شیعه یا سنی؛ دغدغه همیشگی در ازدواج

گزارشگر: مرضیه حسینی

ازدواج امری است که دو نفر باید بدون هیچ فشار خارجی، زندگی مشترکی را آغاز کنند. از آنجایی که پدر و مادر نقش اصلی را در زندگی فرزندان شان دارند شروع این زندگی مشترک اجازه آنان را نیز می‌طلبد.

امروزه در شهر هرات خانواده‌هایی را می‌توان یافت که با اقوام مختلف، طیف‌های مختلف و مذهب‌های گوناگون وصلت کردند که در بسیاری از اوقات با مخالفت‌هایی از سوی خانواده به ویژه خانواده دختر مواجه شده‌اند.

در هرات زوج‌های بسیاری با دو مذهب دوگانه در زیر یک سقف زندگی می‌کنند.

شعیب که سنی مذهب است، می‌گوید:” چند سال پیش با همسرم که از اهل تشیع است، در دانشگاه آشنا شده و به او علاقه‌مند شدم، او هم مرا دوست داشت. در آن زمان با مخالفت‌های بسیاری  برای وصلت‌ مان از سوی خانواده مواجه شدم تا اینکه توانستم پدر همسرم را راضی بسازم.”

او در ادامه گفت:” چندین بار تحقیر شدم. یک بار هم مورد لت و کوب برادر همسرم قرار گرفتم اما علاقه‌ام نسبت به همسرم اجازه نداد که مانع وصلت مان شوند.”

بنا به گفته‌های وی هنوز بسیاری از بستگان او و همسرش از این وصلت ناراض اند ولی او با تمام خوشی‌ها در کنار همسرش که از مذهب دیگری است از زندگی‌اش لذت می‌برد.

برخی دیگر بر این باوراند که اگر این چنین وصلت‌ها مخالفت خانواده‌ها را با خود داشته باشد منجر به فرار از منزل می‌شود و دور از چشم خانواده و بی اجازه آنان ازدواج می‌کنند.

عزیز نیکیار به خبرگزاری بانوان افغانستان می‌گوید:” مسئله مخالفت خانواده‌ها در جامعه امروزی سبب فرار برخی از دختران و پسران جوان شده است. من یکی را می‌شناسم که از لحاظ اخلاقی پسر خوب و با ایمانی است و می‌خواهد با دختری از اهل تشیع ازدواج کند ولی چون مذهب‌ شان با هم دیگر فرق می‌کند، پدر دختر راضی به این وصلت نیست.”

بنا به گفته‌های وی مذهب یک مسئله انتسابی بوده و هیچ نوع افتخار و شرمندگی ندارد، بنابراین یک انسان آزاد و بالغ می‌تواند در انتخاب مذهب خود آزاد باشد.

او همچنان در ادامه گفت:” از آنجایی که بیشتر افغان‌ها مسلمان زاده ‌اند و دین یا مذهب را ارثی به دست آورده اند تعصب بدی دارند که این مسئله سبب شده مشکلات فراوانی را برای جوانانی که می خواهند با داشتن اختلاف مذهب وصلت کنند به وجود آورده است.”

از سویی نیز آگاهان امور دینی در هرات اصل قضیه را مباح دانسته و می‌گویند از لحاظ اجتماعی و اخلاقی هیچ گونه مشکلی را ایجاد نکرده بلکه سبب وحدت و یکپارچگی دو قوم و دو مذهب نیز می‌گردد.

غلام رسول عبدی یکی از آگاهان امور دین اهل تسنن در هرات، می‌گوید:”در مسایل شرعی چیزی به نام شیعه و سنی مطرح نیست.همانطور که گفته شده اهل کتاب باشد و بتوانند با هم زندگی کنند مهم نیست که شیعه است یا سنی.”

او افزود:” این موضوع نسبت به مسایل شرعی بیشتر به مسایل اجتماعی برمی‌گردد که در چنین موارد اگر باعث مختل ساختن زندگی نشود هیچ مشکلی نداشته و می‌توانند با هم زندگی کنند در غیر آن باعث به وجود آمدن مشکلاتی در زندگی می‌شود. “

از سویی هم آگاهان مسایل دینی اهل تشیع در هرات، چنین می‌گویند.

یک تن از  نماینده‌های حضرت آیت الله سید صادق شیرازی یکی از عالمان دین اهل تشیع در هرات، می‌گوید:” از دیدگاه عمومی و اخلاقی هیچ گونه مشکلی نداشته اما از آنجایی که ما مقلید هستیم و از مجتهد تقلید داریم، مجتهدین ما این اجازه را نداده که به برادران اهل سنت دختر دهیم.”

بنا به گفته‌های وی از لحاظ اخلاقی هیچ مشکلی نداشته بلکه سبب نزدیکی دو قلب شده و وحدت و یکپارچگی را در بین اقوام و مذهب‌های گوناگون به جود می‌آورد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا