دو سوم مبتلایان به توبرکلوز زنان اند!

منبع: هشت صبح

مسوولان وزارت صحت عامه و سازمان صحت جهانی می‌گویند که دو سوم کسانی که در کشور مبتلا به بیماری توبرکلوز هستند، زنان اند. آنان می‌گویند که این مرض میان زنان بیشتر شایع است تا مردان.
مقامات وزارت صحت عامه و نهاد‌های بین‌المللی فعال در عرصه‌ی صحت می‌گویند که رقم ابتلا به بیماری سل در میان زنان بیش از مردان است و این وزارت و نهادهای همکار در جستجوی راه حل‌های ثمربخش در کاهش این مرض در سراسر افغانستان‌اند.
احمدجان نعیم معین پالیسی و پلان وزارت صحت عامه می‌گوید که وزارت صحت عامه به کمک همکاران دولتی و بین‌المللی در پی آن است تا برای چالش وفرت توبرکلوز در میان زنان راه حلی را پیدا کند. معین وزارت صحت عامه می‌گوید که مبارزه با این بیماری نیاز به همبستگی و اتحاد تمام مردم، حکومت و نهادهای همکار بین‌المللی و خصوصی داخلی دارد که بنا به آن، شعار امسال برای مبارزه با توبرکلوز «برای محو توبرکلوز با هم متحد شوید، هیچ‌کس را از نظر نیندازید» است.

سوپریا واروساویتانا نماینده‌ی سازمان صحی جهان می‌گوید که افغانستان در سال ۲۰۱۶ توانسته است که چهل‌و‌سه هزار و چهل‌وشش واقعه توبرکلوز را کشف کند و این بالاترین رقمی را نشان می‌دهد که تا اکنون در افغانستان تشخیص شده و تحت تداوی قرار گرفته است.
نماینده‌ی سازمان صحت جهانی می‌گوید که در سال ۲۰۱۶ زنان مانند سال‌های قبل دو سوم مبتلایان به مرض سل را تشکیل می‌دهند. خانم سوپریا افزود که نیاز است در بخش‌های ارتقای ظرفیت، سرویلانس، شبکه‌ی لابراتواری، مراقبت و کنترول توبرکلوز در سیستم اولیه‌ی صحی، دخیل‌سازی تمام سکتورهای دولتی و خصوصی، اداره و تشخیص توبرکلوز مقاوم به دوایی و کشف واقعات در میان گروه‌های پرخطر بهبود بیاید و این بخش‌ها تقویت شوند.

افغانستان می‌تواند ویروس توبرکلوز مقاوم را تشخیص کند

از سوی دیگر وزارت صحت عامه می‌گوید که اینک افغانستان می‌تواند توبرکلوز مقاوم در بدن بیماران را شناسایی کند. این وزارت می‌گوید که بخش‌های خاصی را برای نگهداری بیماران سل اعمار کرده است که در نتیجه فعالیت آنان، ۴۲۸ بیمار مبتلا به توبرکلوز تداوی شده‌اند.
احمدجان نعیم گفت: «این امکانات در افغانستان وجود نداشت، خوش‌بختانه در این دو سه سال ما این توانایی را پیدا کردیم که چهارصد و بیست‌و‌هشت نفر را تداوی کنیم.»
او می‌گوید که ۴۳ هزار و ۴۶واقعه‌ی کشف شده ۸۸ درصد از هدف تعیین شده‌ی وزارت صحت عامه را نشان می‌دهد که به دست آمده است.
علیم عطارد نماینده‌ی یو‌ان‌دی‌پی می‌گوید که وزارت صحت عامه‌ی افغانستان در همکاری با سازمان صحی جهان مراکز نگهداری بیماران توبرکلوز مقاوم را در شهرهای هرات، کابل، ننگرهار و بلخ ایجاد کرده است که کار اعمار ساختمان‌های مربوطه در ولایت‌های هرات، کابل و ننگرهار تمام شده و کار اعمار ساختمان نگهداری بیماران توبرکلوز مقاوم در شفاخانه‌ی مرکز ولایت بلخ، هنوز به پایان نرسیده است.
او می‌گوید که افغانستان اکنون می‌تواند که ویروس مقاوم مرض توبرکلوز را در بدن بیماران توسط ماشین «جینی اکسپرت» تشخیص کند. به گفته‌ی نماینده‌ی یو‌ان‌دی‌پی در هر واردی که برای نگهداری بیماران توبرکلوز ایجاد شده است، یک دستگاه جینی اکسپرت را وارد کرده‌اند.
عطارد می‌گوید یو‌ان‌دی‌پی و سازمان صحت جهانی و وزارت صحت عامه‌ی افغانستان در نظر دارند تا واردهای نگهداری بیماران توبرکلوز را در سایر ولایت‌ها و شفاخانه ایجاد کنند. به قول او، در مراحل بعدی در نظر گرفته شده است که در یکی از ولایت‌های کندز، قندهار و پکتیا یک مرکز دیگر نگهداری بیماران توبرکلوز مقاوم را ایجاد کنند. او گفت: «در کابل، هرات، بلخ، ننگرهار [مرکزهای درمان توبرکلوز] داریم و در پلان است که در کندز و یا قندهار و پکتیا در یکی از این‌ها – می‌بینیم که کدام بیشتر اشد نیاز است – یک مرکز دیگر را ایجاد کنیم.»
به گفته‌ی علیم عطارد ماشین‌های «جینی اکسپرت» در ولایت‌های کابل، هرات، ننگرهار و بلخ وجود داشته و در ولایت پکتیا نیز انتقال داده شده است که قرار است به زودی فعال شود.
احمدجان نعیم، نبود امنیت را یکی از چالش‌های عمده در زمینه‌ی کاهش بیماری سل خواند و گفت که نبود امنیت از رسیدن امکانات به مناطق دور و ناامن جلوگیری می‌کند. همین طور بی‌جاشدگان داخلی و پناهندگانی که در تردد اند و در مناطق فقیر نشین زندگی دارند، از جوامعی‌اند که بیشترین مقدار واقعات توبرکلوز را در میان خود دارند.
احمدجان نعیم معین وزارت صحت عامه در برنامه‌ی گرامی‌داشت از روز جهانی توبرکلوز گفت که سالانه دوازده هزار تن در اثر ابتلا به توبرکلوز در افغانستان جان‌های‌شان را از دست می‌دهند. این در حالی است که رقم تلفات ناشی از توبرکلوز در سال ۱۳۹۴ به سیزده هزار تن رسیده بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا