نخستین گردهمایی علمی تحقیقی در دانشگاه هرات

گزارشگر: مرضیه حسینی

گردهمایی علمی-پژوهشی تحت نام “آسیب شناسی فعالیت‌های رسانه‌ای در افغانستان” از سوی شماری از استادان دانشکده ژورنالیزم و ارتباطات جمعی دانشگاه هرات به همکاری نهاد دانش آموختگان افغان برگزار شد.

بصیر احمد دانشیار آمر ارتباطات و آگاهی عامه دانشگاه هرات در مصاحبه با خبرگزاری بانوان افغانستان می‌گوید:” این کنفرانس علمی تحقیقی برای اولین بار در دانشگاه هرات به میزبانی ریاست دانشگاه به منظور بررسی وضعیت موجود رسانه‌های افغانستان برگزار شده است.”

این در حالیست که شماری از استادان دانشکده ژورنالیزم و ارتباطات جمعی دانشگاه هرات در مورد  موضوعات آزادی بیان، حق دسترسی به اطلاعات در افغانستان، نقش رسانه‌ها در حکومت داری خوب، دیپلماسی رسانه‌ای در سیاست خارجی و پیشینه ژورنالیزم در هرات، مقاله‌های علمی  را ارایه کردند.

سهیلا عرفانی رییس دانشکده ژورنالیزم و ارتباطات جمعی دانشگاه هرات با ارایه مقاله یی تحت نام دیپلماسی رسانه‌ای در سیاست خارجی افغانستان می‌گوید:” حکومت افغانستان تا به حال پالیسی خاص و روشنی را در قسمت رسانه‌های افغانستان ندارد.”

او می‌گوید:”متاسفانه تا به حال پالیسی خاصی در قسمت فعالیت رسانه‌ها تدوین نشده که این خودش نشان دهند ضعف دولت است. “

بنا به گفته‌های وی کشوری که درعرصه‌ خارجی و بین المللی دارای دیپلماسی قوی نباشد به خصوص در عرصه رسانه‌ها و استفاده از قدرت نرم، نمی‌توانند از خود در عرصه بین المللی چهره خوبی را نشان دهند، بنابراین نیاز است تا این ضعف را دولت جبران کند.

بانو عرفانی افزود:” نیاز است تا پژوهش‌های علمی و تحقیقی بیشتری از سوی نهادهای علمی صورت گیرد تا سیاست واضح و روشنی داشته باشیم، از طرفی هم نیاز است تا منافع ملی به درستی آن تعریف شود تا بر مبنای آن دیپلماسی رسانه‌ها نیز تنظیم گردد.”

از سویی نیز بعضی از استادان و اشتراک کننده‌ها، این همایش را برای اولین بار در هرات اقدام نیکی گفته و بیان می‌دارند هر چند به صورت علمی به موضوعات پرداخته شده اما خالی از خلا نمی‌باشد.

عبدالوهاب صدیقی استاد روزنامه‌نگاری در هرات، می‌گوید:”برای اولین بار به نقد فعالیت‌های رسانه‌ای افغانستان پرداخته شده و نمی‌توان مدعی شد که به طور مطلق وعلمی به موضوعات رسانه‌ای،  نقد فعالیت‌های رسانه‌ای و آسیب شناسی رسانه‌ای پرداخته شده است. “

او در ادامه گفت:”اگر توانایی باشد در طول سال‌های بعد به شکل بین المللی این برنامه را برگزار خواهیم کرد تا بتوانیم از افغانستان و از رسانه‌های افغانستان در جایگاه بین المللی چهره مثبت و چهره‌یی که دارای فعالیت رسانه‌ای حرفه‌ای است را در این زمینه داشته باشیم.

از سویی نیز کارشناسان رسانه‌ای در هرات مشکلات اصلی فرا روی رسانه‌ها در کشور را به سه عامل مهم سیاست گذاری، پروژه‌یی و وارداتی رسانه‌ها و عدم آگاهی مخاطبان از فعالیت رسانه‌ها را تقسیم می‌کنند.

سید نجیب الرحمن حدید، می‌گوید:” آسیب‌های جدی که رسانه‌های کشور با آنها روبه رواند از سیاست گذاری رسانه‌ها و پروژه یی بودن رسانه‌ها گرفته تا مخاطبان آن است. “

به باور وی افغانستان در قسمت سیاست گذاری‌های رسانه‌ای و سیاست گذاری ارتباطی دارای چالش‌های جدی است، او در این باره گفت:”متاسفانه رسانه‌های کشور تا هنوز نتوانستند تعریف دقیق و منطقی از موجودیت رسانه ارایه کند.”

بنا به گفته‌های وی هنوز ابهاماتی در سیاست و موارد تعریف نشده در قانون وجود دارد.

به باور وی مسئله دیگری که رسانه‌های کشور را با چالش روبه رو کرده است پروژه‌یی شدن رسانه‌ها و عدم آگاهی مخاطبان از فعالیت رسانه‌یی می‌باشد که متاسفانه دست اندر کاران رسانه‌ای و مخاطبان هنوز به منطق موجودی رسانه‌ها پی نبرده‌اند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا