نتیجه یک تحقیق: نقـش زنان در رسانه‌ها کم‌رنگ شده است

منبع: سایت روزنامه هشت صبح

یک تحقیق تازه نشان می‌‌دهد که حضور زنان در رسانه‌ها به علت تبعیض، کم‌توجهی حکومت و کاهش کمک‌های جهانی در سال‌های اخیر کم‌رنگ شده است.

این تحقیق که از سوی موسسه‌ی اجتماعی و فرهنگی تساوی، کمیته‌ی بانوان خبرنگار و همکاری نهاد فرهنگی افغانستان، ، دانشگاه غرجستان و برخی از نهادهای دیگر، راه اندازی شده، حضور زنان در رسانه ها را به بررسی گرفته است.

در اعلامیه‌ی نشرشده آمده است که تحقیقات ابتدایی و شواهد نشان می‌دهد که نقش بانوان در رسانه‌ها به دلایل ناامنی، کاهش کمک‌های جهانی به رسانه‌ها و تأثیر آن بر وضعیت اقتصادی رسانه‌ها، بی‌توجهی حکومت به رسانه‌ها، تبعیض جنسیتی، قدرتمندشدن نهادهای محافظه‌کار، افکار سنتی و مخالفت خانواده‌ها، کاهش یافته است.

بنا به گفته‌ی معصومه محمدی رییس موسسه‌ی تساوی یافته‌ها نشان می‌دهد که حضور زنان رسانه‌گر و خبرنگار در برخی ولایت‌های افغانستان به صفر رسیده و هیچ زنی در برخی از ولایت‌ها، فعالیت رسانه‌ای ندارند که اکثراً ولایت‌های ناامن را شامل می‌شود.

محمدی وضعیت زنان فعال در رسانه‌ها را همراه با نبود آمار دقیق از تعداد بانوان در رسانه‌ها در سطح کشور، کم‌رنگی فعالیت زنان در رسانه‌های کلان‌شهرها و نبود خبرنگار زن در برخی ولایت‌ها، نبود برنامه‌های ارتقای ظرفیت خبرنگاران در ولایت‌ها، کم‌رنگ‌بودن نقش زنان در مدیریت و رهبری رسانه‌ها و نبود محتوای غنامند رسانه که در برخی موارد حتا می‌تواند منجر به ترویج فرهنگ زن‌ستیزی و تزریق افکار سنتی شود، تعریف می‌کند.

رییس «تساوی» می‌افزاید که مسایل مربوط به زنان به دلایل مختلف در اجندای گزارش‌دهی و خبررسانی قرار نمی‌گیرد. این نهاد پیشنهاد می‌کند تا مسوولان رسانه‌ها به تدوین و رعایت پالیسی جندر اقدام کنند و به زنان فرصت تصمیم‌گیری در سطح مدیریت و رهبری بدهند. نهادهای تحقیقی باید بررسی‌های هدف‌مند را در‌یافتن مشکلات زنان رسانه‌گر و راه‌حل‌های آن انجام دهند. به قول او، باید نهادهای مدافع رسانه‌ها از توانایی‌های‌شان در آگاهی‌دهی مردم راجع به حضور زنان در رسانه‌ها استفاده کنند.

گفتمان اشتباه از توانایی زنان

در همین حال عبدالمجیب خلوتگر رییس نهاد حمایت از رسانه‌های آزاد افغانستان «نی» می‌گوید که گفتمان نادرستی از توانایی‌های زنان در جامعه وجود دارد که باید به همت خود زنان و همکاری مردان رفع شود.

عبدالمجیب خلوتگر که در برنامه‌ی گرامی‌داشت از روز جهانی زن در دانشگاه غرجستان سخن می‌زد، گفت: «باید به معرفی زن بکوشیم، به عنوان یک انسان قادر و بالغ، توانا همان رقمی که مردان معرفه‌شان در اجتماع است.»

وی می‌گوید که یک رقابت سالم باید میان زنان در جامعه به وجود بیاید و دید کارفرمایان به زنان به عنوان کارمندی که دارای برخی محدودیت‌های طبیعی است، باید تغییر کند. به باور او، در مورد توانایی‌های زنان در جامعه گفتمان غلط وجود دارد و وقتی که حضور زنان در ادارات کم‌رنگ است، بیشتر می‌گویند که ظرفیت‌های زنان کم است، در حالی که آقای خلوتگر به گونه مثال توانایی‌های شکیلا ابراهیم خیل، خبرنگار مطرح کشور را بلندتر از خود می‌داند.

رییس «نی» گفت که مقرره‌ی طرز تأسیس و اشتغال برای رسانه‌ها وجود دارد اما کلی می‌باشد و به مسایل کلی کارکنان اعم از زن و مرد پرداخته است، اما نیاز است که مقرره‌ای برای حمایت از حضور فعال زنان در رسانه‌ها و سایر ادارات ایجاد شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا