آینده شغلی؛ دغدغه دانش آموخته‌گان دختر در هرات

گزارشگر: فرشته کریمی

شماری از دانش آموخته‌گان دختر دانشگاه هرات از آینده شغلی شان نگران هستند.

این دانش آموخته‌گان نبود فضای کار را یک چالش بزرگ بعد از فراغت از دانشگاه پیش روی شان می‌بینند.

برخی از دانش آموخته‌گان که از آینده کاری شان نگران هستند به این باور اند که بعداز فراغت باید تمام وقت شان را در خانه بگذرانند.

زرمینه عزیزی که اکنون دانشجوی دانشگاه هرات است می‌گوید بعد از اتمام درس‌اش مطمئن نیست که مصروف کار می‌شود یا خیر.

این تنها زرمینه نیست که از آینده شغلی خود نگران است فرشته دانشجویی دانشکده حقوق، به این باور است که زمینه کار برای زنان کمتر مساعد است بنا بر این زحمت و هزینه‌ی را که آن‌ها در طول چهار سال متقبل می‌شوند بی‌نتیجه خواهد ماند.

او گفت:” زمینه کار برای زنان نسبت به مردان  کمتر مساعد  و دولت هم به این موضوع توجه چندانی ندارد.”

اما دیدگاه‌های دانش آموخته‌گانی که سال گذشته تحصیلات شان را در مقطع لیسانس به اتمام رساندند متفاوت است.

دیانا فرزان دانش آموخته دانشکده ژورنالیزم دانشگاه هرات به خبرنگار خبرگزاری بانوان گفت:” آینده شغلی هر فرد به میزان تلاش و مهارت‌های انفرادی وی ارتباط دارد.”

خانم فرزان به این باور است که زمینه کاری برای دانش آموخته‌گان دختر در هرات زیاد است اما وجود باورهای سنتی در جامعه سبب شده تا خیلی از خانم‌ها وارد بازار کار نگردند.

از سوی دیگر برخی از استادان دانشگاه هرات فضای کار نسبت به سال‌های گذشته را برای زنان  مساعدتر عنوان می‌کنند.

سهیلا عرفانی رییس دانشکدۀ ژورنالیزم و ارتباطات جمعی دانشگاه هرات، به این باور است که بعد از سقوط حکومت طالبان طی پانزده سال گذشته فضای کار برای زنان به مراتب بهتر شده است.

در همین حال داوود عرفان کارشناس مسایل سیاسی و اجتماعی در پیوند به این موضوع  گفت:” در افغانستان نسبت به زنان تبعیض مثبت وجود دارد و زنان می‌توانند در بخش‌های مختلف مشغول کار شوند، اگر دولت افغانستان برای سال‌های آینده برنامه مدونی داشته باشد آینده کاری زنان به  نحوی تضمین خواهد شد.”

این درحالیست که مسوولان ریاست کار و امور اجتماعی نیز از فراهم بودن زمینه کار برای زنان سخن می‌زنند.

زبیر رؤف مدیرعمومی قوای بشری ریاست کار و امور اجتماعی، به خبرنگار خبرگزاری بانوان گفت:”ما برای خانم‌های که امسال از دانشگاه فارغ شده اند زمینه کار را فراهم می نمودیم ولی متاسفانه حضور و اشتراک خانم‌ها در کارهای دفاتر کمتر است.”

آقای رؤف گفت بر اساس آماری که ریاست کار و امور اجتماعی در دست دارد حدود 20 هزار خانم در اداره‌های دولتی و خصوصی در ولایت هرات فعالیت دارند  که از این 20 هزار زن بیش از 90 درصد در بخش معارف و متباقی در دیگر بخش‌ها مصروف کار هستند.

طی پانزده سال گذشته با وجود کمک‌های جامعه جهانی برای رشد ظرفیت خانم‌ها در افغانستان هنوز هم باورهای سنتی نسبت به حضور زنان در جامعه یک تابو پنداشته می‌شود، این که چه زمانی زنان در افغانستان مانند سایر زنانی که در نقاط دنیا کار و فعالیت می‌کنند به آن جایگاه برسند پرسشی است که گذر زمان پاسخ آن را بیان خواهد کرد.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا