کم خونی؛ شایع ترین نوع بیماری در بین زنان
گزارشگر: مرضیه حسینی
از کم خونی در بین زنان به عنوان شایعترین بیماری نام گرفته میشود که اکثریت این بیماران را در مراکز صحی دختران جوان و زنان باردار تشکیل میدهند.
شماری از پزشکان متخصص امور داخله کم خونی را شایعترن بیماری در میان زنان باردار عنوان کرده و میگویند از هر ده بیماری که جهت درمان به نزدشان مراجعه میکند سه الی چهار نفرشان بیمارانی هستند که دچار کم خونی و یا فقر آهن اند.
صالحه سلجوقی متخصص امور داخله در هرات میگوید:”کاهش هیموگلوبین خون و یا کاهش حجرات سرخ خون را به نام کم خونی یاد میکنند که در بین زنان به ویژه زنان باردار شایع بوده و به مراتب از دختران جوان بیشتر است. “
او در ادامه گفت:” برای ساخت حجرات خون، بدن نیازمند فولیک اسید و ویتامین به ویژه ویتامین B12 است تا یک حجره سرخ در بدن ساخته شود.”
او با بیان اینکه طول متوسط عمر یک حجره سرخ حدود 120 روز است گفت کم خونی در بین بیماران دلایل مختلفی داشته که مهمترین آن فقر آهن بر اثر خونریزی و دوره ماهوار یا قاعدگی میباشد.
بنا به گفتههای وی کم خونی در بین زنان باردار و شیرده به مراتب بیشتر از دختران جوان است که میتواند عواقب خطرناکی را در پی داشته باشد.
او همچنان افزود:” در بسیاری از مواقع شماری از بیماران من از قشر مرفهای هستند که بخاطر تغدیه نادرست دچار کم خونی شدهاند و باید گفت که این بیماری در بین افراد فقیر بیشتر مشهود است.”
او تاریکی دید، عصبانیت، افزایش ضربان قلب، قاشقی شدن انگشتان، میل زیاد به خوردن خوراکیهای شیرین و پیدا شدن زخم در ناحیههای دهن را از علایم کم خونی ناشی از فقر آهن عنوان کرد.
بنا به گفتههای وی سبزیهایی که دارای برگ سبز است تا حدی میتواند مانع کم خونی شده اما نیاز است تا خوراکیهایی از قیبل میوه جات، گوشت و جیگر را هر ماه یک الی دوبار در وعده غذاییشان داشته باشند.
شماری از قابلهها نیز با بیان اینکه هر خانم در هنگام ولادت 500 سی سی الی 1000 سی سی و یا هم بیشتر خون را ضایع میکنند میگویند برای هر خانم نیاز است تا در زمان بارداری و چند ماه بعد از ولادت از قرص آهن استفاده کنند.
فرحناز گل محمدی به خبرگزاری بانوان افغانستان، میگوید:” هر خانم به طور نورمال در هنگام ولادتهای طبیعی 500 سی سی خون و در هنگام ولادتهای سزارین 1000 سی سی خون را از دست میدهد که این مقدار یکسان نبوده و بیشتر بانوان بعد از ولادت هم دچار خونریزی شده که خانم با کم خونی و فقر آهن در بدن مواجه میشود. “
بنا به گفتههای وی در زمان بارداری حجم خون دو برابر میشود و نیم آن جذب کودک شده که متباقی در زمان ولادت ضایع میشود بنابراین مادر دچار کم خونی میشود.
او در ادامه گفت:” برای تمامی زنان باردار توصیه میشود که از ماه چهارم حاملگی تا سه ماه بعد از ولادت از قرص آهن استفاده کنند تا دچار کم خونی نشوند.”
از جایی که این بیماری بیشتر در بین زنان دیده میشود وزارت صحت عامه با همکاری وزارت معارف قرصهای فولیک اسید را برای دختران سنین 10 الی 15 سال در مکتبهای این ولایت و دیگر ولایات توزیع میکند.