آرایشگری؛ شغل پر درآمد برای زنان
گزارشگر: مرضیه حسینی
در هر ده قدمی شهر انواع و اقسام تابلوهای آرایشگری به چشم میخورد که هر کدام هزینههایی مختلفی را با نوعیت آرایش برای زنان و دختران جوان عرضه میکند. شغلی که در جامعه هرات به یکی از پر درآمدترین شغلها برای زنان بدل شده است.
برخی از آرایشگران که پایین ترین درآمد ماهانه شان بیست هزار عنوان میشود میگویند شماری از آرایشگران بیش از نرخ نامهیی که دولت تعیین کرده است، پول میگیرند.
زهرا علیزاده مدیر عمومی آرایشگاه الناز، میگوید:” بیش از ده سال میشود که مشغول این حرفه هستم و کارم را دوست دارم، در طول ماه نظر به فصول سال بیست تا بیست و پنج هزار افغانی در آمد دارم.”
او افزود:” برخی از آرایشگران زن در هرات نظر به سابقه و شهرتی که دارند بیش از آنچه که دولت در نرخ نامه تعیین کرده است میگیرند که به نوعی بی انصافی است.”
وی ادامه داد:” اصلاح صورت که در نرخ نامه 150 افغانی گفته شده را 300 تا 500 افغانی میگیرند.”
بنا به گفتههای وی بالاترین آرایش عروس که در آرایشگاه وی انجام میشود به ده هزار افغانی میرسد در حالی که این قیمت در برخی از آرایشگاهها تا 25 هزار هم میرسد.
برخی از آرایشگران زن که به نوعی حرفهیی تر در کارشان عمل میکنند میگویند در کارشان نرخی وجود نداشته و متناسب با شهرت، موقعیت و خواست مشتری انجام میدهند.
رها یوسفی یکی از آرایشگرانی است که در آمدش را هفته وار گفته و میگوید در یک هفته تا 50 هزار افغانی هم کار میکند.
او میگوید:” از آنجایی که جامعه هرات برای زنان بسته تر است و اجازه هر نوع کاری را در بیرون از منزل ندارند، آرایشگری شغلی مناسب و هنری برای زنان بود و نیاز است تا از این طریق کسب در آمد کرده و محتاج به یک مرد نباشند.”
او همچنان اضافه کرد:” اگر در کنار ذوق و استعدادی که یک خانم به حرفه آرایشگری داشته باشد میتواند با پیش بردن این حرفه در آمد بالاتری نسبت به یک مرد در طول سال داشته باشد، من شخصا خودم با داشتن 18 شاگرد در سالون آرایشگاهم در یک هفته نزدیک به 50 هزار افغانی در آمد دارم.”
او میافزاید:” در کنار آرایشهای معمولی و ساده، مشتریهایی همه روزه برای اصلاح، قیچی زدن، رنگ و مش دارم. باید گفت که نظر به فصلها در آمدم در هفته متفاوت است.”
او همچنان ادامه داد:” از هر شاگردم که در دورههای آموزشی سه ماهه و شش ماهه آرایشگری دارم پانزده تا بیست هزار افغانی میگیرم.”
بنا به گفتههای خانم یوسفی در فصلهای بهار و تابستان که مناسبتهای مختلفی برگزار میشود مشتری بیشتری نسبت به دیگر فصلها در سالون آرایشگاهاش به چشم میخورد.
بنا به گفتههای وی در کارش نرخ نامهیی وجود ندارد و با اعتمادی که از جانب مشتری کسب کرده متناسب به کیفیت کاریاش نرخی را بیشتر از نرخ تعیین شده اتحادیه پیشه وران میگیرد.
در همین حال مسوولان اتحادیه پیشه وران در هرات اضافه ستانیهای آرایشگران زن را تایید کرده ومیگویند چون در کشور سیستم نظام بازار آزاد حاکم است، تعیین نرخ و قیمت درقانون اساسی ممنوع گفته است.
عبدالودود فیض زاده رییس اتحادیه پیشه وران در هرات، میگوید:” چون در کشور سیستم نظام بازار آزاد حاکم است در قانون اساسی تعیین نرخ و قیمت ممنوع گفته شده است.”
او میگوید:” با توجه به ممنوع بودن نرخ نامه و حاکم بودن بازار آزاد باز هم ما دو سال پیش با کمک ریاست شهرداری ولایت هرات نرخ نامهیی ترتیب داده و در اختیار آرایشگران قرار دادیم.”
بنا به گفتههای مسوولان اتحایه پیشه وران نزدیک به 1200 آرایشگاه در هرات فعالیت دارد که هشتاد درصد شان جواز کار را گرفتهاند.
گریم عروس، پاکسازی پوست، ماساژصورت، شکل و حالت دادن مو، هایلایت، آفلایت، قیچی، تتو، کاشت ناخن، اپیلاسیون و دهها کار دیگر مواردی اند که برای زیبایی زنان در این اواخر از سوی آرایشگران مخاطبان خاص خود را دارند.