رؤفه جامی: رابطهام با دختران مکتب مادرانه است
ترتیب: مرضیه حسینی
” درقدم نخست داشتن تعهد و احساس مسولیت پذیری، دوم درایت و دارا بودن نظم قوی، سوم ایجاد فضای صمیمانه بدور از تبعیض و کار جمعی عوامل موفقیت من در قسمت مدیریت این لیسه نامدار در هرات است. ” این گفتهها گوشهیی از گفتگوی من با رؤفه جامی مدیره مکتب لیسه عالی مهری هروی بانوی پر تلاش در عرصه مدیریت است که در ادامه بیشتر خواهید خواند.
پرسش: خانم جامی در قدم نخست از خود و مدیریت تان در مکتب بگویید؟
رؤفه جامی: رؤفه جامی نورزاد هستم، نزدیک به ده سال است که مدیریت مکتب دخترانه لیسه مهری را به دوش دارم. خودم هم در همین مکتب درس خواندم و توانستم به درجه عالی فارغ شوم. پس از ختم مکتب به خواندن رشته ریاضی پرداختم. از آن زمان تا کنون در بخش معارف کشور فعالیت دارم. مدتی را در کابل بعدن در یکی مکتبهای دخترانه در هرات فعالیت داشتم. هم اکنون هم به عنوان مدیر لیسه مهری، بزرگترین مکتب دخترانه در هرات فعالیت دارم.
پرسش: از دست آوردها و فعالیت تان بگویید؟
رؤفه جامی: سال پیش همراه با چند مکتب دخترانه دیگر موفق به کسب جایزه بین المللی برتش کنسول شدیم. لیسههای گوهرشاد ، نسوان امیرعلیشیر نوایی ، اسپین ادی ، نسوان میرویس شهید ، لیسه هاتفی، لیسه ملکه جلالی، لیسه آتون هروی و لیسه عالی مهری هروی بهترین مکتبهای دخترانه در هرات و افغانستان از طرف دفتر برتش کنسول و انستیتوت گویته آلمان شناخته شد. این در حالیست که سه سال قبل نیز لیسه عالی مهری هروی از طرف دفتر برتش کنسول به عنوان بهترین مکتب دخترانه در هرات شناخته شد.
در سیمینارها و برنامههای مختلف میتودیک، رهبری و مدیریت ، جندر و حقوق بشر، دموکراسی و حقوق زنان و… در داخل کشور و خارج کشور اشتراک داشتم که در این زمینه توانستم سهم فعالی داشته باشم. فعالیتهایی در عرصه اجتماعی، فرهنگی، رشد و تعالی معارف، وحدت ملی، انتخابات، مبارزه علیه تبعیض، حقوق بشری، حقوق زنان و آزادی بیان داشتهام.
چاپ کتابهای ادبی و کانکوری، تدریس و برگزاری امتحانات آزمایشی کانکوری برای دانش آموزانی که کانکور پیش رو دارند، برگزاری مسابقات علمی، درسی، فرهنگی، شعر و شاعری، ورزشی و هنری در بین شاگردان صنوف مختلف با دیگر مکتبها، برگزاری نمایشگاههای بی نظیر و نمایش خلاقیت و ارتقای ابتکارات علمی و هنری شاگردان. تدریس زبانهای انگلیسی و آلمانی، سیستم مشورتی و شاگرد محوری، ارتباط و هماهنگی لازم با نهادهای ذیربط تعلیمی و غیر تعلیمی از همه مهمتر با اولیای شاگردان.
اکمال و تجهیز کانون علمی فرهنگی “مهری هروی” فراتر از ضروریات و نیازمندیهای آن، شورای انکشافی و اداری فعال، ارتقای نقش دختران شاگرد و اساتید زن در آزادی بیان و در فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی نیز از جمله دست آوردهای این مکتب بوده است.
پرسش: برای خوانندهگان سایت از این بگویید، چرا مدیریت را انتخاب کردید ؟
رؤفه جامی: اینکه چرا مدیریت را دوست دارم برمیگردد به شیوه تفکر، درک و شناخت توانمندیهایم و اینکه چقدر خودم را در عرصههای مختلف زندگی فردی و اجتماعی آنهم از لحاظ مدیریت موفق و مثمر دیدهام.
در جواب چرایتان باید بگویم که هر انسان باید از خود و توانمندیهایش شناخت داشته باشد. من اگر احساس میکردم که از مسند مدیریت قادر به خدمت شایسته نمیباشم طبعا در این پست حساس قدم نمیگذاشتم اما به لطف خداوند چون همواره احساس مسولیت پذیری داشتهام توانستم در عرصه معارف و مدیریت موفقیتهای چشمگیری داشته باشم.
پرسش: به نظر خودتان چه چیزی سبب شده تا در این عرصه موفق باشید؟
رؤفه جامی: من دلایل موفقیت در ساحه مدیریت را بسته به چند عامل عمده میدانم. اول لطف و مدد خداوند متعال ،دوم احساس قوی تعهد و مسولیت پذیریم در قبال جامعه،مکتب، معارف و کشورم. سوم ایجاد یک فضای انسانی، دوستانه، صمیمانه و بدور از هرنوع تبعیض در بین کارمندان مکتب، این عوامل به گونه مجموعی مرا در راه رسیدن به دروازههای موفقیت یاری رسانده است.
پرسش: از برخوردتان با دختران در مکتب بگویید؟ آیا رفتار آمرانهایی دارید؟
رؤفه جامی: رابطهام با شاگردان به مانند روابط مادر و دختر مهربانانه است البته باید گفت این رفتار در تعلیمی، تربیتی و انظباطی است. از طرفی هم در قسمت برخوردم با دختران باید بگویم که شاگردان مکتب ما متشکل از گروههای سنی مختلفی اند. کودک، نوجوان و جوان داریم، بناء لازم است تا روانشناسی رفتاری هریک از این سنین را مدنظر بگیرم؛ نکته مهم دیگر این است که من با یک دیدگاه وسیع و متفاوت به مجموعه شاگردان مکتبم مینگرم، هر شاگرد متعلق است به یک خانواده با فرهنگ خاص، اقتصاد متفاوت، طرز تربیه و نگرش متفاوت، پس طبعا نوع رفتار و کردار و مشکلات هر شاگرد جدا از دیگری است.
من همواره متوجه این مسله بوده و هستم که باید تفاوتهای شاگردان مدنظر گرفته شود نه تنها از جانب من بلکه از جانب کارمندان تدریسی، سرمعلمها و اعضای کمیته انضباطی نیز نیازمندیهای علمی، دینی و تربیتی خاص هر شاگرد توجه شود تا بتوانیم به اهداف مهم تربیتی و علمی دست یابیم.
همیشه سعی کردم فضایی را بین خود و شاگردان به وجود آورم که تمامیشان در مکتب احساس آرامش روانی، امنیت، آزادی فکر و اندیشه داشته باشند.
پرسش: از برنامهها و پلانهای تان در راستای کیفیت تدریس بگویید؟
رؤفه جامی: مجموعه پلانهای ما روی تحکیم کیفیت تدریس و ارتقای سویه علمی و فرهنگی استادان و شاگردان مترکز شده است. تلاشهای ما همچنان درین راستا ادامه دارد. تمام تلاشم این است تا این مکتب را تا سرحد یک کانون علمی کاملاً معیاری و مطابق با نورمهای جهانی ارتقاء دهم.
پرسش: از تعداد شاگردان در این مکتب بگویید، مدیریت چند هزار دانش آموز دشوار نیست؟
رؤفه جامی: زمانی که بحث خدمت مطرح میشود جایگاهش هم تا حدودی مهم است چرا که قابلیتها و تواناییهای انسانها مختلف است. از اینکه میتوانم چندهزار دانش آموز را در راستای آموزش و پرورش رهبری کنم، خرسندم. تمام اینها نیازمند تلاش زیاد و عملی کردن پلانهای قوی کاری است. در حال حاضر نزدیک به شش هزار دانش آموز دختر در این مکتب مشغول تدریساند. از شروع سال تا کنون در حدود چهارصد نفر شاگر جدید به مکتب آمدند که به تعداد هفت صنف اول تشکیل شده است.
پرسش: در اخیر هم اگر پیامی داشته باشید؟
رؤفه جامی: پیام من به همه بانوان با عزت سر زمینم این است که در قدم اول، قدر و جایگاه والای خود را بشناسند، به علوم و تکنالوژی روز مجهز گردند و با ایمان داری و صداقت، دین خود را نسبت به اجتماع انسانی خود ادا نمایند.