ترس زنان از کار در محیط‌های مردانه!

گزارشگر: فروزان فروغ خاوری

آزار و اذیت زنان، محدودیت‌­های  خانوادگی وباورهای سنتی در جامعه سبب شده تا شماری از زنان کار در محیط‌های زنانه چون (مکاتب دخترانه، ریاست امور زنان و..) نسبت به فضای مختلط ترجیع دهند.

این زنان می‌گویند ترس از آزار و اذیت در محیط‌های مختلط و مردانه سبب شده تا آنان فضاهای کاری زنانه را نسبت به محیط‌های مردانه ترجیع دهند.

ساناز عطایی که در یک محیط زنانه کار می‌کند می‌گوید امکان آزار و اذیت درمحیط کاری مردانه وجود دارد و این سبب شده تا او کارکردن با زنان را انتخاب کند.

او گفت‌:” در کنار این که بحث آزار و اذیت مطرح می‌شود بیشتر مردان استعدادهای زنان را نادیده می‌گیردند و من هم ترس از این دارم که شاید نتوانم در محیط مردانه به درستی کار کنم و مورد تمسخر قرار بگیرم.»

در همین حال فایقه همراز که دانشجوی رشته­‌ قابلگی است علت خواندن این رشته را زنانه بودن  محیط آن عنوان کرده و می‌گوید: “چندان علاقه‌­ی به این رشته ندارم ولی چون محیط درسی و محیط کاری آن یک محیط کاملا زنانه است به همین علت این رشته را انتخاب کردم و برای کار کردن، در محیط زنانه احساس امنیت بیشتری نسبت به محیط مردانه دارم. چون جامعه‌­ی ما جامعه‌ مردسالار است و مردم به دختری که در محیط مردانه کار می­‌کند به چشم بد می‌­بینند به همین دلیل کار در محیط­‌های مردانه را دوست ندارم.”

اما در این میان زنانی هم هستند که در هر دو محیط (زنانه و مردانه) احساس امنیت دارند اما محدودیت‌های خانوادگی اجازه‌ی کار در محیط مردانه را به آنان نمی‌دهد.

 سودابه نیک­­ سرشت از زنانی است که به دلیل مشکلات خانوادگی‌اش اجازه‌‌ی کار در محیط مردانه را ندارد و بیکار است.

او می‌گوید:” دو سال است که ازدانشگاه فارغ شده‌ام. در اوایل زیاد دنبال کار رفتم کار پیدا می‌شد اما چون اجازه کار در محیط‌های مردانه را نداشتم نمی‌­توانستم این پیشنهادهای کاری را قبول کنم و به همین دلیل فعلا بیکار هستم.”

این گفته‌ها در حالی مطرح می‌شود که شماری از آگاهان امور اجتماعی  علت کناره‌گیری زنان از کار در محیط‌های مردانه را جامعه‌ی سنتی و ضعف در نظام آموزشی کشور می­‌دانند.

حسین علی علیزاده استاد دانشگاه در این زمینه چنین می‌گوید:”در جامعه‌ی چون افغانستان که مردان در آن زور دست اند این طبیعی است که زنان از کار کردن در محیط‌های مردانه ترس دارند. یکی از مهم ترین دلایلی که سبب شده است زنان محیط‌های کاری زنانه را نسبت به مردانه ترجیع دهند وضعیت آموزشی در کشور است اینکه از اوایل آموزش در مکتب‌ها تفکیک جنسیتی وجود دارد و دختر وپسر از همان ابتدا از هم جدا می‌شوند این خود سبب می‌شود که زنان در محیط زنانه احسای بهتری داشته باشند.”

وی گفت مطالعاتی که در این باره انجام شده نشان داده است که زنان نه تنها درجامعه­‌ی افغانستانی بلکه در جوامع غربی نیزدر محیط‌­های زنانه احساس امنیت بیشتری دارند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا