رفتن بانوان به رستورانت، هنجار شکنی جدید در جامعه سنتی هرات!
گزارشی از :فرشته کریمی
در دوره حکومت طالبان زنان حتی جرات رفتن به بازار جهت خریداری وسایل مورد نیازشان را نداشتند اما در حال حاضر صدها تن از بانوان هرات جهت صرف غذا و ملاقات با دوستان شان به رستورانتها میروند.
این علاقه مندی روز افزون بانوان هرات بازار رستورانتهای مخصوصا خانمها در این شهر را بسیار گرم ساخته است.
بسیاری از مدیران رستورانتهای مخصوص خانمها در هرات از علاقه مندی روزافزون بانوان به حضور در رستوارنتها جهت صرف غذا خبر میدهند.
بهروز مجیدی مدیرعامل رستورانت “پنجاه پنجاه” به خبرگزاری بانوان افغانستان گفت:” در سالهای پسین خانمها حتی به مکتب و دانشگاه نمیرفتند، اما امروزه صدها تن از بانوان در هرات به رستوانها میروند.”
آقای مجیدی افزود:” در آغاز فعالیتهای رستوانت ما روزانه در حدود 500 تا 600 تن از بانوان جهت خوردن غذا حضور به هم میرساندند اما اکنون در برخی از روزها ما میزبان یک هزار و 200 تن از بانوان هستیم.”
در سالهای اخیر فرهنگ کار کردن خانمها در نهادهای خصوصی و دولتی در هرات محسوس تر شده است، بانوان شاغلی که تمام وقت سر وظیفه شان هستند، بعد از اتمام کار شان به دلیل خستگی ناشی از کار متوسل میشوند به رستورانهایی که غذاهای آمده برای شان مهیا میسازند.
رستورانت اسکرینتون(مخصوصا خانمها) که از طرف موسسه ندای زن به کمک مالی کشور فنلند در سال 2005 در حومه ریاست معارف هرات آغاز به فعالیت نمود روزانه میزبان دهها تن از بانوان شاغل میباشد.
فیروزه نوری مدیرمسئول رستورانت اسکرینتون گفت:” حضور بانوان روز به روز در این رستورانت افزایش مییابد، بیشتر مشتریان ما بانوان وظیفه دار چون پزشکان و آموزگاران هستند.”
از سویی هم عدهای از بانوان هرات از فضای رستورانتهای مخصوص خانمها ابراز رضایت نموده و میگویند نسبت به سالهای گذشته بیشتر به رستورانت جهت صرف غذا میروند.
لینا غفوری که دانشآموز صنف دوازدهم مکتب است گفت:” خانواده من با رفتن من به رستورانت مشکلی ندارند و من روزهایی که رخصتی است همراه با دوستان خود جهت میل نمودن غذا به رستورانت میروم.”
با این وجود رویا احمدی هم که همراه با اعضای فامیل خود جهت صرف غذا به رستورانت اسکرینتون آمده بود گفت:” از خدمات رستورانت اسکرینتون که کارمندان شان عموما بانوان هستند راضی هستم و من نسبت به سالهای گذشته بیشتر به این مکان میآیم.”
در ولایت هرات تعداد محدودی از رستورانتهای مخصوص خانمها فعالیت دارند اما با آن هم بازار کار و کاسبی شان گرم و قابل قبول است.
فرهنگ رستورانت رفتن خانمها به منظور بازدید دوستان و صرف غذا تا اندازهای با بانوان هرات نا آشنا است و هنوزهم عدهای در این شهر فرهنگی به این باور اند که حضور بانوان در رستوارنتها یک تابو شکنی پنداشته میشود و این که فرهنگ رستورانت رفتن بانوان در هرات چه زمانی صد درصد جا باز میکند باید منتظر گذر زمان باشیم.