وزیر صحت: قابلهها فرشتهگان نجاتاند
فیروزالدین فیروز، وزیر صحت عامه کشور در تجلیل از روز جهانی قابلهها، دیروز سهشنبه (۱۹ ثور) قابلهها را «فرشتهگان نجات در عالم اسباب»خواند و گفت که در هر دو ساعت یک مادر به خاطر اختلالات حاملهگی جان خود را از دست میدهد.
آقای فیروز گفت که قابلهها با ارزشتر از یک متخصص نسایی ولادی میباشند و۸۰ درصد اختلالات حاملهگی را کنترل میکنند.
وزیر صحت با حمایت کردن از نقش قابلهها در کنترل و مراقبت اختلالات حاملهگی گفت که مهارتهای بیشتر را به قابلهها آموزش میدهند تا در شفاخانهها توظیف شوند و از اجرای خدمات قابلهگی پشتیبانی کنند.
بیشتر قابلهها تحصیلات نیمه عالی دارند، اما این مقام وزارت صحت عامه میگوید که برای آنان زمینه تحصیلات عالی را فراهم میکنند و نیز «گرفتن طفل از بطن مادر» را به قابلهها آموزش میدهند.
به گفته فیروزالدین فیروز، دکتران با این مخالفاند که قابلهها یاد بگیرند که چگونه طفل از شکم مادر برداشته میشود. وزیر صحت با تاکید برآموزش این مهارت میگوید که قابلهها میتوانند در قرأ و قصبات مشکلات زنان را حل کنند.
مسوولان وزارت صحت عامه میگویند که در روستاها تعداد قابلهها کم میباشد و بیشتر قابلهها برای اجرای وظیفه به ولایات و ولسوالیها نمیروند و میخواهند که در مرکز کشور یا در مرکز شهرها وظیفه داشته باشند. او گفت: «این برای ما قابل قبول نیست، در مرکز ما ظرفیت پذیرش قابلهها را نداریم، اگر در ولایتها و ولسوالیها میروند، ما با پول و امکانات بیشتر حمایتشان میکنیم.»
وزیر صحت میگوید که در مرکز کشور برای هر هزار نفر یک پرسونل صحی وجود دارد، اما در ولایتهای نورستان، ارزگان و بامیان برای هر یک صد هزار نفر یک پرسونل صحی وجود دارد.
مسوولان با تأکید بر همین موضوع میگویند که بیشتر قابلهها باید برای خدمت به ولایتها و ولسوالیها بروند.
با این حال وزارت صحت، طرح «قابلههای جامعه» را روی دست دارد و دختر خانمهایی که سواد دارند، در ولایات تحت آموزش و تربیت این وزارت قرار میگیرند تا بتوانند به روستاهای خود، خدمت کنند.
این افراد به مدت ۱۷ ماه برای کسب مهارتها در این زمینه، آموزش میبینند.
در همین حال نماینده یونیسف در این محفل گفت که برای صحتمندی کودکان و مادران نیاز است که مهارت قابلهها بالا برده شود و به آنان آموزشهای بیشتر داده شود.
این مقام یونیسف تأکید به ادامه همکاری با افغانستان کرد و گفت ۱۷ سال است که افغانها را در بخش صحت کمک میکنند.
سکتورهای خصوصی به قابلهها مهارت لازم را آموزش نمیدهند
وزیر صحت عامه در محفل دیروز همچنان گفت: «یک تعداد قابلهها از طریق سکتور خصوصی هم تربیت شدهاند، از آن [اقدام] قدر میکنیم، اما برای آنها مهارت لازم آموزش داده نمیشود، آنها علاقهمند نیستند که در قرأ و قصبات وظیفه اجرا کنند، آنها در شهرها بودند، میخواهند در شهرها ایفای وظیفه کنند.»
اما در همین حال، شماری از قابلهها با بیان این که شمار مریضان بسیار است، میگویند که باید شمار قابلهها نیز زیاد شود و برای آنان تا سطح لیسانس آموزش فراهم شود.
لیدا، یکی از این قابلهها گفت: «تعداد قابلهها کم میباشد، دو شب بعد نوبت نوکریوالی یک قابله میآید، در ۲۴ ساعت تعداد مریضان ما به ۶۰ نفر میرسد و دو قابله نمیتواند که به ۶۰ مریض خدمت کند، هر انسان ظرفیتی دارد و وقتی که از حدش گذشت، یک رویه خراب، بین داکتر یا مریض به وجود میآید.»
او افزود که قابلهها زیاد زحمت میکشند، اما زحمتشان از طرف مقامهای بالا در نظر گرفته نمیشود، دستمزدشان خیلی کم است، فرصت غذاخوردن را صرف مریض خود میکنند، اما در راپور دکتران، قابلهها را از هر نگاه بسیار توهین و تحقیر میکنند.
این قابلهها همچنان گفتند که وزارت صحت در قبال وعدههای خود جدی عمل نمیکند.
لیدا یک قابله میگوید: «پیش از این هم وعدههایی داده بودند که ظرفیت قابلهها بالا برود، تا حال ما هیچ چیز ندیدهایم، اگر قابلهها لیسانس هم شدهاند، او از برکت بعضی از پوهنتونهای خصوصی بوده است، پوهنتون غضنفر تا حال تصمیم نگرفته است که تا سطح لیسانس فارغ بدهد، قابلهها اگر لیسانس شدهاند، از جیب شخصی خود شدهاند.»
با وجود شکایت این قابلهها از وزارت صحت، اما یک تعداد مریضان نیز از رفتار نامناسب داکتران و قابلهها ناراضیاند.
وقتی این موضوع را با چند قابله در میان گذاشتم، آنها گفتند که خدمات در شفاخانههای خصوصی بالاست و این امکانات در شفاخانههای دولتی وجود ندارد، به خاطر برآورده نشدن تقاضاهایشان باز شکایت از رفتار ما میکنند.
منبع : سایت هشت صبح