا می‌کند و هر از گاهی کار را تا مرز طلاق هم پیش می‌برد.

برخی از بانوان هرات معضل بیکاری را یک چالش خطرناک عنوان کرده و از دولت می‌خواهند تا برای برچیدن این مشکل اقدامات جدی روی دست گیرد.

عزیزه رحیمی که مدت دو سال است شوهرش بیکار است به خبرگزاری بانوان افغانستان گفت:” از وقتی شوهرم بیکار شده است من به بیماری روانی دچار گردیدم، و در خانه ما به جز غم و ناراحتی چیز دیگری نیست.”

خانم رحیمی حکومت را در خصوص فراهم نمودن زمینه کار متهم به بی کفایتی کرده و می‎گوید اگر سران حکومت وحدت ملی طی دو سال اخیر زمینه کار را برای شهروندان ما فراهم می‌کردند مطمئن بودم که اکنون وضعیت به این شکل نبود.

راضیه بانوی است که شوهرش قبلا نجار بود اما اکنون به دلیل نبود زمینه کار برای شغل نجاری شوهر وی دوکان کوچگ بقالی باز نموده است که این کار هم نمی‌تواند نیازمندی‌های زندگی مشترک را تامین کند.

راضیه گفت:” از وقتی کار و بار شوهرم کمرنگ شده، شب و روز ما درگیر جنگ و مشاجره لفظی هستیم، قبلا که کار شوهرم خوب بود ما زندگی آرام و شیرینی داشتیم.”

با این وجود شماری از آقایان هم نبود امنیت و کم توجهی مسولان را عامل اصلی افزایش نرخ بیکاری در جامعه عنوان می‌کنند و خواستار فراهم شدن فضای کاری از دولت هستند.

یعقوب که بیش از یک سال بیکار است گفت:” من باید نیازمندی‌های زندگی و خانواده خویش را به هر شکل ممکن تامین کنم اما مدت زیادی است بیکاری باعث گردیده تا وضعیت زندگی ما روز به روز برتر شود.”

وحید که چند ماهی است از وظیفه‌اش بر کنار شده گفت:” قبلا در یکی از شرکت‌های خصوصی کار می‌کردم و ماهانه حدود 25 هزار افغانی معاش داشتم اما اکنون همسر من کار می‌کند و خرج خانه را می‌دهد و این موضوع من را آزار می‌دهد.”

از سویی دیگر کارشناسان مسایل اجتماعی علت افزایش طلاق‌، فساد اخلاقی، ناامنی و آدم ربایی‌ها را بیکاری عنوان می‌کنند.

سوسن بهبودزاده فعال اجتماعی و حقوق زنان می‌گوید بیکاری معضلی است که تبعات منفی را برای خانواده‌ها و زوج‌ها به همراه دارد؛ چالش‌های ناشی از بیکاری می‌توانند  زندگی زوجین را نابود کند و ضریب ناامنی‌ها و فساد اخلاقی در جامعه را افزایش دهد.

کشورهای جهان سوم هموراه با این چالش اجتماعی دست و پنجه نرم می‌کنند و افغانستان کشوری است که طی سال‌های اخیر نتوانسته راه حل مناسبی را برای رفع این چالش پیدا کند.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا