دامنه ازدواجهای اجباری افغانها به اروپا هم کشانيده شده است
ترتیب: فایزه ایراهیمی
“درکنار اين همه سجايا، نارساسیهای جدی وعوامل ناراحت کننده در رابطه به زنان افغانستان در هالند واروپا به مشاهده ميرسد، به ادامه سنن نا پسند مردم ما در داخل کشور، دامنه خشونت خانواده گی وازدواجهای اجباری به اروپا هم کشانيده شده است، گاهی چنين خشونتها عواقب ناگواری را هم در پی داشته است.” این بخشی از سخنان ناهید صدیقی علومی مدیر مسوول مجله بانو و عضواتحاديۀ انجمنهای افغانها درهالند است که در ادامه میخوانید.
پرسش: ناهید علومی کیست؟ میخواهیم معرفی را از زبان خودتان بشنویم؟
پاسخ : ناهيد علومی مدير مسوول مجله بانو هستم، در يک خانواده منور در شهرکندهار تولد شدهام، پدرم محمد اسحق علومی بارکزی در دورههای 12 و 13 شورای ملی افغانستان منحيث وکيل مردم کندهار ايفای خدمت نمود. مکتب ابتداييه را در زادگاهم وبقيه تحصيلات متوسط وعالی را در کابل به پايان رسانيدم. درسال1987 راهی کار در اداره مرکزی احصاييهء افغانستان گرديدم در آنجا با فراگيری برنامههای کمپيوتر در رشته فايل نمودن فاکتها وارقام احصائیوی مصروف کار شدم.
سپس در سال 1985 به آژانس اطلاعاتی باختر در شعبه روابط بين المللی نخست کارمند سپس تا مديريت شعبه ارتقاء نمودم. از 19 سال بدين طرف درکشور هالند اقامت دارم، در اينجا دريکی از انستتيوتهای دولتی هالند در رشته، مدیریت واداره تحصيل وديپلوم اخذ نمودم.همچنان سيمينارهای متواتر متوديک کار در سازمانهای اجتماعی را نيز سپری و به تصديقنامهها و سندهای فراغت نايل آمدهام.
پرسش: گفتید که مدير مسوول مجله بانوهستيد، این مجله را چگونه معرفی میکنيد؟
پاسخ: مجلهء بانو( ناشر انديشههای زنان افغانستان دراروپا) يک رسانه چاپی ميباشد، که درحوزههای فرهنگی، هنری و سياسی فعالیت دارد.
مجله بانو تحت نظر اينجانب در کشورهالند بسته بندی ودر کشوراتريش با مساعی غوث الدين مير بنياد گذار وصاحب امتياز آن چاپ و در سراسر اروپا، همچنان امريکا، کانادا، آستراليا وداخل کشور توزيع و پخش ميشود.
درصفحههای اختصاصی فصلنامهءبانو صفحات ذيل را تحت عناوين ذيل خوانده ميتوانيد:
– مسايل وبررسیهای تحليلی وحقوقی در مورد زنان افغانستان،
– تشخيص راهها در مقابله با خشونت عليه زنان وکارکردها دراين زمينه،
– صحت وسلامتی، زن وزيبايی، کودکان ونوجوانان، زن وپژوهش، صور خيال، زن وجامعه، زنان برگزيده وپيشاهنگ گذشته و حال، زن، هنر وادبيات، برنامههای آشپزی، طنز، فکاهی، يک دريچه ،هزار سخن، معرفی وشناسايی زنان پيشتاز، نخبهها ،تعميم تجارب آنان وساير مطالب جالب وذيربط به بانوان افغان وجهان بازتاب مييابد.
مجلهء بانو به همکاری زنان افغان ازکشورهای اتريش، هالند، دنمارک، آلمان، بلجيم، فدراتيف روسيه، ناروی، سويدن، امريکا و داخل افغانستان طور رضا کارانه پيش برده ميشود.
اين رسانه تحليلی، خبری، فرهنگی واجتماعی دستاوردهای چشمگيری که ناشی از اراده، انگيزه، و تلاشهای پيگير زنان ميباشد، داشته و به سوی ستندردهای ملی وبين المللی گام برميدارد.
فصلنامه بانو از جمله آن عهده رسانههای محدود است که حرفی برای گفتن و مطلبی برای خواندن دارد که روز تا روز مخاطبان بيشتر را به خود جلب نموده است.
پرسش: شما خارج از افغانستان بسر میبرید چقدر فضای بیرون از کشور برای نویسندهگی مساعد است چقدر بالای فعالیتهای شما تاثیر کرده است؟
پاسخ: نويسندهگی که ترکيبی از آموزش وتجربه است، طبعاً مجموعهيی از دانش وتجربه هم ميباشد، پس تنها سپری نمودن دورههای تحصيلی وآموزشی برای اين کار کافی نمیباشد، بل حضور در جامعه وبازتاب واقعيتهای محيط اجتماعی يکی از نيازهای مبرم نويسنده گی محسوب ميشود.
در محيطی که سانسور وحتی خود سانسوری کمتر باشد به همان موازات متن پرمحتوا، فهما و انتقال دهنده سريع وصريح مطلب ميباشد.
مسلم است که دور بودن از قيد سانسور برای نويسنده اين امکان را فراهم میسازد که حقايق اجتماعی را طور شايد وبايد بازتاب دهد، ازنگاه من همين مطلب تمايزی ميان فضای داخل وبيرون از کشور است.
پرسش: وضعیت زنان افغانستان را در خارج از کشور به خصوص در هالند چگونه بررسی میکنید آیا میتوانند فعالیتهای موثری داشته باشند؟
پاسخ: زنان افغانستان درهالند و اروپا به بخشهای گوناگون تقسيم بندی ميشوند، شماری کم سواد که از گذشتههای دورتر در اينجا قرار دارند، بيشتر مصروف تدبير منزل و وارسی از فرزندان ونواسههای شان ميباشند، شماری که در سنهای متوسط قرار دارند، نه تنها کار مينمايند، بل در عرصههای، اجتماعی، فرهنگی وحتی سياسی فعال بوده، با تشکيل اجتماعات مدنی در دفاع از حقوق زن افغان، کمک رسانی به داخل کشور، کار در انجنمهای فرهنگی ومنجمله همکاری با رسانهها، منجمله نشريه بانو وديگر عرصههای فرهنگی، هنری مصروف اند، اما دختران جوان در عرصه آموزش علم وتکنالوژی عصری در مکاتب مسلکی، انستتيو تها، دانشگاهها درس ميخوانند وما بهترين نمونههای از فارغان دختران افغان در سطح داکتر، ماستر، انجنير وساير رشتهها داريم که از نگاه نتايج نمرات تحصيلی نه تنها از هالندیها وساير اروپايی عقب مانی ندارند، بلکه در بسا موارد نصيب نمرات ودرجههای عالی تر شده اند، که اين امر مايه افتخار و مباهات ماست.
درکنار اين همه سجايا، نارساسیهای جدی وعوامل ناراحت کننده در رابطه به زنان افغانستان در هالند واروپا به مشاهده ميرسد، به ادامه سنن ناپسند مردم ما در داخل کشور، دامنه خشونت خانواده گی وازدواجهای اجباری به اروپا هم کشانيده شده است، گاهی چنين خشونتها عواقب ناگواری را هم در پی داشته است.
پرسش: شما عضو اتحاديهء افغانها در هالند هستید چه فعالیتهای در این عرصه دارید؟
پاسخ: بلی ازسال 2010 بدين سو درپست سکرتر مسوول اتحاديۀ انجمنهای افغانها درهالند که يک نهاد سراسری افغانها دراين کشور میباشد، انتخاب وتاکنون بصورت داوطلبانه در اين کانون اجتماعی وفرهنگی ايفای خدمت مینمايم.
اتحاديه طوری که از نامش پيداست، يکی از مجمعهای سرتاسری افغانهای مهاجر در کشور هالند ميباشد که حدود 25 انجمن محلی وشهری را در ترکيب خود دارد، اين نهاد از بدو تأسيس تاکنون حتی الامکان درخدمت جامعه مهاجر افغان در اين کشور بوده، با تدوير همايشهای فرهنگی از مناسبتها ورويدادهای مهم ملی وبين المللی تجليل و برای حفظ ارثيه فرهنگ افغانستان جد وجهد لازم را مرعی داشته است، همچنان بعضاً که مساله پناهندهگی افغانها دچار دشواریها شده است، با فراخوان تظاهرات وهمايشهای اعتراضی در برابر تصاميم غير عادلانه مقامات پناهنده پذير هالند واکنش نشان داده است.
اتحاديه برای دفاع از حقوق زنان چندين کنگرس اروپايی و حتی بين المللی را فراخوانده وتدوير نموده است، تازه ترين مورد عبارت از تدوير کنفرانس 19 مارچ سال 2017 در رابطه به وضعيت مهاجران افغان و عوامل مهاجرت در اروپا بود، که از طرف کارشناسان با ارايه نظريات علمی شان وصدور قطعنامهيی پايان يافت.
پرسش: در آینده چه برنامه و پلانهای برای بهبود کار تان در عرصه فرهنگی داريد؟
پاسخ: گفتنی است که به تاريخ 22 اپريل 2017 قرار است از هفدهمين سالگرد تاسيس مجله بانو در کشور هالند تجليل بعمل آوريم، در اين جشنواره همکاران وعلاقمندان مجله ما از سراسر اروپا دعوت شده اند، درنظر داريم، کرونولوژی کار وفعاليت مجله را طی هفده سال توضيح و به بررسی بگيريم. واز همکاران ارجگزاری و ياد نمايم.
از نگاه ادارهء مجله بانو اين همايش تکانهيی خواهد بود برای گسترش فعاليت نشراتی ما وزمينه يی خواهد بود تا بهترين استعدادها را برای کار پر ثمر تر دريافت و سمت وسوی لازم دهيم.
پرسش: برای بانوانی که تازه به فعالیت فرهنگی و کار با نشرات شروع کردند و در داخل کشور فعالیت دارند چه گفتنی داريد؟
پاسخ: آموزش وتجربه دو عنصر مهم در کار رسانهيی است، خوشبختانه يکی از سجايای مهم امروزی در داخل کشور، مساعد شدن زمينههای بيشتر تحصيلی وتعلميی است که دختران افغان هم از آن بهره مند اند، همچنان جای خوشی است که نهادهای مانند:” انجمن زنان ژورناليست افغانستان” که در رأس آن ژورناليست شناخته شده وپيشگام خانم شفيقه جان محمود حبيبی قرار دارد ودر اکثر ولايات منجمله ولايت هرات هم نماينده گی دارند و درکنار آن دهها نهاد وانجمن وکانون برای زنان کار وفعاليت مينمايند که برای انتقال تجربه به نسل جوان از طريق تدوير برنامهها بهترين الگوی برای تبادل تجارب گرانبهای آنان ميباشد.
در شرايطی که من وامثالم از وطن دور هستيم، بهترين مشوره و گفتنی من آن خواهد بود که دختران وزنانی که تازه به رسانهها روی میآورند، درکنار تحصيل اختصاصی استفاده ازتجربههای پيشگامان عرصه مطبوعات را از ياد نبرند، همچنان شجاع باشند و با دليری ميتوانند به بسياری از خواستههای بر حق خويش دست يابند.