صنعت خامک دوزی؛ رکود یا رونق؟

گزارشگر: ضیاگل عظیمی

حرفه‌­ی خامک دوزی در شهرهرات که توسط بانوان این ولایت انجام می­‌شود در حال حاضر رنگ وروی خود را در بازار هرات ازدست داده است.

زنان زیادی در شهرات هرات مشغول انجام هنرهای دستی از جمله دستمال بافی، قالین بافی، نخ ریسی و خامک دوزی بوده و از این طریق زندگی شان را می‌چرخانند.

برخی از ازبانوانی که خامک دوزی می‌کنند از قیمت پایین خرید دوخت‌های شان شکایت دارند.

­ملیحه احمدی یکی از خامک دوزان می­‌گوید:”هر یخنی را که می‌دوزم دو تا سه ماه را در بر می‌گیرد وزمانی­ که برای فروش به بازار می‌برم دوکانداران به یک قیمت ناچیز از من خریداری می‌کنند دراین اواخر تصمیم دارم که دیگر خامک دوزی نکنم.”

این تنها ملیحه نیست که از قیمت پایین کالاهای‌ خامک دوزی شده شکایت دارد ، زریماه یکی دیگر از خامک دوزان، که برای فروش یخن‌های دست دوزی به بازار آمده است از این مشکل شاکی است.

او می­‌گوید:”دوکانداران یخن‌های خامک دوزی که من چندین ماه یا شاید هم یک سال روی شان کار می‌کنم به یک قیمت ناچیز می‌خرند که این واقعا برایم ظلم است چرا که ماه‌ها روی یک یخن کار می‌کنم.” 

اما خریداران این صنعت دستی به این باوراند که از زمان  ورود یخن‌های کامپیوتری به بازار، فروش یخن‌های دست دوزی کم شده است.

نجیب الله احمدی یکتن از دوکانداران می‌گوید:” از آن جایکه دوخت یخن‌های کامپیوتری بسیار آسان‌تر است و به نیروی انسانی کمتری نیاز دارد قیمت آن نسبت به یخن‌های دست دوز ارزان تر است.”

درهمین حال نصرالله احمدی یکتن دیگر از دوکانداران چنین می‌گوید:” مردم ما اقتصاد شان ضعیف است تعداد زیادی از مشتریان زمانی که برای خرید یخن دست دوزی می‌­آیند بنابه به قیمت زیادی که یخن‌های دستی دارد از خرید آن صرف نظر می‌کنند و به جای آن از یخن‌های کامپیوتری می­‌خرند.”

در همین حال مسوولان اتحادیه پیشه‌وران با تایید رکود صنعت خامک دوزی علت آن را ورود کالاهای مشابه این صنعت می‌دانند.

عبدالودود فیض زاده رییس اتحادیه پیشه‌وران این ولایت می‌گوید:” صنعت خامک دوزی در هرات کم رنگ شده است، چون کالاهای مشابه به این صنعت از دیگر کشورها وارد می‌گردد و به قیمت ارزانتر به فروش می‌رسد.”

آقای فیض زاده می‌گوید برای جلوگیری از رکود این صنعت دولت باید جلو ورود کالاهای مشابه را گرفته و صنعت گران را حمایت نماید.

شمار زیادی از زنان ولایت هرات با تولید کالاهای خامک دوزی شده چرخه زندگی شان را می‌چرخانند، این که با کم رنگ شدن این صنعت، چرخه تولید باز خواهد ایستاد یا خیر سوالی است که بستگی به دولت و حمایت آن از این صنعت گران دارد.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. سلام میشه شماره تماس از خامک دوزان بذارید که باهاشون در این زمینه صحبت داشته باشم با تشکر
    میراث فرهنگی نیمروز سیستان
    اینستاگرام@miras.nimrooz

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا