زنان الهامبخش افغانستانی در فهرست بیبیسی کهها اند؟
آینور سعیدپور
الهه سرور، ذکیه خدادادی و حمیده امان، سه زن افغانستانیهستند که در فهرست ۱۰۰ زن الهامبخش و تاثیرگذاربیبیسی در سال ۲۰۲۴ قرار گرفتند.
بیبیسی، با انتشار فهرست زنان الهامبخش جهان در سال جاری میلادی، نوشته که از این افراد بهدلیل استقامت برایتغییر محیط شان تلاش کرده اند.
الهه سرور، خواننده و آهنگساز افغانستانی یکی از سه زنیست که بهدنبال فعالیتهایش در زمینهی آموزش و حقوق زنان افغانستانی در فهرست ۱۰۰ زن الهامبخش بیبیسیقرار گرفته است.
در بخشی از این گزارش آمده در حالیکه حتا صدای زنان افغانستانی از جامعه حذف میشود؛ الهه سرور، سرود «نان، کار، آزادی!» را نوشته و اجرا کرد.
به گفتهی بیبیسی خانم سرور، تلاش کرده که با این آهنگ با «سرکوب مقابله کرده، پیامآور امید و دلگرمی» برای زنان و دختران افغانستانی باشد.
آهنگ «نان، کار، آزادی!»، برای نخستینبار در نشستی که از سوی زنان معترض و فعالان حقوق زن در آلبانی برگزار شده بود، از سوی الهه سرور اجرا شد. سپس این خواننده، این آهنگ را منتشر کرد که با استقبال زنان و دختران نیز به همراه بود.
الهه سرور، در زمینههای مختلفی از جمله فیلم، تئاتر و موسیقی فعالیت میکند. پیش از این نیز او بازها برندهیجایزههای مختلف شده است.
بیبیسی نوشته که سرور، که از اقلیت قوم هزاره است، در سال ۲۰۰۹ در برنامه محبوب استعدادیابی «ستاره افغان» شناخته شد. او به دلیل دنبالکردن حرفهی موسیقی با واکنش خشونتآمیزی روبهرو شد و در سال ۲۰۱۰ افغانستان را ترک کرد.
ذکیه خدادادی، ورزشکار در بخش تکواندو از دیگر زنان الهامبخش در فهرست بیبیسی است.
بانو خدادی در این اواخر در مسابقات پارالمپیک پاریس ۲۰۲۴ شرکت کرده و با کسب مدال به عنوان نخستین عضو تیمپناهندگان پارالمپیک تاریخساز شد.
بیبیسی نوشته که ذکیه بدون یک ساعد متولد شده و از ۱۱ سالگی به طور مخفیانه در یک باشگاه پنهان در زادگاهش هرات، تکواندو تمرین میکرد.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در ۲۰۲۱، خدادادی از فرصت شرکت در نخستین پارالمپیک خود در توکیو محروم شد.
خدادادی با مداخلهی کمیتهی بینالمللی پارالمپیک و حمایتفرانسه، از افغانستان خارج شد و به نخستین زن ورزشکار افغانستانی تبدیل شد که پس از تسلط طالبان، در یک رویدادورزشی جهانی شرکت کرد.
حمیده امان، کارآفرین رسانه و آموزش نیز از جملهی ۱۰۰ زن الهامبخش در سال ۲۰۲۴ است.
از قدرتگیری طالبان و محرومیت دختران از آموزشهای بالاتر از صنف ششم، حمیده امان، اکادمی «بیگم» را تاسیس کرد.
اکادمی بیگم، فضایی آنلاین آموژشی را برای دختران محروم از آموزش فراهم کرده که دورههای آموزشی چندرسانهای رایگانارایه میدهد.
بیبیسی نوشته که این اکادمی در سال گذشته، بیش از هشت هزار و ۵۰۰ ویدیو به زبانهای دری و پشتو ارائه کرده که برنامههای درسی مکتب برای پایههای هفتم تا دوازدهم را پوشش میدهد