جرم بودن سقط جنین و انجام این عمل در هرات

گزارشگر: مرضیه حسینی

سقط جنین در کشورهای اسلامی، حرام و عمل آن در مراکز صحی دولتی و خصوصی نیز جرم پنداشته می‌شود اما با این وجود افرادی را می‌توان در گوشه و کنار شهر هرات یافت که بدون هیچ تخصصی دست به این عمل می‌زنند.

در حالی سخن از سقط جنین می‌شود که در هر ماه نزدیک به ده خانم بنا به دلایلی در هرات جهت این عمل به مراکز صحی مراجعه می‌کنند.

از آنجایی که این عمل جرم است و در هیچ مرکز صحی انجام نمی‌شود اما اشخاصی هستند که بصورت غیر تخصصی در بدل پول دست به این کار می‌زنند.

او که نامش را شفیقه می‌خواند به خبرگزاری بانوان افغانستان چنین می‌گوید:” چند سال پیش از دوست پسرم حامله شدم. توان نگهداری بچه را نداشتم و مجبور شدم سقط کنم. به کلینیک‌های زیادی جهت حل مشکل‌ام مراجعه کردم اما برایم انجام ندادند.”

او در ادامه گفت:”به هزار مشکل توانستم معلومات بگیرم و داروهایی را که برای سقط جنین استفاده می‌شود از ایران به کمک یکی از دوستانم بخواهم. هر قسمی که بود با استفاده از داروهایی که به دستم رسیده بود توانستم سقط کنم.”

شفیقه که بدون تخصص این کار را در خانه خود انجام می‌دهد می‌گوید:”پس از خودم به دو دختر خانم دیگر کمک کردم و مشکل شان را حل کردم. هر از گاهی به کلینک‌های صحی شهر می‌آیم و می‌بینم چه کسی این مشکل را دارد، در صورتی که خواسته باشند سقط کنند و پزشک برای شان این کار را انجام ندهد، من انجام می‌دهم.”

وی از اینکه این کار جرم است و خطر مرگ حتمی است هیچ ترسی نداشته و می‌گوید به خواست خود خانم این کار را انجام داده و در بدل آن نظر به بزرگی جنین از شخص پول می‌گیرد.

با وجود جرم بودن سقط جنین در کشور با آن هم بانوان بسیاری جهت سقط به پزشک مراجعه می‌کنند که در نهایت جواب رد می‌شنوند.

لیلا قناویزی یکتن از پزشکان و متخصص زنان و زایمان در یکی از کلینک‌های خصوصی در هرات به خبرگزاری بانوان افغانستان گفت:” در هر ماه ده خانم برای سقط به نزدم می‌آیند، اما این عمل جرم است و در هیچ مرکز صحی انجام نمی‌شود.”

او در ادامه بیان داشت:” در بسیار مواقع خانم داروهایی را که برای سقط استفاده می‌شود می‌پرسند که ما هم اسمی از داروها نمی‌بریم.”

او افزود:”تازه عروس‌ها، دانشجویان، دختران مجرد و نامزد داران کسانی‌اند که جهت سقط جنین به نزدم مراجعه می‌کنند.”

بنا به گفته‌های وی بیشترین افرادی که به این مرکز جهت سقط مراجعه می‌کنند یکی از دلایل شان را نداشتن وضع اقتصادی درست عنوان می‌کنند.

او همچنان ادامه داد:” در صورتی که از طرف مراکز صحی جواب رد بشنوند امکان این می‌رود که با برداشتن اشیای سنگین و استفاده از داروهای گیاهی در خانه به این عمل دست بزنند.”

این در حالیست که جز درموارد استثنایی سقط جنین در مراکز صحی امکان پذیر است در غیر آن شخص مرتکب شده به این عمل، مجازات می‌شود.

در همین حال مسوولان صحت عامه و فرماندهی پولیس ولایت هرات از این بایت اظهار بی خبری کرده و می‌گویند در صورت مواجه شدن با این اشخاص برخورد قانونی صورت می‌گیرد.

عبدالحکیم تمنا رییس صحت عامه هرات، می‌گوید:”طبق قانون مروجه افغانستان و وزارت صحت عامه کشور هیچ فردی اجازه این عمل را به استثنای موارد خاصی که طب عدلی مجاز دانسته، نداشته و در صورت ارتکاب شخص مجرم شناخته شده و مجازات می‌شود.”

بنا به گفته‌های وی هیچ یک از کارمندان بخش صحی این حق را نداشته و در صورت اطلاع یافتن از این موضوع به پنجه قانون سپرده می‌شوند.

از سویی نیزعبدالاحد ولی زاده سخنگوی فرماندهی پولیس ولایت هرات، می‌گوید:”همانطور که از نگاه شرعی و قانونی این عمل جرم است، طبعا با افراد مرتکب این جرم برخورد قانونی صورت می‌گیرد. “

او افزود:” توقعی که از مردم در این راستا می‌رود این است که با پولیس همکار بوده و در صورت اطلاع یافتن از این اشخاص به ما نیز اطلاع دهند تا مطابق  قانون برخورد کرده و عاملان آن را به  نهادهای عدلی و قضایی بسپاریم. “

در همین حال آگاهان امور دینی در هرات با بیان اینکه عمل سقط جرم پنداشته می‌شود می‌گویند اگر جنین در بطن مادر به مرحله‌ای رسیده باشد که نفس می‌کشد، سقط آن در فقه اسلامی حکم نفس را داشته و در بدل آن باید دیه پرداخت شود.

غلام رسول عبدی آگاه مسایل دینی، می‌گوید:” سقط جنین به هر نحوی قتل است چون حکم نفس را دارد و زنده جان است باید دیه پرداخت شود.”

امروزه بسیاری از دختران و پسران جوان در کشورهای توسعه یافته و یا در حال توسعه بدون هیچ آگاهی در رابطه به یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند که در برخی اوقات منجر به روابط نامشروع شده و در نهایت به جدایی و یا سقط جنین خاتمه می‌یابد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا